Lagavulin
Lagavulin-whiskys zijn zwaar, olieachtig en rokerig. Archetypisch voor het eiland Islay, zweren fans van rokerige maltwhiskys wereldwijd bij deze distilleerderij. De Lagavulin 16 jaar is een van de populairste rokerige whiskys en mag in geen enkele bar ontbreken!
Lagavulin Achtergrond

De zuidkust van Islay is voor liefhebbers van extreme whisky's een begrip: Van het havenstadje Port Ellen tot het beroemde Kildalton Cross in het oosten loopt de A 846 langs de ruige kust van het whisky-eiland Islay, dat tot de Binnen-Hebriden behoort, en passeert het drie van de beroemdste whisky-distilleerderijen ter wereld. Achtereenvolgens volgen Laphroaig, Lagavulin en tenslotte Ardbeg, waarmee men vanuit Port Ellen slechts ongeveer zes kilometer heeft afgelegd.
Alle drie distilleerderijen worden samen ook wel de Kildalton Distilleries genoemd, naar het uit de 8e eeuw stammende Keltische kruis op de oude begraafplaats van Kildalton, die zich ongeveer zeven kilometer verderop, nabij Ardmore, bevindt.
Men stel je absoluut geen enorme haven en geen snelweg voor – op Islay is alles net iets anders: Port Ellen heeft minder dan 1.000 inwoners, en de A 846 is een rustige landweg, waar het bij tegenliggers krap kan worden.
De middenweg tussen de drie genoemde distilleerderijen vormt Lagavulin – een van de bekendste malt distilleerderijen van Schotland. Het ligt direct aan de gelijknamige baai, die ook beroemd is om de ruïne van het Dunvaig Castle, van waaruit de Lords of the Isles tussen 1336 en 1493 grote delen van West-Schotland controleerden. De titel ging later over op de Schotse en uiteindelijk Britse koningen. Het gebouw van de in 1962 gesloten Malt Mills Distillery herbergt tegenwoordig het bezoekerscentrum van Lagavulin. Een rondleiding is dus mogelijk.
Huisstijl




Wie proeft Lagavulin Single Malt? Lagavulin Whiskys zijn zwaar, olieachtig en rokerig. Archetypisch voor het eiland Islay, zweren fans van rokerige maltwhiskys wereldwijd bij deze distilleerderij.
Productie

Hoe wordt Lagavulin Whisky geproduceerd? Lagavulin gebruikt vers water uit de twee meren Loch Sholum en Lochan Sholum, die halverwege de ongeveer vier kilometer verderop gelegen berg Beinn Sholum te vinden zijn. Zoals de meeste andere Islay-distilleerderijen heeft Lagavulin tegenwoordig geen eigen mouterij meer en betrekt het de gemoute gerst van de beroemde Port Ellen Maltings. Lagavulin beschikt over een stalen maïsvergistingsketel van 4,4 ton en tien vergistingsketels van larikshout. Voor de distillatie zijn er in Lagavulin twee wash stills met elk een inhoud van 12.300 liter en twee spirit stills met elk 12.900 liter beschikbaar. Ongebruikelijkerwijs zijn de spirit stills groter dan de wash stills. Deze worden tot de rand gevuld. Dit en de over het algemeen kleine grootte van de stills zorgen voor een kort contact met het koper. Dit resulteert in de zware en olieachtige stijl die Lagavulin zo beroemd heeft gemaakt. Ook de vorm van de distilleerketel speelt hier een cruciale rol – Lagavulins stills zijn peervormig met extreem brede halzen. In 2017 werd het aantal maïzen per week verhoogd van 28 naar 29. Hierdoor steeg de capaciteit van ongeveer 2,2 naar 2,6 miljoen liter pure alcohol per jaar. Voor de rijping in vaten wordt de New Make van Lagavulin verdund tot 63,4% vol. alcoholgehalte om het beste rijpingsresultaat te behalen.
Lagavulin in de test
De bekendste whisky van de distilleerderij – en tegelijkertijd een van de beroemdste van heel Islay! - is de Lagavulin 16 jaar Single Malt Scotch Whisky, die met 43% Vol. wordt afgevuld. Hij wordt beschouwd als het archetype van een Islay-whisky, met zijn massieve turf- en rokerige tonen, aangevuld met een vleugje zeezout. Op de tong verwent hij met een hint van vanille en de fijne zoetheid van sherry. Tegelijkertijd wordt hij echter gekenmerkt door krachtige turf en kruidige elementen, wat resulteert in een zeer mooi uitgebalanceerd lichaam, dat in de lange afdronk wordt verrijkt met fruitige dadels en een opvallende jodium-accent. Van 2005 tot 2008 ontving de Lagavulin 16 jaar zonder onderbreking maar liefst vier keer Double Gold op de SFWSC (San Francisco World Spirits Competition)!
Daarbij komt dat Lagavulin met een voor Schotse begrippen uiterst kleine productlijn komt. Onafhankelijke bottelaars hebben het moeilijk om aan vaten van de distilleerderij te komen – bovendien mag de inhoud niet onder de naam Lagavulin worden verhandeld.
Bij whisky-experts is de Lagavulin Distillers Edition bijzonder populair. Deze wordt met vermelding van het jaartal gebotteld en is meestal rond de 16 jaar gerijpt. Het bijzondere aan de Distillers Edition, kort D. E. of DE, is de finish in vaten die eerder Pedro Ximenez of kort PX Sherry hebben bevat. Bijzonder zoet en bijzonder rokerig. Hier worden alle extremen gelijkmatig bediend. Een prachtig intense whisky.
Een bijzonder zeldzame editie is de Lagavulin 12 jaar Cask Strength, die na twaalf jaar rijping in natuurlijke vatsterkte wordt gebotteld. Inmiddels verschijnt hij jaarlijks in de Special Releases-reeks van Diageo. Helder goudkleurig in het glas ontwikkelt hij in de neus aanvankelijk een zeer lichte en milde bouquet, dat wordt gekenmerkt door toffee-noten en een subtiele zoetheid. Na enige tijd komen de voor het merk Lagavulin typische krachtige accenten van rook, turf en zeewier naar voren, zonder echter de zoetheid te overstemmen. Op de tong wordt deze verfijnd door een lichte citrusnoot en omhuld door subtiele vanille. Met een licht olieachtige body is deze krachtige Lagavulin aromatisch-rokerig van karakter en doet denken aan gerookte vis en peper, gecombineerd met zeewier en enkele zure accenten die aan dennenhars doen denken. In de afdronk ontdekt men dan nog tonen van zoethout en truffels.
In 2016, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Islay distilleerderij, verschenen er twee speciale jubileumuitgaven: de Lagavulin 8 jaar, geïnspireerd op een andere 8-jarige uitgave die in de jaren 1880 verscheen, en de Lagavulin 25 jaar.
Geschiedenis
Lagavulin, wat "Molen in de Talsenke" betekent, werd in 1816 opgericht door een zekere John Johnston, wiens naam nog steeds op de etiketten van Lagavulin Whiskys te vinden is. Hij legaliseerde daarmee echter slechts een al sinds ongeveer 1742 bestaande illegale distilleerderij. In 1861 stapte James Logan Mackie in de zaak en sindsdien bleef Lagavulin in het bezit van zijn opgerichte Mackie & Co. In 1924 werd het bedrijf omgedoopt tot White Horse Distillers Ltd. en belandde uiteindelijk door overnames en fusies bij zijn huidige eigenaar Diageo. Tot op de dag van vandaag is Lagavulin de leidende whisky van de White Horse Blend.
Lagavulin kopen bij whic.nl
Ontdek het uitgebreide assortiment van Lagavulin in de overzichtelijke onlineshop whic.nl. Met precieze filtermogelijkheden kunt u zich bijzonder goed oriënteren en vindt u precies waar u naar op zoek bent - of u nu een beginner of verzamelaar bent. Kies voor de bekende Lagavulin 16 jaar als u een Lagavulin wilt proeven. Ook de Lagavulin 8 jaar is het proberen waard.
Voor welke producten u ook kiest; bij het merk Lagavulin kunt u rekenen op goede kwaliteit - net zoals bij whic. Daarom zorgen wij ervoor dat uw nieuwste aanwinsten zorgvuldig verpakt op weg naar u gaan. Om een betrouwbare en snelle levering te garanderen, verzenden wij uw pakketten met DHL. Onze uitstekende klantenservice is een extra reden om Lagavulin Whisky in de onlineshop whic.nl te kopen. Bij vragen over uw bestellingen, kunt u gerust ons contactformulier gebruiken.
Tijd om jezelf weer eens iets te gunnen. Koop nu heerlijke whisky's van Lagavulin hier in de onlineshop whic.nl.