Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Ballindalloch

Ballindalloch Achtergrond

De Ballindalloch Distillery was de eerste „Single Estate Distillery“ van Schotland. Ze staat op het landgoed van het Ballindalloch Castle van de familie Macpherson-Grant in het hart van de Speyside. Ze werd in 2014 gebouwd en noemt zich trots en met recht een „Hands on“-distilleerderij. De geschiedenis van de familie, die in de 23e generatie het landgoed als thuis heeft, kan tot het jaar 1546 worden teruggevoerd! De distilleerderij heeft geen openbaar bezoekerscentrum, maar rondleidingen en zelfs hele dagen whisky-praktika kunnen met voorafgaande afspraak worden geboekt. Bij een bezoek wordt snel duidelijk dat hier niet het snelle geld, maar een exclusieve en kwaliteitsgerichte aanpak voorop staat. In de geest van de Britse aristocratie wordt hier de belangrijkste van de Schotse whisky-deugden in ere gehouden: Geduld.

Huisstijl

Wie proeft Ballindalloch Single Malts? Het distillaatkarakter van Ballindalloch is over het algemeen licht en zeer fruitig. Bourbon- en sherryvaten voegen daarnaast zoete en nootachtige aroma's toe.

Productie

Hoe wordt Ballindalloch Whisky geproduceerd? De 'hands-on' aanpak van de distilleerderij doordringt alle aspecten van de productie. Men zou de distilleerderij ook eenvoudigweg als 'Farm-Distillery' kunnen omschrijven, aangezien het zijn gerst van de eigen velden van het landgoed betrekt. De productie komt zonder computers tot stand en momenteel wordt er in een vijfdaagse werkweek in één ploeg geproduceerd. De meeste Schotse distilleerderijen werken in een meerploegensysteem om zoveel mogelijk uit de beperkte productiecapaciteit van het Pot Still distillatieproces te halen. De draf, de restanten uit het maïsproces, worden gevoerd aan de eigen prijswinnende Aberdeen Angus-runderen van het kasteel.

Er zijn vier washbacks van dennenhout. De gistingstijden daarin zijn recent verlengd om het fruitige karakter van de producten te versterken. Er zijn nu vier lange fermentatieprocessen van 140 uur en één korte van 92 uur.

De distillatie begint op een lantaarnvormige wash still met een capaciteit van 5000 liter en een sterke vernauwing in het schoudergebied. De spirit still met een capaciteit van 3.600 liter heeft een klassieke ui-vorm met een lichte bol. Deze zogenaamde refluxbal versterkt de terugstroom tijdens de distillatie, waardoor het kopercontact wordt verhoogd. Opmerkelijk is het gebruik van zogenaamde 'wormtubs', een traditioneel koelsysteem dat een spiraalvormige koperen buis in een waterbad gebruikt voor de condensatie van de alcoholdamp. Deze methode is nog maar in enkele distilleerderijen te vinden, omdat het rendement lager is dan dat van de moderne tube condensers. Ballindalloch hoopt hiermee een robuustere en aromatischere brand te verkrijgen. De buurdistilleerderij Cragganmore werkt bijvoorbeeld ook met dit koelsysteem. De distilleerderij produceert momenteel 100.000 liter per jaar.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Macpherson-Grant familie kan tot in de 16e eeuw worden teruggevoerd, naar de bouw van het Ballindalloch Castle in 1546, dat nog steeds de woonplaats van de familie is.

In de jaren 20 van de 18e eeuw werd er een distilleerderij genaamd Delnashaugh gebouwd in de buurt van de huidige distilleerderij op het landgoed. Ze stond onder leiding van baronet Sir George Macpherson-Grant, die later een medeoprichter werd van de nabijgelegen Cragganmore Distillery. Sir George had ook goede relaties met Robert Hay, een sleutelfiguur in de oprichting van de Glenfarclas Distillery, en was betrokken bij de bouw van de Speyside Distillery in Kingussie. Aan whiskygeschiedenis ontbreekt het de familie in ieder geval niet.

Tot 1965 had de familie aandelen in Cragganmore, die ze uiteindelijk aan DCL (nu Diageo) verkochten. Zo keert de Macpherson-Grant familie na ongeveer 50 jaar met een traditiegerichte aanpak terug in de whisky-industrie.

De oude boerderijgebouwen nabij het golfgebied op het landgoed moesten een nieuwe bestemming krijgen en zo begon Guy Macpherson-Grant in 2011 met de verbouwing van de gebouwen tot een distilleerderij. Hierbij werden zoveel mogelijk lokale bedrijven ingeschakeld. De voormalige manager van Talisker, Charly Smith, kon worden aangetrokken als Master Distiller, manager en deskundig adviseur voor het project. Sinds 2014 is de distilleerderij in productie en in 2015 werd deze plechtig ingehuldigd door Prince Charles en Camilla, hertog en hertogin van Rothesay.

In oktober 2024 werd de eerste commercieel verkrijgbare 10-jarige botteling uitgebracht.

Ballindalloch kopen bij whic.nl