Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Whisky uit het Ex-Bourbonvat

Hier vindt u een grote selectie van hoogwaardige whisky's, die in ex-bourbonvaten rijpten. Fijne aroma's van lichte vruchten, citrusvruchten en overvloedige vanillearoma's kenmerken whisky's uit voormalige bourbonvaten. Het vattype draagt bovendien bij aan de natuurlijke filtering van de whisky, waardoor deze milder en zachter wordt. Een bijzonder zachte en fruitige Ierse single malt uit het ex-bourbonvat is bijvoorbeeld de West Cork 16 jaar. Zoekt u een zeer rokerige whisky buiten de gebaande paden? Dan bent u bij de Port Askaig 8 jaar aan het juiste adres.

Whisky uit het Ex-Bourbonvat

Ex-Bourbonvaten zijn eiken vaten waarin eerder Amerikaanse Bourbon heeft gerijpt. Bourbon Whiskey is een speciale variant Amerikaanse whiskeys, die uit minimaal 51% maïs wordt vervaardigd, wat hem een intense zoetheid verleent. Voor de rijping van Straight Bourbon moeten verse vaten van Amerikaanse witte eik worden gebruikt, waarin de Bourbon minimaal twee jaar rijpt. Aangezien het merendeel van de Bourbons slechts tussen de vier en acht jaar rijpt, produceert de Amerikaanse whiskey-industrie een groot aantal vaten die vervolgens wereldwijd kunnen worden gebruikt voor de rijping van andere whisky-soorten. Bijvoorbeeld voor de Schotse Single Malt. Ex-Bourbonvaten zijn uitstekend geschikt voor een lange vatrijping van vele decennia, omdat de soms te intense aroma's al tijdens de Bourbonrijping uit het hout zijn getrokken. Zo kan het vat in alle rust in Schotland in de pakhuizen sluimeren en gedurende een lange periode de whisky mild en complex maken.

Ook verse eiken vaten (zonder voorafgaande vulling), meestal Virgin Oak genoemd, worden steeds vaker gebruikt in de Schotse whisky-industrie. Ontdek hier meer over whisky uit Virgin Oak vaten!

Huisstijl

Ex-Bourbonvaten geven meestal zoet-vanilleachtige aroma's af aan de drank. De Amerikaanse witte eik „Quercus Alba“ bevat een hoog percentage vanilline, dat door het uitbranden toegankelijk wordt gemaakt voor de drank. Daarom vinden we in whisky uit Bourbonvaten vaak aroma's van vanille, crème brûlée of suikerspin. Een andere dominante aromagroep zijn de citrusvruchten. Hierbij kunnen Ex-Bourbonvaten een grote verscheidenheid aan associaties oproepen, variërend van limoenen en sinaasappels tot abrikozen, appels en mandarijnen, tot aan kokosnoot. Dit wordt meestal aangevuld met eiken tonen die, afhankelijk van het vat, kunnen eindigen in noten- en amandelaroma's, witte chocolade of marsepein. Deze klassieke vat-aroma's worden, afhankelijk van het individuele karakter van de distilleerderij, aangevuld met de aroma's uit de drank tot een unieke whisky!

Productie

De beschikbaarheid van ex-Bourbon vaten is een van de fundamenten waarop de whisky-industrie steunt. Zonder Bourbon vaten zou er misschien geen Single Malt zijn zoals wij die kennen en waarderen. Ook vandaag de dag rijpt 95% van alle whisky's in ex-Bourbon vaten. Dit heeft verschillende redenen.

Ten eerste zijn ex-Bourbon vaten de goedkoopste vatsoort. Ze kosten de whisky-distilleerderijen tussen de 80 en 300 pond, afhankelijk van de kwaliteit en eerdere vulling. Zogenaamde 'refill'-vaten, dat zijn vaten die al een of meerdere keren Scotch whisky voor rijping hebben bevat, zijn goedkoper dan 'first-fill'-vaten. Hoogwaardige Port- of Sherry vaten kunnen daarentegen een veelvoud van de genoemde prijs kosten. De brede beschikbaarheid, vanwege de grote productiehoeveelheden van Bourbon in de VS en het feit dat Bourbon vaten doorgaans maar één keer worden gebruikt, maakt het ex-Bourbon vat tot een exporthit voor de Verenigde Staten.

Een andere reden voor het gebruik van ex-Bourbon vaten is hun vatmechaniek. Het ASB (American Standard Barrel) heeft doorgaans een inhoud van 200 liter en heeft daarmee een vrij ideale verhouding van vatoppervlak tot de rijpende drank. Vaak wordt dit vat uitgebreid tot een 'Hogshead' van ongeveer 250 liter.

Omdat de bourbonvaten voor gebruik van binnen worden verbrand, ontwikkelt zich hier een koollaag die in het latere rijpingsproces helpt om scherpe bestanddelen uit de distillaat te filteren. Bovendien kan de distillaat zo dieper in het hout doordringen en gewenste aroma's in de latere whisky overdragen.

Bourbonvaten zijn bovendien beter dan welke andere vatsoort ook om het individuele karakter van een distilleerderij te identificeren. Het bourbonvat aanvult vaak het distilleerderijkarakter met aangename aroma's, zonder het echter te overdekken. Om dit 'grondkarakter' van een distilleerderij te kunnen beoordelen, zijn vaak de 8-12 jaar oude bottelingen in het instapsegment geschikt. Deze eigenschap van de bourbonvaten komt vooral de fans van turfgerookte whisky's ten goede. Tenslotte komt de turfrook uit het distilleerderijkarakter en is hier het sterkst vertegenwoordigd! Jonge, deels opnieuw gevulde bourbonvaten brengen de turfrook het beste naar voren. Dat weten ook de makers van klassiekers zoals Ardbeg 10 en Laphroaig 10, en zij moeten het tenslotte weten!

Whisky uit het Ex-Bourbonvat in de test

Whisky's uit ex-Bourbon vaten die u niet mag missen!

Het is curieus dat, ondanks het veelvuldig gebruik van ex-Bourbon vaten voor whisky, het helemaal niet zo eenvoudig is om hoogwaardige single malt te vinden die uitsluitend in ex-Bourbon vaten is gerijpt. De grote populariteit van sherry-vaten en hun grotere volume heeft onder andere geleid tot een gangbare praktijk van het combineren van ex-Bourbon en ex-Sherry vaten. De meeste single malts zijn daarom vandaag de dag een mengeling van beide vattypen. Hier vindt u een aantal uitstekende single malts uit ex-Bourbon vatrijping die wij u van harte kunnen aanbevelen.

AnCnoc 12 Jaar: De AnCnoc 12 Jaar is een prachtig voorbeeld van een evenwichtige rijping in bourbonvaten. De malt uit de Knockdhu Distillery, gelegen op de grens tussen Speyside en de oostelijke Highlands, betovert met een moutachtige zoetheid, gebakken groene appels en aroma's van zwarte thee. De frisse malt is niet overweldigend complex, maar zeker niet eendimensionaal. Hij leent zich uitstekend zowel als aperitief als digestief.

Glenmorangie Original: Een whisky die bijna geen introductie meer behoeft. De Glenmorangie Original is de favoriete whisky van de Schotten en niet zonder reden in veel bars te vinden. Een toegankelijke, milde drinkwhisky, waarmee je skeptici gemakkelijk kunt verleiden tot Scotch whisky. Sinaasappels, vanille en perzik verenigen zich met een aangename moutigheid. Zeker niet de meest complexe malt whisky, maar met een goede prijs-kwaliteitverhouding en een echte klassieker als het gaat om “mild en soepel”. De

Deanston 12 Jaar: Deze volle Zuid-Highlander loopt vele gelijken van dezelfde leeftijd ver vooruit. Met stevige 46,3 % vol. en het ontbreken van koudfiltering geeft de Deanston 12 Jaar al op het etiket aan dat we meer mogen verwachten dan de gebruikelijke instapwhisky. In de neus en op de tong houdt de Deanston wat hij belooft. Een romig mondgevoel wordt omarmd door een potpourri van honing, vanille en notenaroma's. De relatief hoge percentages zijn prachtig geïntegreerd en duwen toch de gember-kruidigheid van Deanston tot in de lange afdronk. Aanbeveling qua prijs-kwaliteit!

Glen Scotia 15: De Glen Scotia 15 Jaar bewijst indrukwekkend dat bourbonvaten niet alleen iets zijn voor instapwhiskys! Deze voor zijn leeftijd hoogcomplexe Campbeltown Whisky combineert vakkundig aroma's van appeltaart en jam met de ruwe malzigheid en de maritieme ziltigheid van het kustplaatsje. Koffie en gebak bij ruwe zee! Alsof dit vuurwerk van aroma's nog niet genoeg is, voegt de kustmalt in de kruidige afdronk nog een vleugje turfrook toe en sluit zo de cirkel van een algeheel geslaagde single malt whisky. Chapeau Glen Scotia!

Clynelish 14: Hoewel de exacte vat-samenstelling van deze spannende Malt uit de noordelijke Highlands onbekend is, ligt de focus bij de Clynelish 14 jaar aromatisch maar duidelijk op de Ex-Bourbon vaten. Een zeer interessante whisky, die al in het distillatieproces een hoge complexiteit mee krijgt. Het florale maar olieachtige basisprofiel van Clynelish wordt aangevuld met aroma's van kaarsenwas en verenigt zich door de vatrijping tot een, voor zijn leeftijd, zeer rijke Single Malt. Maritieme tonen, bruine suiker, heidehoning en heerlijke specerijtonen ontstaan bovendien door de vatrijping. Absoluut proberen!

Mag het ook extremer zijn? Wanneer Peated Whisky uit Ex-Bourbonvaten komt

Ardbeg 10: Bijna geen andere Malt Whisky toont beter de perfecte harmonie tussen Ex-Bourbon vaten en turfrook. Deze compromisloze Islay Malt van Ardbeg verenigt zoete citrusnoten met zware, olieachtige turfrook. De Ardbeg 10 jaar is als de hartelijke schouderklop van een oude zeebeer. Een droom voor turf liefhebbers!

Laphroaig 10 Jaar: Het vlaggenschip van misschien wel de beroemdste en beruchtste distilleerderij ter wereld. 10 jaar gerijpt in Ex-Bourbon vaten, draagt deze malt de klassieke medicinale Laphroaig rook met zich mee. Daarachter komen een paar heldere vruchten zoals peren of mirabellen aan bod. Hetzelfde geldt voor de smaak. Hier spoelt de Schotse zee een reeks aroma's aan land. Zoet en zout tegelijk, een vleugje zeewier en een overweldigende hoeveelheid turfrook maken zich breed. Een hint van verbrand rubber en teer brengt ons op een vissersboot op open zee. In de afdronk echter steeds weer verrassend zacht en aangenaam! Een Laphroaig zoals hij is bedoeld!