Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Pappy van Winkle

Pappy van Winkle Achtergrond

Pappy Van Winkle behoort tot een van de meest gerenommeerde Bourbon merken ter wereld. Vanwege de beperkte beschikbaarheid en zijn hoge aanzien, zijn de bottelingen zeer gewild bij zowel whiskyverzamelaars als liefhebbers.

Deze legendarische Kentucky Straight Bourbon is vernoemd naar Julian „Pappy“ Van Winkle. De vader van het merk overleed in 1965, op hoge leeftijd van 89 jaar, als de oudste whisky-distilleerder van zijn tijd. Een afbeelding van hem, rokend op een sigaar, siert de etiketten van de gegeerde bottelingen, die er zijn in 15, 20 en 23 jaar oude bourbons.

Buffalo Trace, de huidige producent van het merk, distribueert nog andere whiskeys onder de naam „Van Winkle“, zoals de „Old Rip Van Winkle, 10 jaar“ of de „Van Winkle Family Reserve Straight Rye Whiskey, 13 jaar“. Onder whiskeyliefhebbers nemen de „Pappys“ echter een bijzondere plaats in en behoren zonder enige twijfel tot de duurste Bourbons ter wereld.

Huisstijl

Hoe smaakt Pappy Van Winkle? Pappy Van Winkle Bourbons dragen vaak aroma's van aarde, noten, cacao, romige karamel en leer in het bouquet. Op de tong ontvouwen zich vanille, honing en ahorn, gecombineerd met diverse specerijtonen. De lange afdronk eindigt met eik, geroosterde noten en leer.

Productie

Hoe wordt Pappy Van Winkle geproduceerd? Bourbon moet voor minimaal 51 % uit maïs bestaan, wie daar meer over wil weten, kan hier lezen: Bourbon. De Mash-Bill, oftewel het „recept“ van de samenstelling van de gebruikte granen in Pappy Van Winkle, verschilt van veel andere Straight Bourbons door het gebruik van tarwe in plaats van rogge. Het behoort daarom tot de „Wheated Bourbons“. De ongewoon hoge leeftijd van de Pappy Van Winkles maakt het merk, naast de kleine productiehoeveelheid, zowel zeldzaam als prijzig.

Wie een hoogwaardige bourbon met dezelfde Mash Bill wil proeven, kan de W. L. Weller Kentucky Straight Bourbon ook uit het Huis Buffalo Trace proeven. Buffalo Trace produceert daarnaast een aantal opmerkelijke whiskeys, zoals George T. Stagg, Eagle RareBuffalo Trace en Blanton’s Single Barrel.

Geschiedenis

Julian Van Winkle begon zijn werk voor W. L. Weller & Sons in 1893 op de jonge leeftijd van 18 jaar. 15 jaar later kocht hij de A. Ph. Stitzel Distillery, die tijdens de drooglegging fuseerde met de W. L. Weller Distillery en in 1935 op de dag van de Kentucky Derby werd geopend als Stitzel Weller Distillery. Pappy Van Winkles motto dat hij "goede bourbon wilde produceren, met winst indien mogelijk en met verlies indien nodig" werd de leidraad van het merk.

De distilleerderij verwierf snel een reputatie met zijn uitstekende bourbon, die tarwe in plaats van rogge als ingrediënt gebruikte, wat zijn whisky milder en toegankelijker maakte dan de gebruikelijke maïs-rogge-gerst mash bill. Na de dood van zijn vader in 1965 leidde Julian Van Winkle Junior de distilleerderij tot deze in 1972 werd verkocht. Hij bracht het merk „Old Rip Van Winkle“ uit de tijd vóór de drooglegging weer tot leven, dat hij in 1981 aan zijn zoon Julian Van Winkle III schonk.

Oorspronkelijk kwam Pappy Van Winkle dus uit de Stitzel Weller Distillery.

Deze werd in 1991 definitief gesloten, waarmee ook de productie van het merk in deze distilleerderij eindigde. Tot ongeveer 2013 werden de Pappy Van Winkle Bourbons nog uit de oude voorraad van de Stitzel Weller Distillery gebotteld.

Sinds 2002 wordt Pappy Van Winkle gestookt en gebotteld in de Buffalo Trace Distillery, die behoort tot de Sazerac Groep. Julian Van Winkle III produceert samen met zijn zoon en Buffalo Trace het merk als een joint venture.
Dat hetzelfde bourbonmerk niet alleen van bedrijf, maar ook van distilleerderij wisselt, is in de VS niet ongebruikelijk.