Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Koval

Koval is een Amerikaanse ambachtelijke distilleerderij gevestigd in Chicago. Het onafhankelijke familiebedrijf produceert verschillende spannende whisky-soorten van diverse biologische granen. Elke stap van de productie wordt door de distilleerderij zelf uitgevoerd. Lokaal, gepassioneerd en duurzaam. Proef de kwaliteitsproducten van Koval!

Koval Achtergrond

Koval is de eerste whisky-destilleerderij in Chicago in meer dan 100 jaar. De ambachtelijke distilleerderij wordt geleid door Robert en Sonat Birnecker. Dit paar liet hun academische carrière achter zich om een duurzame en ecologische whisky-productie naar Chicago te brengen. In tegenstelling tot de gangbare praktijk in de VS om whisky of gedistilleerde dranken in te kopen, wilden de Birneckers volledige controle over het gehele productieproces. Van het veld tot in het glas wordt hier elke stap zelf uitgevoerd en onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles. Koval is bovendien een zeer innovatieve distilleerderij. Naast de klassieke Amerikaanse whisky, de bourbon, wordt hier ook millet whisky (gierst whisky), four grain whisky en oat whisky (haver whisky) geproduceerd. Ook een rye whisky ontbreekt niet. Een andere bijzonderheid: de whisky is als koosjer gecertificeerd. Als u op zoek bent naar liefdevol vervaardigde en duurzaam geproduceerde Amerikaanse whisky, dan bent u bij Koval aan het juiste adres!

Huisstijl

Wie proeft men Koval Whiskey? Koval richt zich aromatisch sterk op het gebruikte graan. Hierdoor smaken alle whiskeys verschillend, afhankelijk van het uitgangsmateriaal. Terwijl maïs eerder zoete tonen in de bourbon brengt, is rogge eerder kruidig. De millet whiskey en de oat whiskey hebben hun eigen unieke tonen, die, dankzij dezelfde vatrijping, prachtig vergeleken kunnen worden met de andere whiskeys!

Productie

Hoe wordt Koval Whiskey geproduceerd? De productie bij Koval wordt voor 100% door de distilleerderij en haar medewerkers zelf uitgevoerd. Dit mag in eerste instantie als vanzelfsprekend klinken, maar kan in de VS niet worden aangenomen. Veel distilleerderijen kopen neutrale alcohol of de afgewerkte whiskey van grote distilleerderijen zoals MGP en vullen deze onder hun eigen merknaam af. Ook het gebruik van genetisch gemanipuleerd graan wordt door Koval volledig vermeden. Hier wordt alleen kwalitatief hoogwaardig biologisch graan gebruikt, dat zo lokaal mogelijk wordt verbouwd. Het graan wordt, met uitzondering van de Four Grain, ongegerminaliseerd verwerkt en in de hamermolen fijn gemalen.

Spannend voor whisky-liefhebbers: Elke productiestap, van het malen, via de vergisting tot aan de distillatie en rijping in vaten, verloopt bij alle whisky's van Koval op dezelfde manier. Zo kan men het karakter van de verschillende graansoorten ideaal met elkaar vergelijken! De mash fermenteert gedurende 5 dagen in de fermentatietanks. Uiteindelijk wordt deze gedistilleerd in de speciaal voor Koval vervaardigde Kothe Hybrid distilleerketel. Hier wordt het hart van de distillatie afgescheiden en verzameld voor de vatrijping. Voor- en naloop worden royaal afgescheiden. 

De afgewerkte spirit, of White Dog, komt nu in de 30 gallon vaten (113 liter) van Koval. Alle zijn nieuwe Amerikaanse eiken vaten met een charring niveau van 3 van 7. Daar rijpt de betreffende whisky minimaal vier jaar. Alle Koval whisky's worden als Single Barrel gebotteld. In Nederland worden de Koval whisky's in praktische 50cl flessen verkocht. De halve liter is een geweldige flaschengrootte om mee te experimenteren. 

Geschiedenis

Koval werd in 2008 opgericht door Robert en Sonat Birnecker. Sonats overgrootvader Emmanuel Loewnherz emigreerde in het begin van de 20e eeuw van Wenen naar de VS, naar Chicago. Hij kreeg daarom de bijnaam "Koval", wat in het Jiddisch zoveel betekent als "zwarte schaap". Het kan echter ook betekenen dat iemand moedig vooruitgaat en iets nieuws doet, een pioniersdaad. In veel Oost-Europese talen betekent "Koval" echter smid. Toevallig was de naam van Roberts grootvader Schmid. Van hem leerde hij ook de kunst van de distillatie. Zo besloten de twee om ter nagedachtenis aan de twee mannen hun distilleerderij Koval te noemen.

Koval kopen bij whic.nl