Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Cambus

Cambus was een grain whisky distilleerderij in de Schotse Lowlands. Sinds 1993 is ze gesloten en behoort ze tot de "verloren distilleerderijen". Vanwege de sluiting is Cambus whisky vandaag de dag zeer gewild.

Cambus Achtergrond

De Cambus Brennerei behoort momenteel tot de grootconcern Diageo, die haar in het kader van herstructureringsmaatregelen in 1993 heeft gesloten. In de eerste jaren produceerde Cambus Malt Whisky, maar vanaf 1836 werd er Grain Whisky gemaakt. Cambus Whisky kenmerkt zich door een lichte en graanachtige smaak en is als Grain Whisky meestal goedkoper dan Single Malts met een vergelijkbare leeftijd.

Huisstijl

Wie proeft Cambus Whisky? In tegenstelling tot Single Malt Whisky is de Cambus Single Grain meestal graanachtiger en vertoont ook duidelijkere houtaroma's. Het lichte aroma harmoniseert uitstekend met intense rijpingen zoals sherryvaten.

Productie

Hoe wordt Cambus Whisky geproduceerd? Cambus is een Single Grain Scotch Whisky, dat wil zeggen dat het, in tegenstelling tot Single Malt Whisky, uit verschillende graansoorten wordt gemaakt en niet uitsluitend uit gemoute gerst. Aangezien bij Grain Whisky ook goedkopere graansoorten kunnen worden gebruikt, is de Single Grain Whisky niet zo duur als Single Malt Whiskys. Voor de productie werden twee Coffey Stills gebruikt, die continu konden worden bediend. Ook hierdoor zijn de productiekosten verlaagd. Daarom zijn de Cambus Single Grain Whiskys, ondanks hun hoge leeftijd, vaak goedkoper dan even oude Single Malt Whiskys. Het water voor het productieproces kwam uit het Lossburn Reservoir, terwijl het water voor de verdunning uit de Loch Turret kwam.

Cambus in de test

Aangezien de distilleerderij sinds 1993 niet meer produceert, is er momenteel alleen een originele botteling van Diageo: in 2016 kwam er een 40 jaar oude Cambus op de markt in de Special Release-reeks. Bij onafhankelijke bottelaars is er vaak meer te vinden. Zoals gebruikelijk bij veel grain whiskies, heeft Cambus meestal een hoge leeftijd voor een lagere prijs dan bij single malts. Wie niet meteen het geld voor een grote fles wil uitgeven, vindt ook regelmatig Tasting Circle miniaturen van Cambus.

Geschiedenis

De distilleerderij Cambus werd in 1806 opgericht door John Moubray in een voormalige molen in Alloa, nabij de rivier Devon. Daarmee behoort zij tot de distilleerderijen van de Schotse Lowlands. Tot 1836 werd hier malt whisky geproduceerd, maar daarna vond er een omschakeling plaats naar steen patent stills voor de productie van grain whisky. In 1851 werden de, tegenwoordig bekendere, Coffey stills geïnstalleerd, wat leidde tot een aanzienlijke verhoging van de productie en Cambus tot een van de grootste grain distilleerderijen van Schotland maakte.

Een bijzonder anekdote is een advertentie voor een ongeveer 7 jaar oude Cambus Pure Grain Whisky, die in 1906 in het tijdschrift The Daily Mail werd geplaatst. Deze advertentie werd, waarschijnlijk niet geheel toevallig, tijdens een rechtszaak gedrukt, waarin de producenten van Malt Whisky klaagden tegen het gebruik van de productbenaming „Whisky“ voor Grains. Na de afwijzing van de rechtszaak verdween de advertentie weer onopvallend uit de krant.
In 1914 werden grote delen van de distilleerderij door een brand verwoest. Pas in 1937 vond de heropening plaats. Vanaf de jaren 50 vonden er talrijke aan- en verbouwingen plaats, zodat vanaf 1952 ook gin geproduceerd kon worden. In 1993 werd echter de distilleerderij stilgelegd door de toenmalige en ook huidige eigenaar Diageo. In 2011 werd 9 miljoen pond geïnvesteerd om een bottelarij op het terrein te bouwen. Zo heeft de distilleerderij ook zonder whiskyproductie een belangrijke rol in de bedrijfsstructuur.