Tanqueray Gin
Hij wordt bezongen, geliefd en gevierd. Tanqueray Gin heeft een cultstatus zoals nauwelijks een andere gin-marke. Het recept van de klassieke London Dry Gin volgt al een zeer lange traditie en is tot op de dag van vandaag behouden gebleven. Maar met nieuwere creaties toont Tanqueray ook een innovatief karakter. Hier zult u zeker iets vinden!
Tanqueray Gin Achtergrond
Flessen die een gesloten cocktailshaker nabootsen, en een inhoud die vast en zeker iedereen al eens in het glas heeft gehad. Ontelbare artiesten, van Frank Sinatra tot Samy Davis Jr. en Rita Ora tot Madonna, hebben hem bezongen. Dat is Tanqueray. Een van de oudste gin-merken die erin geslaagd zijn tot op de dag van vandaag een extreem cultstatus op te bouwen en te behouden. Hij was erbij toen gin onder de gedistilleerde dranken zijn eerste successen vierde en is ook vandaag de dag nog aanwezig om de renaissance mee te maken of zelfs aan te voeren. Met hun klassieke London Dry Gin in de groene fles is het niet meer weg te denken uit de bar scene. Inmiddels is het portfolio van Tanqueray echter uitgebreid met enkele creaties, waarbij de jeneverbesnoot nog steeds aanwezig is, maar de smaak zich iets in een andere richting verschuift, zoals bij Tanqueray Sevilla of de Tanqueray Rangpur. Traditie en innovatie liggen hier dicht bij elkaar.
Huisstijl




Hoe smaakt Tanqueray Gin? De vier bekende key botanicals van Tanqueray zijn jeneverbes, koriander, zoethout en engelwortel. Aangezien de meeste gins zijn gebaseerd op het klassieke London Dry Gin-recept, is deze aroma-compositie standaard aanwezig, ook al komt ze soms iets op de achtergrond.
Productie
Hoe wordt Tanqueray Gin geproduceerd? In principe is voor de ginproductie neutraal alcohol nodig, dat bijvoorbeeld uit granen, aardappelen of maïs kan worden gemaakt. Bij Tanqueray wordt graan gebruikt. De drank wordt gestookt in de distilleerderij Cameronbridge in het zuidoosten van Schotland. Het is een van de grootste distilleerderijen van Europa en produceert naast Tanqueray en Gordon's Gin voornamelijk grain whisky voor Diageo's blended whiskys. Tanqueray wordt vier keer gedistilleerd. De klassieke London Dry Gin wordt met precies vier botanicals verrijkt: jeneverbes, koriander, zoethout en engelwortel. Afhankelijk van de creatie wordt de receptuur aangevuld met verschillende aromagevers.
Tanqueray Gin in de test
De aanbeveling is glashelder: Tanqueray London Dry Gin, het origineel. Deze absolute klassieker van het merk moet iedereen geprobeerd hebben. Dankzij de vrij eenvoudige samenstelling is hij een echte allrounder en geschikt voor een heerlijke Dry Martini, net zo goed als voor een Gimlet of Gin & Tonic. Bovendien heeft hij met een alcoholpercentage van 47,3% Vol. al duidelijk meer kracht dan de meeste standaard gins. Voor degenen die echter citrusnoten de laatste kick geven, is de Tanqueray No. 10 aan te raden. Dankzij de bittere grapefruit en sappige limoen ontstaat een sprankelend karakter, dat zich uitstekend leent voor Gin & Tonic.
Geschiedenis
Het was in de jaren 1830 toen naamgever Charles Tanqueray het recept voor een gin creëerde, dat tot op de dag van vandaag niet is veranderd. Slechts vier aromatische ingrediënten worden gebruikt, die tot op heden als absolute sleutelbotanicals in de gehele gin-industrie worden ingezet: jeneverbes, zoethout, koriander en engelwortel. De balans lijkt te overtuigen. Met het succes van cocktails groeide ook de vraag naar de London Dry Gin. Eind 19e eeuw vond er een fusie plaats met de eveneens grote ginproducent Gordon & Co. Vervolgens begonnen de producenten hun producten ook op de Amerikaanse markt te verkopen, wat zich snel als de meest winstgevende regio heeft bewezen. Er wordt gefluisterd dat zelfs in tijden van de drooglegging de gin illegaal het land werd binnengesmokkeld om de populariteit bewust te verhogen.
In 1922 voegde Tanqueray zich bij de Distillers Company, een voorloper van de huidige spiritsgigant Diageo. Bijna als pionier van de moderne New Western Gins bood het merk al vroeg naast de klassieke jeneverbes-achtige gin ook gins met sinaasappel en citroen aan. Tot 1941 werd de drank nog in Londen geproduceerd. In het kader van de Tweede Wereldoorlog werd de distilleerderij echter volledig verwoest bij bombardementen. Het enige overblijfsel is een distillatieketel, die vandaag de dag in de Cameronbridge Distillery staat, waar ook Tanqueray inmiddels wordt gestookt. Eind jaren 1940 had Tanqueray al een cultstatus. Dit werd in steen gebeiteld door de nieuwe flesvorm, die sinds 1948 het handelsmerk van Tanqueray is en het merk onlosmakelijk verbindt met de kunst van het cocktail maken. De groene fles in de vorm van een cocktailshaker was geboren. Nadat de gearomatiseerde gins snel weer van het toneel verdwenen, werkt men sinds de (laatste) eeuwwisseling opnieuw aan innovatieve creaties die fans van het merk nieuwe smaakervaringen bieden.