Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

GlenWyvis

GlenWyvis is Schotland's eerste distilleerderij in gemeenschapsbeheer. Ze is gefinancierd door crowdfunding en is dankzij haar verschillende eigen energiebronnen onafhankelijk van het lokale elektriciteitsnet. Ze wordt beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke distilleerderijen van Schotland.

GlenWyvis Achtergrond

GlenWyvis is Schotland's eerste 'community owned distillery', dus volledig in gemeenschapsbezit. Ze is gefinancierd via twee crowdfundingprojecten en heeft meer dan 3000 aandeelhouders, die meer dan 2,6 miljoen pond voor het project hebben verzameld. Bovendien is het de eerste distilleerderij in Schotland die onafhankelijk van het nationale elektriciteitsnet opereert. Dit bereikt de distilleerderij met een combinatie van milieuvriendelijke methoden zoals wind- en waterkracht, zonnepanelen en een biomassa-ketel. De distilleerderij ligt in het kleine dorp Dingwall, nabij Inverness, aan de voet van de noordelijke Highlands en zet zich sterk in voor de lokale gemeenschap.

Huisstijl

Whisky van GlenWyvis is sprankelend-fruitig met zomers-florale lichtheid. Daar komt een moutachtige kruidigheid bij. Hiermee komt de distilleerderij behoorlijk dicht bij de geplande stijl van een "groene en grasachtige Highland Spirit".

Productie

Hoe wordt GlenWyvis Whisky geproduceerd? De distilleerderij produceert momenteel ongeveer 55.000 liter alcohol per jaar – de capaciteit zou zelfs tot 140.000 liter kunnen reiken. GlenWyvis is uitgerust met een 0,5 ton mash tun en zes roestvrijstalen fermentatietanks, die elk 4.400 liter bevatten. Het distillatieproces omvat veel kopercontact, waardoor de distilleerderij een milde en fruitige brand wil creëren. De twee klassieke pot stills komen van het traditionele bedrijf Forsyths in Rothes. De wash still heeft een capaciteit van 2.500 liter en is ui-vormig, terwijl de spirit still met een volume van 1.700 liter eerder lantaarnvormig lijkt. Voor de rijping worden voornamelijk first fill bourbon- en sherryvaten gebruikt. Om het eigen karakter te benadrukken, worden in de batches ook enkele refillvaten gebruikt. Voor een zorgvuldige rijping worden de vaten opgeslagen in een traditioneel dunnage warehouse op het terrein van de distilleerderij.

Geschiedenis

De regio rond Dingwall is inderdaad historisch rijk. Een van de beroemdste distilleerderijen van de 18e eeuw was in Dingwall gevestigd. De in 1690 opgerichte Ferintosh Distillery heeft bijna een eeuw belastingvrije whisky geproduceerd. Zelfs de Schotse nationale dichter Robert Burns beklaagde de achteruitgang van de distilleerderij in zijn gedicht „Scotch Drink“. In 1879 werd er een distilleerderij genaamd Ben Wyvis in Dingwall opgericht, die later werd hernoemd naar Ferintosh. De goede reputatie van de naam zou de verkoop van de nieuwe distilleerderij moeten verhogen, maar ook deze distilleerderij viel ten prooi aan de zware jaren van de Prohibitie in de VS. Net als Ben Wyvis, of de nieuwe Ferintosh distilleerderij, moest ook de in 1896 opgerichte Glenskiach Distillery in 1926 sluiten. Glenskiach werd gebouwd door de toenmalige distilleerderij-architect Charles Doig. Hij ontwierp, geïnspireerd door de Chinese en Japanse architectuur, het beroemde pagodedak boven de droger (Eng. Kiln). Dit siert tot op de dag van vandaag de meeste Malt Whisky distilleerderijen en is een herkenningspunt van de Schotse whisky-industrie geworden. Uit deze twee distilleerderijen haalt GlenWyvis haar inspiratie voor de naamgeving en verankert zich daarmee in de regionale whiskytraditie. De boer en helikopterpiloot John McKenzie begon in 2011 met de planning van de heropleving van de whiskytraditie in zijn geboorteplaats Dingwall. McKenzie was al actief in de lokale windenergiecoöperatie en bezat naast een eigen windturbine ook de benodigde landbouwgrond. In 2014 kreeg hij uiteindelijk de toestemming om het project in de praktijk te brengen. In 2016 startte hij de eerste fase van de crowdfundingcampagne en overtrof het oorspronkelijke doel van 1,5 miljoen pond met maar liefst 2 miljoen pond. In 2017 werd er een tweede crowdfundingactie gestart en werd begonnen met de bouw van de distilleerderij. In november van datzelfde jaar werd de bouw voltooid. De meer dan 3.000 aandeelhouders hebben bij hun eerste gezamenlijke beslissing gestemd over een gin-distilleerketel. Sinds 2018 is deze nu geïnstalleerd en produceert verschillende gins. Eind 2019 brak er een brand uit in de distilleerderij, waardoor de distilleerderij enkele maanden de productie tijdelijk moest onderbreken. In 2021 werd de eerste single malt whisky uitgebracht.