Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Franse Whisky

Hoewel de Fransen Scotch Whisky vereren, is er momenteel maar weinig Franse whisky. Vanuit Bretagne ontwikkelt zich momenteel een spannende, zeer diverse whiskylandschap in Frankrijk! 

Franse Whisky Achtergrond

Bij Frankrijk denken de meeste fijnproevers zeker eerst aan wijn en Cognac. Franse whisky? Klinkt op het eerste gezicht vreemd. Maar de productie van het water des levens in ons buurland is helemaal niet zo ongebruikelijk als het in eerste instantie lijkt. Frankrijk is historisch gezien nauw verbonden met Schotland door de "Auld Alliance". Door het verdrag tegen Engeland hebben Schotland en Frankrijk elkaar ook cultureel blijvend beïnvloed. De Fransen drinken vandaag de dag meer Schotse whisky dan welk ander land ook. De liefde voor het Schotse goud lijkt dus diep geworteld in Frankrijk. Dat er in Frankrijk lange tijd geen eigen whisky werd geproduceerd, lijkt vanuit het huidige perspectief bijna verrassend. Het land heeft immers geen gebrek aan hoogwaardige granen, helder bronwater of goed eikenhout. Toch is de whiskyproductie in Frankrijk relatief jong.

De eerste aanzet kwam waarschijnlijk uit Bretagne, uit de distilleerderij Warenghem. Hier werd in 1998 de eerste Franse en Bretonse Single Malt Whisky uitgebracht. Tegenwoordig heeft de distilleerderij zich in de internationale whisky-scène een naam verworven. Klimaat en cultuur maken Frankrijk tot een zeer gevarieerd land. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het opkomende whisky-landschap van Frankrijk enorm divers is. Het spectrum varieert van klassieke dubbel gedistilleerde Single Malt Whisky naar Schots voorbeeld tot ongebruikelijke boekweit-whisky. Bretagne lijkt zich hierbij als een eigen whisky-regio te ontwikkelen. Ook dit is bij nader inzien geen verrassing. De Bretonnen zijn immers vandaag de dag naast Wales, Cornwall, het eiland Man, Ierland en Schotland de zesde Keltische stam. Het klimaat en de bodemgesteldheid zijn niet onvergelijkbaar met die van Schotland. Whisky Breton zou dus binnenkort een gangbare term kunnen worden. 

Stijl

Hoe smaakt Franse whisky? Een algemene stijl heeft zich tot nu toe in Frankrijk niet kunnen ontwikkelen. Dit komt enerzijds door het kleine aantal distilleerderijen, anderzijds door hun diversiteit. In Frankrijk vinden we milde en zeer zoete whisky's zoals de Brenne Single Malt. Ook maritieme, fruitig-kruidige aroma's vinden we bijvoorbeeld bij de Armorik Single Malts van de Warenghem Distilleerderij. Zeer rokerige indrukken levert de Kornog Single Malt uit de Glann ar Mor Distilleerderij. 

Productie

Hoe wordt Franse whisky geproduceerd? Momenteel zijn er ongeveer 40 whisky producerende distilleerderijen in Frankrijk. Afhankelijk van wanneer u dit artikel leest, kan dat aantal al aanzienlijk groter zijn. Frankrijk heeft een vruchtbaar klimaat voor granen en grote hoeveelheden gerst worden jaarlijks naar Schotland geëxporteerd voor de whiskyproductie. Zo ligt de belangrijkste basis voor de whisky-distilleerderijen van Frankrijk vrijwel voor de deur. De Bretagne heeft zich ontwikkeld tot een serieuze whisky-regio in Frankrijk. Deze regio in het noordwesten van het land is niet alleen geografisch, maar ook cultureel van Frankrijk te onderscheiden. De Bretonnen zijn een van de zes Keltische naties en de Bretagne deelt het soms ruige klimaat van haar Keltische buren Schotland en Ierland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier distilleerderijen zoals Warenghem, Glenn a Mor en Menhir zijn ontstaan. Hier worden kruidige, maritieme en soms turfgerookte whisky's geproduceerd. De distilleerderij Menhir heeft zelfs de lokale populaire boekweit als basis voor whisky omarmd. Hun Eddu is een pure boekweit whisky en waarschijnlijk de enige ter wereld. Ook met rogge experimenteren de Franse distilleerderijen. Zo hebben Domaine des Hautes-Glaces, Warenghem en Glann ar Mor al Rogge Whisky's op de markt gebracht. Ook voor de productie met getorfd mout de Fransen niet terug. Tenslotte hebben de Fransen al indrukwekkend bewezen dat ze een uitgesproken smaak voor de zware Scotch whisky hebben. Het meest opvallend heeft Glann ar Mor zich tot nu toe onderscheiden met hun "Kornog" bottelingen die zwaar getorfd zijn. De distillatiemethoden in Frankrijk zijn ook divers. Warenghem distilleert zijn Armorik Single Malt bijvoorbeeld op traditionele Schotse pot stills. Ook Glann ar Mor heeft kleine koperen pot stills aangeschaft voor hun Single Malt whisky. Eveneens worden Holstein distilleerketels in sommige Franse whisky-distilleerderijen gebruikt. 

Een overzicht van enkele belangrijke Franse whisky-distilleerderijen: 

Distilleerderij Warenghem - Armorik Single Malt (opgericht 1900, Whiskys sinds 1994): De distilleerderij Warenghem ligt in Lannion in Bretagne. Zij is de pionier van de Franse en Bretonse whisky en bracht in 1994 de eerste blended whisky uit. In 1998 kwam de eerste Bretonse / Franse single malt whisky op de markt. De single malts van Warenghem worden gedistilleerd op klassieke Schotse pot stills en worden onder de naam Armorik verkocht. 

Distillerie des Menhir - Eddu Whisky (opgericht in 1986, Whisky sinds 1998): De Distillerie des Menhir ligt in het Département Finistère in het westen van Bretagne, nabij Quimper. Menhir is het Bretonse woord voor "Hinkelstein". De Menhir Distillerie is de enige whisky-brouwerij die tot nu toe een whisky uit boekweit heeft geproduceerd. Hun whisky "Eddu" betekent zoveel als "zwarte graan" en verwijst daarmee naar de ongebruikelijke grondstof van de whisky. 

Glann ar Mor - Kornog Single Malt (opgericht in 1999): Aan de noordkust van Bretagne, nabij Lannion, ligt de Glann ar Mor Distilleerderij direct aan zee. Sinds 2005 produceert hier Jean Donnay volgens traditionele methoden op koperen pot stills met wormtub condensatoren Single Malt Whisky. De rokerige whisky van de distilleerderij wordt verkocht als Kornog, terwijl de niet-rokerige whisky de naam van de distilleerderij Glann ar Mor draagt. 

Domaine Mavela - P&M Single Malt (Whisky sinds 2001): De P&M is een Corsicaanse Single Malt. De eerste Single Malt Whisky op het eiland Corsica wordt gestookt door de uitvinders van het biermerk Pietra. Op een Holstein Still stookt de Mavela Distillery de P&M Single Malt en laat deze rijpen in Corsicaanse Muscador wijnvaten. 

Distilleerderij Lehmann - Elsass Whisky (opgericht 1850, Whisky sinds 2001): Yves Lehmann besloot de distilleerderij van Bischoffsheim in 1993 naar Obernai te verplaatsen. In 2008 kwam de eerste Elsass Whisky op de markt, 7 jaar gerijpt in Bordeaux-rode wijnvaten. 

Distilleerderij Brunet - Brenne Single Malt (opgericht in 1920, Whisky sinds 2006): De whisky met de naam "Brenne" wordt gestookt in de Cognac-regio. Anders bekend om Cognac, was het een ongebruikelijke zet van Stephane Brunet om in de Poitou-Charentes-regio whisky te produceren. De whisky onder de naam Brenne werd eerst in de VS verkocht en in 2015 ook in Frankrijk geïntroduceerd.  

Distilleerderij Claeyssens de Wambrechies (opgericht 1817, Whisky sinds 2007): Deze distilleerderij is een van de oudste distilleerderijen van Frankrijk. De distilleerderij in het noorden van Frankrijk is in handen van een Belgisch bedrijf en verwierf bekendheid door de productie van Genever. In 2003 werd de eerste whisky uitgebracht. Sindsdien produceert de distilleerderij whisky's in verschillende vaten zoals Madeira en Sherry. Onlangs vierde de distilleerderij haar 200-jarig bestaan. 

Distilleerderij G. MICLO - Welke's Whisky (opgericht in 1970, Whisky sinds 2012): De distilleerderij nabij Straatsburg begon in de jaren '70 als fruitbrandewijn-distilleerderij. De distilleerderij stookt op vier Holstein-stookinstallaties en heeft sinds 2016 verschillende Single Malt Whiskys op de markt onder de naam "Welke". 

Domaine des Hautes-Glaces (opgericht in 2009 - Whisky sinds 2013) is Frankrijk's eerste boerderij-destilleerderij. Van het veld in het glas wordt hier werkelijk elke stap van de whiskyproductie zelf uitgevoerd. Een Franse Single Estate biologische whisky. Er wordt zowel Single Malt Whisky van gerst als Rye Whisky van 100% gemoute rogge geproduceerd. 

Michel Couvreur - Michel Couvreur is geen distilleerderij, maar is in Frankrijk toch een interessante plek voor whisky-liefhebbers. Michel Couvreur koopt Schotse whisky en rijpt deze zelf in eigen vaten in de Bourgogne. De bottelingen hebben inmiddels een grote schare fans en zijn vooral voor liefhebbers van sherry-gelagerde whisky's een tweede blik waard.

Franse Whisky in de test

Als u tot nu toe voornamelijk Single Malt uit Schotland heeft genoten, raden wij u aan de Armorik Single Malts een kans te geven. De whisky's van de Warenghem Distillery vertonen enkele overeenkomsten met hun Schotse verwanten en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Proef de Armorik Classic als instapmodel, of de Armorik Sherry Cask, als u een liefhebber bent van whisky's uit sherryvaten.

Geschiedenis

De vriendschappelijke band tussen Schotland en Frankrijk gaat ver terug, men vermoedt tot in de 12e eeuw. Het eerste schriftelijke bewijs van het verbond tussen de twee landen is het verdrag van 1295. Dit werd in Parijs ondertekend tijdens de regering van John Balliol en de Franse koning Filips IV. Het defensieve verbond tegen Engeland moest de twee naties verplichten om in geval van oorlog de bondgenoot te hulp te schieten. De "Auld Alliance" had grote invloed op verschillende levensgebieden van beide naties. Ook vandaag de dag zijn er op veel Schotse auto’s stickers te vinden met het woord Ecosse, het Franse woord voor Schotland. Ook op culinair gebied was er een levendige uitwisseling tussen de landen.

Vanaf 1863 verspreidde de in Noord-Amerika geïntroduceerde phylloxera zich in Frankrijk en verwoestte grote delen van de wijnproductie van het land. Als gevolg hiervan stortte de wijn- en cognacproductie jarenlang in. Wat voor de Franse wijnindustrie een ramp was, leidde uiteindelijk in Schotland tot een enorme opleving van de Scotch whisky-industrie. Want in plaats van cognac en andere likeuren kwam nu de Scotch whisky. Nadat de Fransen eenmaal de smaak te pakken hadden, nam hun dorst naar whisky ook na het einde van de phylloxera-plage niet meer af. De grote vraag vanuit Frankrijk heeft dus aanzienlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de Blended Scotch Whiskys en zijn internationale succes.

Ook vandaag de dag drinken de Fransen meer Blended Scotch dan welke andere natie ter wereld. Er worden zelfs speciaal voor de Franse markt Blended Scotch merken ontwikkeld. Veel Schotse whisky-distilleerderijen zijn tegenwoordig in Franse handen. Het drankenconcern Pernod Ricard beheert bijvoorbeeld de distilleerderijen Glenlivet, Aberlour, Scapa, Strathisla en vele anderen. Ook de Blended Scotch merken Ballantine's en Chivas Regal vallen onder de leiding van Pernod Ricard. Ook het luxegoederenconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) is stevig verankerd in de Schotse whisky-scene met de distilleerderijen Glenmorangie en Ardbeg. Het Franse bedrijf La Martiniquaise is bovendien eigenaar van de Speyside distilleerderij Glen Moray. En ook de Islay-distilleerderij Bruichladdich is inmiddels in handen van het Franse bedrijf Rémy Cointreau. Historisch gezien is het dus begrijpelijk dat de Fransen altijd Scotch Whisky als hun favoriete whisky hebben beschouwd. De oude vriendschappelijke band met Schotland heeft waarschijnlijk lange tijd niet de patriottische behoefte aan een eigen whiskyproductie gewekt.

Passend genoeg is het niet de "Franse whisky" die als eerste de aandacht trok, maar de Bretonse. Klimaat en cultuur vertonen zeker parallellen met de Keltische verwanten Ierland en Schotland. De Bretonnen hebben nooit ontbroken aan regionale trots en vindingrijkheid. Ook de liefde voor het genieten van goed eten en drinken heeft in Bretagne een lange traditie. Zo ontwikkelden zich bijna gelijktijdig in de jaren '90 twee whisky-distilleerderijen die zich vandaag de dag stevig hebben gevestigd. Uit de traditionele distilleerderij Warenghem kwam in 1994 de eerste Franse en Bretonse blended whisky voort. In 1998 bracht Warenghem voor het eerst de Armorik Single Malt Whisky uit. Slechts een jaar later richtte Jean Donnay ook in Bretagne, direct aan de kust, de Glann ar Mor Distillery op. Passend bij de culturele verbinding tussen de Fransen en Bretonnen met de Scotch whisky, begonnen beide distilleerderijen met klassieke traditionele koperen distilleerketels (Pot Stills). Hun inzet betaalt zich nu uit, want beide zijn inmiddels erkende internationale whisky-merken.