Wray and Nephew
Wray and Nephew Achtergrond
J Wray & Nephew is een gerenommeerde Overproof Rum, die in Kingston, Jamaica, wordt geproduceerd. Hij wordt aangeduid als 'Spirit of the Island'. De rum is al meer dan 200 jaar de populairste rum van Jamaica. Hij is in elk aspect van het dagelijks leven in Jamaica aanwezig. Men gebruikt hem om pasgeborenen in de familie welkom te heten of om hoofdpijn te verlichten door hem op het voorhoofd te wrijven. Hij wordt zelfs gebruikt om de aarde van kwade geesten te reinigen. Het is de enige distilleerderij die een vrouwelijke Master Blender, Joy Spence, in dienst heeft.
Huisstijl
Wray & Nephew Rum is een volmondige, uiterst veelzijdige en toch smaakvolle witte rum, die barst van karakter. Subtiele tonen van overrijpe banaan, walnoten en gekarboniseerde ananas worden verwacht. De aroma's worden begeleid door een warm einde met aanhoudende tonen van rijke vruchten. De interessante smaak is een kenmerkende funk van Wray and Nephew. Hij wordt door rumliefhebbers vaak aangeduid als Hogo.
De term 'Hogo' werd gebruikt in de rumhandel van de 18e en 19e eeuw om zwavelachtige geuren uit de distillatie van suikerrietsap te beschrijven. Het is ook Creools slang voor de Franse term 'haut gout', wat hoogwaardige smaak betekent. Tegenwoordig wordt 'Hogo' gebruikt om de lastige en misleidende aroma's van rum te beschrijven, die bij het proeven een verrassingseffect creëren. Hogo kan worden getemd door het gebruik van limoen, suikersiroop en honing. Dit maakt Wray and Nephew perfect voor Mojito, Daiquiri en Ti’ Punch.
Productie
Het suikergoed dat wordt gebruikt voor de productie van Wray and Nephew komt van het New Yarmouth Estate, een gebied dat bekend staat om de productie van zeer zoete en fruitige rums. Wray & Nephew Rum is echter gebaseerd op melasse. De distillatie vindt plaats in zowel kolom- als potstill op het New Yarmouth Estate. De fermentatie duurt meer dan een periode van 30 uur en maakt gebruik van een wash van suikerroermelasse en de eigen gist van het huis. Er wordt gezegd dat de jonge rum voor absolute helderheid wordt gefilterd. Over de New Yarmouth-distilleerderij is echter weinig publiekelijk bekend. Slechts enkele personen buiten het bedrijf hebben daar gewerkt.
Geschiedenis
John Wray richtte in 1825 de Shakespeare Tavern op in Kingston, Jamaica. Het was de plek waar hij zijn beste gemengde rums deelde. De Shakespeare Tavern was uiterst succesvol. In 1860 rekruteerde Wray zijn 22-jarige neef Charles James Ward, een getalenteerde ondernemer, voor de zaak. Twee jaar nadat Ward partner was geworden, werd J Wray and Nephew geboren. John Wray ging in 1862 met pensioen en droeg de leiding van het bedrijf over aan Ward. Onder Wards leiding groeide het bedrijf sterk en bloeide het op. In deze periode won J Wray & Nephew drie gouden medailles op de London International Exhibition. Charles James Ward overleed in 1912 en liet de zaak achter aan de curatoren. Voor zijn dood schonk Ward in 1912 het Ward Theatre aan het Jamaicaanse volk. In 1916 werd Wray and Nephew verkocht aan Lindo Brothers & Co. Kort daarna verwierf men ook de Appleton Estate rumdistilleerderij. Sindsdien heeft J Wray and Nephew meerdere keren van eigenaar gewisseld, voordat het in 2012 werd overgenomen door de Campari Group.