Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Hendricks Gin

De markante, moderne klassieker van de gin. Met rozen- en komkommeressences brengt Hendrick's frisse lucht in de door jeneverbesnoten gekenmerkte gin-wereld. Wees creatief en probeer Hendrick's niet alleen als G&T, maar ook in meer bijzondere cocktails.

Hendricks Gin Achtergrond

"Het gebruikelijke gebeurt weer en weer en weer. We nodigen u uit om het conventionele te ontvluchten en het verrukkelijke te omarmen."

Hendrick's Gin heeft het zich tot doel gesteld om te breken met de gangbare conventies van gin en unieke producten te creëren die zich onderscheiden van de massa. Hendrick's Gin moet en kan niet iedereen aanspreken; het moet polariseren en vooral innovatie tonen. Hendrick's heeft zich ten doel gesteld een keuze te zijn voor mensen die graag experimenteren en uit hun vertrouwde comfortzone willen stappen. Met deze filosofie behoort de Hendrick's, zoals te verwachten, niet tot de klassieke soort London Dry Gin. In tegenstelling tot deze staan hier namelijk niet de doorgaans doordringende jeneverbesnoten centraal. Bovendien worden er ook na het distilleren nog aroma's toegevoegd. Deze twee details maken de Hendrick's tot een New Western Dry Gin.

Huisstijl

Wie proeft Hendricks Gin? De producenten zelf beschrijven de smaak van hun gin als absoluut uniek. Naast het overmatige gebruik van superlatieven geven ze zichzelf gelijk: Hendricks Gin krijgt zijn eigenzinnige karakter door de combinatie van elegante rozen- en frisse komkommeressentie. Ingrediënten zoals sinaasappel- en citroenschillen, evenals kubebenpeper, brengen verdere nuances naar voren die jeneverbes, als klassiek hart van de drank, in de schaduw stellen. Afhankelijk van de ingrediënten kunnen de karakters van de verschillende uitgaven natuurlijk altijd van elkaar verschillen.

Productie

Hoe wordt Hendricks Gin geproduceerd? In wezen is neutrale alcohol nodig voor de ginproductie, die bijvoorbeeld uit granen, aardappelen of maïs kan worden gemaakt. Deze wordt tijdens de distillatie gemengd met botanicals. Bij de originele Hendricks Gin gaat het in eerste instantie om 11 ingrediënten: sinaasappelschil, vlierbloesem, koriander, citroenschil, engelwortel, kubebenpeper, iriswortel, komijn, kamille, jeneverbes en duizendblad. Het bijzondere aan Hendricks zijn de twee verschillende distilleerketels die voor het distillatieproces worden gebruikt. Een deel van de alcohol wordt gedistilleerd in de Bennet Still, terwijl het andere deel in de Carter-Head Still wordt gebrand. Beide zijn koperen pot stills. In de historische Bennet Still verblijft de alcohol met de botanicals 's nachts, voordat de distillatie plaatsvindt. Hierdoor ontstaat een vol, complex aroma. In de Carter-Head Still worden de botanicals daarentegen in een mand boven de hals van de distilleerketel geplaatst, waardoor de aromatische invloed veel zachter en minder intens is. Hier ontstaat de delicate kant van de spirit. Beide producten worden met elkaar gemengd om een uitgebalanceerd resultaat te bereiken. De gin wordt in kleine batches van 500 liter gebrand, wat bovendien een betere controle over de afzonderlijke partijen mogelijk maakt. De karakteristieke essences van de Bulgaarse Rosa Damascena (roossoort) en de komkommer worden pas na de distillatieprocessen toegevoegd. De volledige productie is mede ontwikkeld door de Master Distiller Lesley Gracie en wordt nog steeds onder haar toezicht uitgevoerd.

Hendricks Gin in de test

Avontuurlijke spirituosenliefhebbers zullen volop genieten van de Hendricks Gin. Onze aanbeveling, vooral voor beginners, is de originele Hendricks Gin. Ook zonder veel poespas heeft hij al een interessante, intense karakter dat zich onderscheidt van de klassieke London Dry Gin. Om een goed beeld te krijgen van de aroma's van de gin, is het de moeite waard om hem minstens één keer puur te proeven. Op kamertemperatuur komen de facetten het beste tot hun recht. Natuurlijk staat het u vrij om hem ook zonder toevoegingen te genieten. Een Gin & Tonic met de Hendricks is echter ook niet te versmaden! U heeft hiervoor een glas naar keuze nodig - bijvoorbeeld een longdrinkglas of een speciaal gin-tonic-glas -, ijsblokjes en tonic water. Daarnaast passen dunne komkommerschijfjes als garnering smaakvol erbij. Met deze drank kunt u stijlvol de hele avond doorbrengen. Dit en meer recepten voor de klassieke Hendricks hebben we voor u verzameld onder "Cocktails". Bent u experimenteler en wilt u naast het origineel ook de aroma's van andere creaties verkennen? Probeer dan de Hendricks Orbium, die met meer bitterheid de absint benadert en bovendien profiteert van de exotische blauwe lotusbloem. Als u florale geneugten waardeert, trakteer uzelf dan op de Hendricks Midsummer Solstice.

Geschiedenis

Het creatieve merk Hendricks Gin behoort tot de groep William Grant & Sons, die vooral bekend is geworden door zijn whisky - met de distilleerderij Glenfiddich begon alles. Deze werd opgericht in 1886 en is, naast enkele andere distilleerderijen, nog steeds in bezit van William Grant & Sons. Uit het succesverhaal zijn ook ideeën ontstaan voor het ontwikkelen van andere gedistilleerde dranken. Het idee voor de markante combinatie van roos en komkommer in een gin kwam naar verluidt van Balvenie's Master Blender David Stewart, terwijl hij genoot van een komkommersandwich en een glas gin in het gezelschap van de kleindochter van William Grant. Hoewel op de flessen "Est. 1886" staat, werd de creatie en het merk pas in 1999 gelanceerd. Van meet af aan was het Master Distiller Lesley Gracie die verantwoordelijk was voor de uitvoering van het idee. Voor de productie werden twee oude distilleerketels gerestaureerd - de Bennet Still en de Carter-Head Still - die ook vandaag de dag nog in de Girvan Distillery in het zuidwesten van Schotland de onconventionele druppel voortbrengen.