Edinburgh Gin
De frisse en innovatieve creaties van Edinburgh Gin zijn allang geen geheimtip meer. Laat u meeslepen door de smaakvariëteit van de botanicals uit Schotland en de hele wereld, die zich op verfijnde wijze terugvinden in de druppels van Edinburgh Gin.
Edinburgh Gin Achtergrond
De producenten van de producten van Edinburgh Gin willen kwalitatief hoogwaardige, hedendaagse Gin creëren. Veel innovatieve recepten zijn in de Schotse hoofdstad al ontstaan. Het merk richt zich op een publiek dat niet bang is om nieuwe dingen te proberen. Net als veel andere jonge ginproducenten hebben de Schotten achter Edinburgh Gin ervoor gekozen om niet alleen klassieke London Dry Gin te produceren, maar daarnaast ook New Western Dry Gin te ontwikkelen. Hierbij staat de typische jeneverbesnoot niet centraal, waardoor het aroma karakter veelzijdiger kan zijn. Naast de gincreaties wordt in de stedelijke distilleerderij ook likeur gemaakt, die ook spannende varianten te bieden heeft.
Huisstijl




Wie smaakt Edinburgh Gin? De originele Edinburgh Gin is een klassieke London Dry, net als enkele van de andere producten. Zoals gebruikelijk staat natuurlijk jeneverbes voorop. Minstens even graag gebruiken de producenten citrusaroma's, die in elk van de gins duidelijk herkenbaar zijn. Ook klassieke koriandertonen zijn meestal waarneembaar. Bovendien doordringt vaak een aangenaam-peperige scherpte, die een pittige toets toevoegt.
Productie
Hoe wordt Edinburgh Gin geproduceerd? Bij Edinburgh Gin staat de wetenschap achter de productie van de spirituos centraal. Er bestaat zelfs een samenwerking met de stedelijke Heriot Watt University, die de bijbehorende opleiding "Brouwen en Distilleren" aanbiedt, wat wederzijdse voordelen oplevert. Hierdoor kan het productieproces geoptimaliseerd of ten gunste van de experimenteerdrang aangepast worden. De werkstappen zelf zijn echter vrij klassiek. De spirit wordt tweemaal gedistilleerd, waarbij hij tussen de distillatieprocessen de maceratie ondergaat. De aroma-gevende botanicals worden hier eenvoudig aan het verdunde distillaat toegevoegd en blijven daar om het product zijn karakter te geven, voordat het uiteindelijk voor de tweede keer wordt gestookt. Aan het einde wordt de gin verdund tot een drinkbare sterkte en gebotteld.
Edinburgh Gin in de test
Terwijl u in de klassieke Edinburgh Gin een kruidig-frisse, aangename metgezel vindt, die het waard is om altijd achter de hand te hebben, geeft de Edinburgh Cannonball Navy Strength Gin uw cocktails echt een boost. Vooral vrienden van de typische jeneverbesnoten zullen met deze krachtige drank hun vreugde hebben. Als spannende favoriet willen we u echter de Edinburgh Seaside Gin aanraden. Hij brengt een maritieme frisse bries in uw glas, die wordt afgerond met originele botanicals zoals zeewier, lavas en lepelkruid. Naast de pure proeverij maakt de Seaside Gin vooral in een frisse Gin & Tonic met het Fever Tree Mediterranian Tonic Water een goede indruk.
Bovenop het gin-assortiment biedt het merk ook interessante likeuren die het waard zijn om te proeven en die dankzij de mooi ontworpen flessen ook prachtig als cadeau kunnen worden gegeven. Aanbevolen zijn hier bijvoorbeeld de zomerse Frambozenlikeur of de door jeneverbesnoten gekenmerkte Pruimen & Vanille Likeur. Als u houdt van een bittere frisheid, is de Rabarber & Gember Likeur de juiste keuze voor u.
Geschiedenis
Hoewel de geschiedenis van het merk Edinburgh Gin niet verder teruggaat dan 2010, baseren zij zich op de geschiedenis die de drank in de Schotse hoofdstad eerder al heeft doorgemaakt. Daar kwam men, dankzij de haven, al vroeg in aanraking met de Nederlandse voorganger Genever. Zo kregen de bewoners rond 1700 de smaak te pakken van jeneverbes-spirit. In 1777 waren er in Edinburgh naast de goedgekeurde distilleerderijen uiteindelijk honderden niet-geregistreerde ginproducenten actief. Begin 19e eeuw werd de productie efficiënter met de voorloper van de Coffey Still, waarmee continue distillatie mogelijk werd. Voor de Edinburgh Gin worden voornamelijk een Alembic Still en een traditionele Column Still gebruikt. Aanvankelijk werd de eerste distillatie met klassieke botanicals nog in de Langley Distillery, ongeveer 300 kilometer van Edinburgh, uitgevoerd. Pas daarna werd de gin naar Edinburgh geleverd en daar uiteindelijk met lokale aroma's verrijkt. Sinds 2014 vindt elk van deze processen plaats in de havenstad. De West End en de Leith Distillery zijn verantwoordelijk voor de productie.