Mackmyra
Mackmyra behoort vandaag de dag tot de populairste single malt producenten op het Europese vasteland en is een pionier van de Scandinavische whisky. De Zweedse distilleerderij kenmerkt zich door grote innovatiedrift en een onstuitbare ontdekkingsdrang, waardoor zij haar fans voortdurend voorziet van nieuwe whiskyvariaties.
Mackmyra Achtergrond

De huidige distilleerderij Mackmyra “Gravity” werd opgericht in 2010 en begon zijn reguliere werking in 2012. Het ligt aan de rand van Gävle, een havenstad in de Bottenbaai met ongeveer 75.000 inwoners, zo'n 150 km ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm. De naam van de distilleerderij “Mackmyra” is gebaseerd op de vorige distilleerderij uit 1999, die zich bevindt in de oude mijnnederzetting “Mackmyra Bruk”, ongeveer 10 km ten westen van Gävle.
Het wordt algemeen aangenomen dat de letterlijke betekenis van “Mackmyra” voortkomt uit een taalkundige verbinding tussen de namen van een soort nachtvlinder (“nattflyn”) en het typische moeras- of veenlandschap (“myr”) in de omgeving.
Huisstijl
Hoe smaakt Mackmyra Whisky? Om de aanvankelijk terughoudende productie bij Mackmyra een impuls te geven, werden al vroeg geïnteresseerde leken betrokken en werden zij naar hun favoriete smaak voor een toekomstige uitwerking van de whisky's gevraagd. Hieruit zijn twee basisrecepten ontstaan, die nog steeds de verschillende bottelingen van Mackmyra kenmerken:




„Elegante“: normale of lichte moutbouw, met een overwegende rijping in Ex-Bourbon vat, het aroma wordt gekenmerkt door zachte vanille, karamel en subtiele tot uitgesproken fruittonen;




„Rök“: handgemaakt, rokerig mout, gedroogd boven Zweeds veen of jeneverbes takken, met een mix in een combinatie van Ex-Bourbon- & Ex-Sherry-vaten, de aromatiek is gekenmerkt door fijne rook, die aan de vanille- & karameltonen nog noten van tabak, specerijen en kruiden toevoegt;
Deze twee basisvarianten maken de whisky's van Mackmyra zeer veelzijdig en worden bovendien aangevuld en uitgebreid door verschillende rijpingsmethoden, bijvoorbeeld in verse Zweedse eiken-, Ex-Amarone-rode wijn- of moerbeibomen-vaten. Daarom vinden wij dat de whisky zowel als aperitief (aanbeveling: „Elegant“), als digestief (aanbeveling: „Rök“), of als sfeervolle begeleider voor ontspannen gesprekken geschikt is.
Productie
Hoe wordt Mackmyra Whisky geproduceerd? De eerste druppels Mackmyra-whisky vloeiden in december 1999 uit een door de oprichters nog handgemaakte 100-liter koperen distilleerketel, die echter al in 2002 werd vervangen door twee distilleerketels van Forsyth uit Schotland. Aangezien het al snel duidelijk was dat de productiecapaciteit in Mackmyra Bruk met duidelijk onder 100.000 liter pure alcohol niet voldoende zou zijn, zag men zich genoodzaakt een nieuwe locatie te zoeken. De nieuw gebouwde “Gravity Distillery” aan de rand van Gävle produceert momenteel op eveneens twee middelgrote distilleerketels van Forsyth ongeveer 150.000 liter pure alcohol, waarbij volgens de opgave van de distilleerderij de huidige capaciteitsgrens pas bij 550.000 liter zal worden bereikt. De naam “Gravity Distillery” is afgeleid van het idee en de toegepaste techniek om de whisky met behulp van de zwaartekracht zo milieuvriendelijk en hulpbronnenbesparend mogelijk te produceren. Daarom is de distilleerderij met zijn zeven verdiepingen ook een van de momenteel hoogste, klassieke malt-distilleerderijen. Aangezien men al bij de planning van de nieuwe distilleerderij dacht aan een mogelijke toekomstige uitbreiding, kan deze met een nieuwe aanbouw relatief eenvoudig opnieuw worden verdubbeld. Al nu is Mackmyra de grootste en succesvolste distilleerderij in Scandinavië, waarvan de whisky's al langer internationale erkenning krijgen. Een eigen moutrokerij, het gebruik van lokale ingrediënten en de ondergrondse vatenopslag in een voormalige mijnschacht ronden de uitzonderlijke positie van Mackmyra af en zorgen voor de unieke, “Zweedse” smaak van de whisky's van Mackmyra. De voorganger-distilleerderij in Mackmyra Bruk is sinds 2017 ook weer in bedrijf en dient als laboratorium voor toekomstige ontwikkelingen, waaronder momenteel ook de proef van een eigen gin.
Aanbevelingen
De officiële lancering van de eerste whisky van Mackmyra vond plaats in 2006. Sindsdien zijn er vier originele bottelingen beschikbaar, die altijd worden aangevuld met verschillende bottelingen van enkel vaten, jaargangen of kleine producties. De standaard whisky van Mackmyra is “Mackmyra Mack”, die ook ideaal is voor beginners en whiskykenners . Vanwege het gematigde alcoholpercentage van 40% vol. alc. is het een zachte vertegenwoordiger, die zich in de neus op een zeer lichte en fruitige manier presenteert. Met een vleugje droog eikenhout in het midden komen ook de typische tonen van vanille naar voren, en daarachter zijn de delicate citrus- en kruidenaroma's zoals anijs, munt en citroenmelisse herkenbaar. De eerste indruk op de tong wordt gekenmerkt door frisse fruittonen zoals peer, en opnieuw de aroma's van citroen en sinaasappel. Men voelt de jeugd van de whisky met zijn levendige vanille uit wit eiken, die overgaat in een korte tot middellange afdronk, waar de aroma's van peer weer stralen, voordat ze verdwijnen.
De hierboven beschreven “Mack” heeft “Brukswhisky” (41,4% vol. alc.) vervangen, die al beschikbaar was, en heeft deze verheven tot meer dan slechts een simpele “Daily Dram”, hoewel hij in deze rol gedijt, zo complex en eenvoudig zijn de aroma's. In de geur toont hij zich al verrassend rijp, de typische vanilletongen zijn uitgebreid met donkerdere karamelaroma's, maar onthullen ook de bouquet van rijpe peren, frisse limoen en groene appels, met een kort vleugje gebakken bananen en drop. Met de eerste slok ontvouwen de toffee- en karameltonen zich onmiddellijk, en pas na een paar seconden maken de heldere fruitaroma's zich bemerkbaar, wat ruimte geeft aan een zachte zoetheid van amandelen en marsepein, die eindigt met een delicate rokerige kruidigheid. De afdronk is opnieuw zeer helder en doet denken aan de vruchten die al zeer aanwezig waren in de geur, en eindigt met een specerij die iets langer en dieper is dan in “Mack”.
De iets ervaren kenner zou de derde editie “Svensk Ek” moeten kiezen, aangezien Mackmyra hier met zijn 46,1% vol. alc. en het ontbreken van kleurstoffen zijn grote ervaring en competentie toont in het verenigen van lokale ingrediënten, nationale eiken vaten, succesvolle productie en unieke rijping in vaten. Al in de geur zijn de verschillende nuances van licht geroosterd brood, romige karamelwafels en zoete honing prachtig verweven met de fruitigheid van rijpe en sappige appels en donkere sinaasappels, vergezeld van een grovere noot van lariks, die een aangename contrast vormt. Deze droge en licht houtachtige tonen zijn ook de eerste die waarneembaar zijn op de tong, opnieuw lariks en sandelhout, aangevuld met warme geroosterde aroma's en diepe karameltonen, die zich transformeren in sprankelende gember, vers geraspte citrus en heidehoning. In de afdronk verdwijnen de aroma's in een aangename en elegante sensatie in de mond, die altijd doet denken aan de uitgesproken aromatiek in de neus en mond.
Met de vierde in de serie van standaardbottelingen, “Svensk Rök”, ook met 46,1% vol. alc. en zonder kleurstoffen, toont Mackmyra aan dat er ook succesvolle gerookte whisky's kunnen zijn buiten Schotland en Ierland. In hun eigen rokerij, die achter de distilleerderij aan de rand van het bos ligt, wordt een deel van de mout gerookt met rook van het verbranden van turf uit de omliggende moerassen en lokaal jeneverbes. Dit toont zich onmiddellijk in de neus en doet denken aan een iets koude rook, tabaks- en leeraroma's. Daarachter komen de typische vanille- en karameltonen naar voren, evenals een zekere minerale, zoute en maritieme aroma. Op de tong zijn opmerkelijke olieachtige kruidenaroma's zoals salie, citroenmelisse en heide, wat ons doet denken aan de jeneverbes takken die werden gebruikt in het roken. Wanneer ze verdwijnen, duiken donkere en fruitige tonen op: vijgen en rozijnen, zoet en zwaar, samen met een beetje fudge. Een dessert in vloeibare vorm! De afdronk is zeer aangenaam en van gemiddelde tot lange lengte met een zekere complexiteit, waarbij de zachte rook lang aanhoudt.
Geschiedenis
Het verhaal van Mackmyra begint in het voorjaar van 1998 tijdens een wintervakantie, waar acht vrienden na het skiën in een gezellige kring met elkaar in gesprek waren. Terwijl ze Schotse whisky uitwisselden, vroegen ze zich af waarom er eigenlijk geen Zweedse whisky-distilleerderij bestond. Deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag, samen met de onrustige nieuwsgierigheid en de moedige drang van de acht geestverwanten om daar snel een antwoord op te vinden, leidde tot daden in plaats van alleen maar overpeinzingen. Al in 1999 werd de onderneming opgericht, waarmee de basis werd gelegd voor wat Mackmyra vandaag de dag kenmerkt.
Als waren het niet de zeer strenge staatsregels omtrent alcohol in Zweden, die de acht jonge ondernemers meer vroegen dan aanvankelijk gedacht. Hoewel het staatsmonopolie voor de productie van alcohol in Zweden al in 1995 was opgeheven, bleef het staatsmonopolie op de handel in alcoholische dranken bestaan. Hierdoor was distributie alleen mogelijk via de staatswinkels voor alcohol, en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo. Toch waren ze zich bewust van de andere voordelen die hen te beurt vielen: de hoge kwaliteit van de Zweedse gerst, het uitstekende, zachte water en het vrijwel constante klimaat. Deze factoren lieten hen dromen van een whisky uit Zweden die zijn gelijke niet kent.
Aangedreven door deze voordelen overwonnen ze alle andere tegenslagen. Toen op 18 december 1999 de eerste druppels gedistilleerde “New Make” op Zweedse bodem uit de zelfgebouwde 100-liter koperen distilleerketel vloeiden, was de weg vrij voor de snelle ontwikkeling die Mackmyra sindsdien zou doormaken. Al in 2002 werd de capaciteit verhoogd en moest de kleine distilleerketel plaatsmaken voor twee “Pot Stills” van Forsyth uit Schotland, zodat de vraag naar de 30-liter vaten uit het particuliere vat-eigenarenprogramma, dat aanzienlijk bijdroeg aan het huidige succes van de distilleerderij, kon worden vervuld. De volgende grote stap vond plaats in 2004, toen Angela D’Orazio werd aangesteld als Master Blender en sindsdien de kwaliteitscontrole en de verdere rijping van de whisky op beslissende wijze heeft beïnvloed, wat de whisky tot op de dag van vandaag in zijn kwaliteit en diversiteit vormgeeft.
Vijf jaar later, toen duidelijk werd dat de capaciteit opnieuw aan zijn grenzen kwam, omdat ook de vraag naar de eigen bottelingen enorm was toegenomen, zocht en vond men een goede locatie ongeveer 10 km ten oosten van de bestaande distilleerderij aan de rand van Gävle. Daar begon men in 2010 met de bouw van de nieuwe “Gravity Distillery”, die in 2011 werd voltooid en na een proefperiode in 2012 officieel in gebruik werd genomen. Ook hier werden twee distilleerketels van Forsyth uit Schotland geïnstalleerd, die een gemiddelde grootte en klassieke vorm hebben met een smalle hals zonder vernauwingen. Nu, met een productiecapaciteit van ongeveer 550.000 liter pure alcohol, kan men iets relaxter uitkijken naar een toekomstige stijging van de vraag. Bovendien is de nieuwe distilleerderij al zo ontworpen dat een identieke uitbreiding voor verdubbeling van de capaciteit probleemloos mogelijk is.
De acht oprichters zijn tot op de dag van vandaag nog steeds goede vrienden, waarbij vijf van hen zich inmiddels als eigenaren in de zakelijke passiviteit hebben teruggetrokken en niet langer actief de leiding hebben. Van de resterende drie oprichters zitten er twee in de raad van toezicht en slechts één van de acht, Magnus Dandanell, werkt als “Managing Director” fulltime voor de distilleerderij. Hij is sinds de eerste dag in december 1999 nog steeds mede verantwoordelijk voor de distilleerderij, die de duurzame basis heeft gelegd voor het succes van de Scandinavische whisky.
Mackmyra kopen bij whic.nl
Mackmyra Single Malt Whisky, gin en likeur koopt u het veiligst in de overzichtelijke onlineshop whic.nl. Met handige filters kunt u zich bijzonder goed oriënteren en vindt u precies waar u naar op zoek bent - of u nu een beginner of verzamelaar bent.
Voor welke producten u ook kiest; bij het merk Mackmyra kunt u rekenen op een hoog niveau - net als bij whic. Koop Mackmyra Whiskys, Gins en Liqueurs online bij whic. Uw flessen worden door ons zorgvuldig verpakt. De pakketten worden vervolgens verzonden met DHL, om ervoor te zorgen dat u uw nieuwe favorieten onmiddellijk kunt proeven. Onze gekwalificeerde klantenservice is een extra reden om Mackmyra Whisky, Gin en Liqueur in de online winkel whic.nl te kopen. Bij vragen over uw bestellingen, kunt u gerust ons contactformulier gebruiken.
Verwen uzelf weer eens met iets lekkers en koop Mackmyra Whisky, Gin en Likeur hier in de onlineshop whic.nl.