Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

whic Exclusief: Alleen voor u, alleen hier!

Ontdek spannende whisky-afvullingen, die u alleen hier bij whic kunt krijgen - heerlijk, van hoge kwaliteit en mooi. Daarnaast het juiste accessoires voor verzamelaars en ontdekkers. Meld u ook aan voor de Nieuwsbrief zodat u ook toegang heeft tot whic-series die uitsluitend beschikbaar zijn voor onze abonnees.

Unieke whiskyseries van whic.nl

Bonus voor Abonnees: Exclusieve Nieuwsbrief

De Circle of Elements is de eerste serie van whic.de, die uitsluitend beschikbaar is voor trouwe nieuwsbriefabonnees. Kijk uit naar vier verschillende bottelingen. Elke botteling is gewijd aan een ander element. Met Ignis konden abonnees de rokerige start van de serie veiligstellen. Want het element vuur maakt de aftrap. Water, Wind en Aarde volgen nog.

Overigens: In de toekomst zullen er meer van zulke nieuwsbrief exclusives komen. Het is dus de moeite waard om je in te schrijven voor de whic nieuwsbrief. Meld je nu aan!

Archief

Wat waardeert u in een goede whisky?

Als het u net als de meeste whiskyfans vergaat, dan moet een whisky natuurlijk in de eerste plaats lekker smaken. Hij moet ook eerlijk zijn, moet zonder toevoegingen en zonder filtering uit het vat in de fles komen - en hij moet betaalbaar zijn!

Daarom hebben we besloten om voor u op zoek te gaan naar whiskyvaten die precies aan deze eigenschappen voldoen.

De onafhankelijke bottelingen van whic.nl zijn:

  • Exclusief: Kleine oplages door botteling van Single Casks of vatdelen.
  • Handgeselecteerd: Persoonlijk geselecteerde vaten.
  • Zoals direct uit het vat: Niet koud gefilterd. Niet gekleurd. Natuurlijk.

Hieronder vindt u een overzicht van de eerdere series en bottelingen:

Landschap van Smaak

(2019-2020)

Op ontdekkingstocht door de aroma-wereld van het whiskylandschap! In de Landscape of Taste-reeks worden whisky's uitgebracht die dat speciale iets hebben. Van een hele sherrybutt tot kleine vaten of zelfs alleen vatdelen, ze vinden hun plek in de serie. Hier overtuigt de goede smaak.

Old Pulteney 11 jaar Sherry Cask Finish Cask Strength
De "Manzanilla van het Noorden" maakt zijn titel waar.

Aroma: De geur van zeewater spoelt tegen de rand van het glas. Zoutkorstige touwen blijven achter. Daar komen romige karamelbonbons bij. Eerst terughoudend, maar na verloop van tijd en met een paar druppels water komen fijne fruittonen naar voren. Kruidige pepernoten duwen ze eerst terug. Dan komen duidelijkere wijngummitonen naar voren en de af en toe verdwaalde rozijn heeft ook zijn weg naar het glas gevonden. Vanilletonen geven de whisky een romige toets. Een veeleisende en verfijnde malt die tijd en aandacht vraagt.
Smaak: Zoutige zee verspreidt zich over het gehemelte. Alsof oude planken aan het strand zijn aangespoeld. Daarbij de as van een afgebrand kampvuur. Warm van volle espresso-noten. Daar komen veel specerijen bij zoals venkelzaad, nootmuskaat en zoethout. Terug blijft de gezellige smaak van versgebakken roggebrood met honing.
Afdronk: Middellang, zoet en kruidig.

Ardmore 10 jaar Ex-Islay Bourbon Barrel
De heerlijke fusie van Highlands en Islay.

Aroma: In de neus vermengen frisse citroenschillen zich met zoete, smeulende rook. Daarbij zure Granny Smith-appels en kruidige peper. Verse tuin kruiden en wilde bloemen voelen als een wandeling door de natuur. Na een tijdje neemt de rook de overhand en duwt de zoete fruittonen naar de achtergrond.
Smaak: Een fruitexplosie met zoete Amalfi-citroenen die je naar de Italiaanse klifkust vervoert. Daarbij komt bittere grapefruit. Deze levert een uitwisseling met plakkerige karamel en houtas. De Ardmore presenteert zich mooi volmondig. Versgemalen peper brengt kruidige scherpte naar fijne chilinoten. Dit wordt verzacht door Turkse honing en bonenkruid.
Afdronk: Langanhoudend met olijfolie, onderliggende as en langzaam vervagende fruittonen.

Glengoyne 12 jaar Hogshead Cask Strength
Een Glengoyne die lentegevoelens oproept: Zoet gebak, sappige sinaasappel en de fijnste noottonen.

Aroma: In de neus verwelkomen ons zoete tonen van vanille-deeg, amaretto's en poedersuiker. Dit voorgrondbeeld is doordrongen van heldere fruittonen zoals zoete sinaasappel en sappige limoen. Met wat tijd en een paar druppels water komt citroengras in de schijnwerpers en worden de delicate noottonen van hazelnoten en walnoten prominenter. 
Smaak: Voor een intense vatsterkte verwelkomt de Glengoyne ons verrassend mild en romig op de tong. Troebel perensap en boterkaramel verbinden zich met het terugkerende idee van sinaasappels en sinaasappelschillen. Achterin geven nootmuskaat en piment een delicate kruidigheid. Met een paar druppels stil water openen zich nieuwe lagen. De Glengoyne wordt levendiger en zoeter-fruitiger, terwijl hij aan het einde meer eiken-specerijen vrijgeeft. 
Afdronk: De afdronk is zeer zacht en aangenaam, met sinaasappelschillen, lichte eik en nootmuskaat. 

Tobermory 12 jaar Sherry Cask Cask Strength
Sherry-karakter malt puur.

Aroma: Complex en intens, krachtige sherry-invloed, waspolitoer, bessen, dadels en rozijnen. Aards en zwaar.
Smaak: Sherry-aroma, donkere chocolade, wijn en leer. Zwaar, olieachtig, complex. Met enkele hoeken en kanten. Daarbij een mooie zoetzure smaak, over het geheel vol en romig.
Afdronk: Middellang, zoet, siroopachtig en romig.

Cambus 24 jaar Hogshead Cask Strength
Verleidelijk als een zomervakantie in de Provence met lavendelhoning, cider en geurige hooi.

Aroma: Vers gesneden hooi, karamelbonbons en fijne specerijtonen, met name kaneel. Daarbij komen intense fruittonen met rijpe, sappige peren, sprankelende cider, zoete honing en witte peper. Achter alles een lichte toon van aangeschroeide dennenappels in een kampvuur op een lauwwarme zomeravond.
Smaak: Fruitig, met appelsap en mildere peer. Romige karamelbonbons en zoete honing zorgen voor een fluweelachtige textuur. Daarbij komen kaneelbroodjes en glühweinkruiden.
Afdronk: Langanhoudend, zoet en in balans.

Bladnoch 12 jaar Hogshead Cask Strength
Een romige, zoete karamelexplosie met volmondige crème brûlée. 12 jaar bourbonvat hebben zich geloond.

Aroma: Een romige, zoete karamelexplosie met karamelpudding, romige toffee en vanillesaus. In één woord: crème brûlée. Het gaat verder met een beetje kokos en boterkoek met melkchocolade. Pas geleidelijk komen fruittonen naar voren, vooral banaan, een beetje peer, appelschaal en een zachte hint van jasmijn. Appelhout, koffie en een beetje peper.
Smaak: Romige, zoete karameltonen staan tegenover krachtige eik, in de richting van verkoold hout en geroosterde aroma's. Licht adstringerend en toch zeer zoet. Een goede balans. Houtachtige appel, doet denken aan de soort Breaburn of alsof je ook het appelhuisje op eet. Een beetje hooi, mooie kaneeltonen en bittere cacao. 
Afdronk: Middellang met munt, appel en eiken-specerij in de richting van pure chocolade.

Nymphs of Whisky Collectie #2

(2019)

De Nymphs of Whisky Collection gaat in de tweede ronde. Natuurlijk, lentefris + intense fruittonen. Zoals we gewend zijn van de Nymfen.

Glen Moray 2007/2018 11 jaar Cask Strength
Een veelbelovende Single Cask botteling met frisse aroma's, zijdezachte textuur en doordacht flesontwerp.

Aroma: Romige vanille en zoete volle melkchocolade, een lichte cacao-invloed en veel, veel frisse fruittonen met verse peer, appel schil en zoete abrikoos. Verse citrusvruchten zoals milde clementines, maar ook kiwi, papaja en witte peper met een vleugje gember. Een overvolle fruitmand. De fruittonen wisselen zo snel dat een exacte indeling een uitdaging vormt.
Smaak: Zoete vanille en abrikoos, fijne granen met een krachtigere portie koffie, peper en een mooi geroosterd aroma. Zijdeachtig en veelzijdig als tiramisu.
Afdronk: Warm, zoet en toch licht. Ook de specerijtonen blijven bij ons met zoethout, koffie en koriander.

Secret Orkney 1999/2019 19 jaar Refill Sherry Butt
Een geheim van het eiland Orkney. Donkere vruchten, cacaotonen en kruidige as.

Aroma: De gedroogde fruitaroma's van het sherryvat domineren. Daarachter volgen sprankelend frisse limoen schillen en een maritieme noot. Daarnaast oud leer en langzaam drogende tabaksbladeren. Pure chocolade is ook aanwezig.
Smaak: Wonderbaarlijk krachtig met de as van een afkoelend kampvuur op het strand. Daar tegenover staat veel zoete chocolade, eiken specerij in de vorm van kaneel, piment en nootmuskaat. Daarnaast rijpe sinaasappels en gedroogde fruittonen zoals dadels, vijgen en pruimen. Op de achtergrond blijven aardse cacaotonen hangen.
Afdronk: De aardse cacaotonen blijven. Daarnaast ontwikkelen zich vruchten, kruidnagel, peper en honing in de afdronk.

Arran 2005/2019 13 jaar Madeira Finish
Een bijzonder fruitige whisky. Single Cask whisky van Arran met Madeira finish.

Aroma: Zoet en fruitig. Eerst fijne zure fruittonen. Zonrijpe citroenen, die over exotische vruchten (kiwi, ananas) naar zoete rode zomerfruit gaan. Daarachter lichte koffie en oud eikenhout en een vleugje noten. Gebalanceerd en toch spannend.
Smaak: Krachtige aanzet op de tong met vers gemalen witte peper, sappige peren en zoete abrikozen, ook hier rode zomerfruit in de vorm van aardbeien. Een frisse en eerder lichte zuurheid zoals bij ananas. Aanwijzingen van tannines creëren romige koffie-associaties. De romige tonen veranderen geleidelijk in nougat. Hoe langer je wacht, hoe zoeter de tonen worden.
Afdronk: Middellang, zoet en met een lichte gembertoets.

Craigellachie 2006/2019 12 jaar 1st Fill Bourbon Barrel 
Sommige verleidingen moet je toegeven.

Aroma: In de neus zeer levendig met sprankelende fruittonen van verse peer, zoete lichte vruchten en groene appelringen. De zoetheid verandert in vanille, citroenroomtaart en witte chocolade. Deze fijne aroma's dansen voor een achtergrond van licht eikenhout. 
Smaak: Op de tong strekt de Craigellachie zich aangenaam uit, met ideeën van perencompote en een smakelijke zuurheid van limoen schillen. De distilleerderij-specifieke specerij zet een mooi tegenpunt. Op de achtergrond komen delicate tabakstonen en een vleugje leer naar voren. 
Afdronk: De lange verwarmende finish spant een perfecte boog naar de neus met appelpitten en sinaasappelolie. Met menthol en witte peper neemt de Nymphe afscheid.

Glen Moray 2007/2019 11 jaar Hogshead
Deze Nymphe betovert ons met een concert van romige biscuit en citroengras.

Aroma: In de neus begint de Glen Moray extreem romig met botercrème-taart en biscuit. Dan voegen zich vers gesneden, sappige peren en sinaasappelolie toe. Na enige tijd komen aroma's van witte knapperige druiven en ideeën van een goede droge witte wijn erbij. Met een paar druppels water wordt hij levendiger en verandert in bruisstokken, sinaasappel-limonade en citroengras.  
Smaak: In de smaak is het een zachte, zijdezachte aanzet die geen cask strength doet vermoeden. Eerst gedraagt hij zich net zo romig als in de neus met suikerspin, perzik fruitgummi, weer sappige peren, witte geschilde amandelen, gekonfijte gember en licht eikenhout. Dan veranderen fijne specerijen van piment en citroengras het mondgevoel en leiden naar de aangename droge finish.
Afdronk: De Glen Moray eindigt met vanillekipferl, een beetje witte peper en een vleugje steranijs, licht droog. Een ongelooflijk aangename en uitgebalanceerde Malt. 

Architectuur van Smaak

(2019-2018)

Smaak bestaat uit vele componenten. De basis vormt de juiste vatkeuze. Vaak verwaarloosd, maar meestal de fundering voor geweldige aroma's in onze favoriete drank, zijn bourbonvaten. We richten hier onze aandacht op bottelingen die zich onderscheiden door een ongewoon intens aroma. De smaak staat hier absoluut centraal.

Aberlour 21 jaar Hogshead Cask Strength
Goed gerijpt en complex - de perfecte zomerdram voor lange avonden.

Aroma: Zoete aardbeiengeur stijgt uit het glas omhoog. Perzikthee, papaja, gekonfijte en verse ananas, evenals appelmoes, leveren een overvloed aan zoete fruittonen en geven de whisky een exotische tint. Suikerspin, vanille en honing versterken het thema van zoetheid. De honingtonen neigen al naar mede. Een vleugje zwarte thee geeft meer diepte en vers gesneden gras geeft de Aberlour een verrassend frisse noot.
Smaak: Zoet en volmondig. Abrikozenjam en karamel vormen de fruitig-zoete opening. De leeftijd van de Aberlour toont zich in aromatische tabakstonen, oud hout en krachtige koffiebranderaroma's. Deze whisky heeft een mooi stevig lichaam met aardse mouttonen. Daar komen vers gemalen peper en gember bij.
Afdronk: Langdurig en goed in balans tussen krachtige eikenkruidigheid en aangename zoetheid.


Benrinnes 15 jaar Hogshead Cask Strength
Opulent met frisse zoetheid: De whisky rijpte de hele tijd in een voormalig bourbon hogshead. Dit levert hem geweldige fruittonen op zoals peer en limoen met kruidige tabak- en branderige tonen.

Aroma: Vers, sprankelend en elegant. Aangename citrusfruittonen doen vooral denken aan limoen. Peer, witte druiven en de schil van groene appels wekken een fris-fruitige indruk. Mooie roggewierook geeft het geheel meer body. Witte chocolade, karamel en dunne vanillesaus zetten zoete accenten. Aardse tonen staan in contrast met florale aroma's. Witte peper en een vleugje gember maken het bouquet levendig.
Smaak: Een ware explosie op de tong. De delikate fruittonen maken hier plaats voor zwaardere tannines. Koffie, fijne branderige aroma's die al bijna in de richting van verbrande houtblokken gaan, evenals zwarte peper zorgen voor een krachtig-kruidige opening. Daar komen nog aromatische tabakstonen bij. De moutige roggetonen zijn weer terug en worden uitgebreid met heerlijk zoete, volmondige chocoladetonen. De zoetheid neemt gestaag toe en doet steeds meer denken aan romige vanillepudding. 
Afdronk: Langdurig. De appels schil komen terug in gezelschap van druiven en een beetje menthol. Kruidig-intensief zoethout, verdere exotische specerijen en een vleugje nougat blijven aan het einde hangen.

Ben Nevis 17 jaar Hogshead Cask Strength 
De whisky rijpte in voormalige bourbon hogsheads. Dit levert hem geweldige fruittonen op zoals peer en appel met kruidige tabak- en sandelhouttonen.

Aroma: Eerst komt de geur van aangename citrus je tegemoet. Ook peer en appel zijn in het begin aanwezig. Meer body ontwikkelt de whisky door opulente aroma's die doen denken aan oude, met kant bedekte kasten. Biscuit en heerlijk vanille-ijs zetten zoete accenten. Aardse tonen staan in contrast met fruitige.
Smaak: Tabak, fijne branderige aroma's, evenals peper zorgen voor een krachtig-kruidige opening. De zoetheid neemt gestaag toe en doet steeds meer denken aan een zoete appelbiscuitcake, die al bij het 'uit de oven halen' voor vreugde zorgt. 
Afdronk: De appel komt terug in gezelschap van een aangenaam citrusachtige frisheid. Kruidig-intensieve peper en een vleugje tabak blijven aan het einde hangen.

Nymphs of Whisky Collectie #1

(2017-2018)

Mooie whisky verdient mooi design en schoonheid vindt men niet in de laatste plaats in de natuur. Immers, whisky is een natuurproduct en wie kan beter als inspiratie dienen voor het Uisge Beatha, oftewel het "water van het leven", dan nimfen, de behulpzame natuurgeesten die in bergen, bossen en in het water leven?! 

Glenturret 1994/2017 22 jaar Afgerijpt in een Barolo wijnvat
Bloemig, elegant, krachtig en vol van lichaam - zoals de wijn, zo de whisky: Glenturret uit het voormalige Barolo-vat.

Aroma: Donkere chocolade met bessen en Amarena-kersen bepalen de opening. Doffe bloemennoten in de richting van rozengeur en viooltjes herinneren aan een gedroogd potpourri. Mout en kastanje geven het bouquet een vollere en rondere indruk. Zoete nougat- en karameltonen worden omspeld door subtiele vanille-accenten, terwijl kaneel, maar vooral piment, voor intense kruidige noten zorgen.
Smaak: Versgemalen zwarte peper en koel menthol met donkere vruchten domineren op de tong. Rode druiven en frambozen banen snel de weg voor zwarte koffie met enkele volle lepels bruine suiker. Boven alles zweeft een fijne parfumtoon. Zeer volmondig en toch niet overweldigend zwaar.
Afdronk: Langdurig, bloemig en slechts licht astringerend met een intense, nauwelijks verklinkende zoetheid die langzaam plaatsmaakt voor aromatische tabaktonen. Elegant.

Cambus 1991/2017 25 jaar Sherryvat 
Als een sirenenroep uit het verleden: 25 jaar oude Cambus uit het sherryvat. Zoete fruittonen en krachtige karameltonen lokken.

Aroma: Verse knapperige appels in gelijke mate als dadels, gedroogde vijgen en amandelen. Naast de frisse en zoete fruittonen komt er een prachtig romig fundament naar voren, dat naast de amandeltonen van vanillecrème en karamel wordt gecreëerd. Zachte granen tonen voegen zich bij de romige zoetheid. Een vleugje perzikaroma is ook aanwezig, evenals een hint van gemberpittigheid.
Smaak: Volle roomkaramel met vanille, zeer zoet met enkele droge amandeltonen, die dan overgaan naar gedroogd fruit (dadels, rozijnen) en het aroma van licht geroosterd toast met zich meedragen. Fijne specerijen met een duidelijke snuf peper.
Afdronk: Langdurig en zoet als honing met een heel subtiele appelnoot.


Ben Nevis 1995/2018 22 jaar Sherry Butt
Rode fruittonen, oud leer en spannende eikenkruiden kenmerken deze eerlijke single malt.

Aroma: Intense sherryzoete fruittonen, rijpe zomerfruit zoals frambozen, aardbeien en bessen, maar ook rozijnen en dadels. Afwisselende granen- en mouttonen met een stevige rogge-invloed worden afgewisseld door de lichte zuurheid van vers gesneden appelschaal. Complexe leer tonen en aromatische tabak tonen op indrukwekkende wijze de hoge leeftijd van deze whisky. Een beetje peper en de as van een houtskoolgrill zorgen voor contrast.
Smaak: Zeer zoete frambozenjam, misschien ook een paar ingekookte perziken, maar vooral vindt men het krachtige aroma van rozijnen met dadelsiroop en bessenjam. Pure chocolade, een snufje witte peper en fijn eikenhout. Over het algemeen aan de achterkant eerder droog en toch olieachtig en zwaar.
Afdronk: Middellange tot lange afdronk. Zoete jamtonen vermengen zich met romige chocolade en bittere koffienoten.

Onderwerp

(2017)

Whisky is vloeibare kunst. Daarom koos whic voor de labels van de nieuwe sujet-reeks een serie van naaktstudies, die het werk zijn van de Litouwse kunstenares Ruta Grigaitė. De kleurkeuze van de respectieve schets moet de grondkarakter van de malt weerspiegelen.

Fettercairn 2006/2017 10 jaar Madeira Finish (whic sujet I)
De Madeira Finish is een geweldige aanvulling op de nootachtige huisstijl van de Fettercairn distilleerderij. Dankzij 52,6% zijn de nootnougattonen bijzonder intens.

Aroma: Nootnougatcrème, honing en zoete mouttonen, vanillepudding, gekarameliseerde vruchten, kokos en noten, daarbij versgeperst citroen en een beetje chilikruiden.
Smaak: Zacht en zoet bij de aanvang met druivensap, lichte rozijnen en perzik. Een paar kokosrasp, daarachter bitterachtige tonen zoals van walnoten. Een volmondige indruk die je het water in de mond doet lopen.
Afdronk: Zoet en middellang met een lichte peper en mooie cacaotonen. Zeer zacht voor de intense vatsterkte.

Macduff 2006/2017 10 jaar Madeira Finish (whic sujet II)
Een citrusfrisse single malt uit het Madeira Single Cask.

Aroma: Exotische fruittonen met ananas, groene appel en delicate vanille. Daarachter geroosterd brood, zoute nougat en hazelnoten. De vatsterkte maakt zich merkbaar met een ingwernoot.
Smaak: Licht met zoete mout en lichte fruittonen, witte peper prikkelt op de tong, aan het einde komen espresso-tonen en nougat erbij.
Afdronk: Lang en zoet, met aanhoudende eikenkruiden.

Tobermory 1995/2017 21 jaar Sherry Octave Finish (whic sujet III)
Krachtige chocoladetonen en een complex aroma-construct kenmerken het derde deel van de sujet-trilogie.

Aroma: Donker eikenhout, leer en gedroogde tabaksbladeren. Er volgen lichte as-tonen. Achter de droge aanvang duiken florale en fruitige tonen op van rode appels, druiven, onrijpe peren en abrikozen. Daarbij een beetje witte peper en een scheutje citroensap. Met water een duidelijkere citrusnoot en gekonfijte vruchten.
Smaak: Eerst zoete accenten van honing en abrikozenjam, daarachter zeer intense eiken tonen van donkere chocolade, koffie en tabak. Naar het einde toe wordt de whisky weer zoet met ingekookte kersen en karamel. Een aanvankelijk romig mondgevoel, dat daarna duidelijk droog en adstringerend wordt. Met water wordt de malt romiger en milder, de karamel wordt duidelijker, de eiken tonen nemen iets af.
Afdronk: Lang, donkere chocolade met drop, vers gezette espresso en lichte hints van kersen.

Classic Whisky Label

(2015-2016)

Aultmore 2007/2015 Sherry Butt
De eerste eigen botteling van whic.nl. Gedistilleerd in 2007, mocht de whisky 8 jaar lang rijpen in een uiterst actief sherryvat, voordat hij in maart 2015 in Schotland met 53,9% Vol. in de flessen werd gevuld.

Aroma: De aanzet wordt gekenmerkt door een fijne vanilletoon die overgaat in een krachtige fruitigheid. Boven alles zweeft een subtiele parfumnoot. Naar het einde toe wordt de vanille weer duidelijker en komt er een fijne amandelgeur naar voren. Na enige tijd ontwikkelen zich aroma's van gesneden tabak en oud leer.
Smaak: Afdronk: De afdronk is middellang en droog - hier herkent men ook het Aultmore distilleerderij karakter heel duidelijk. 


Tobermory 1995/2015 20 jaar Hogshead
Lange gerijpte Tobermory. Complex, olieachtig en vatgedreven. Een intense Cask-Strength whisky. 

Aroma: Oude eik, rozijnen, rijpe appels, kersen, mos, groene tomaten.
Smaak: Volmondig en zwaar, licht olieachtig, eik, zout-maritiem, vanille, lichte verfrissende zuurheid.
Afdronk: Eik, zeer droog, tannines, complex en rijp.


Bruichladdich 2003/2015 11 jaar Sherry Hogshead
Een 11-jarige Bruichladdich single malt whisky uit een sherry hogshead.

Aroma: Sappige grapefruit, zoete aromatische aardbeienjam, zongebleekt leer, zoet en expressief.
Smaak: Jam, rozijnen, iets zout, maritieme tonen, lichte hints van gerookte vis, hazelnoten en kruidige eik.
Afdronk: In balans met zoete en kruidige elementen.


Bruichladdich 2006/2015 9 jaar Bourbon Barrel
Typisch 'Laddie': bloemig en vol met kruidige tannines.

Aroma: Peren en overrijpe herfstvruchten, over het geheel zeer zoet, iets parfum, bloemige tonen (typisch Laddie), iets eik.
Smaak: Weer fruit, peren, perzik, veel eik met behoorlijke tannines, rozenwater met iets peper.
Afdronk: Bloemig, kruidige eik blijft hangen. Zeer licht voor de hoge alcoholsterkte.


Port Charlotte 2003/2015 12 jaar Hogshead
Een intens rokerige single malt.

Aroma: As, kampvuur, jodium, gerookte ham, tabak, zoete tonen, vers hooi.
Smaak: Rook, ham, kaas, peper, citrusnoten en zout. Hartig.
Afdronk: Lichte asnoot gepaard met een snufje peper.


Ben Nevis 1996/2015 18 jaar Hogshead
Deze single malt heeft de volwassenheid al bereikt en is van het vat voorzien van fijne vanilletonen.

Aroma: Frisse citrusnoten en een vleugje vanille, volle geur van zomerbloemen, abrikozenyoghurt en rijpe mirabellen.
Smaak: Rijpe abrikozen of abrikozenjam, perziken in suikerwater, zeer zoet, zeer fruitig. Vanillepudding en fijn eikenhout. Over het geheel vrij droog.
Afdronk: Middellange afdronk. Zoete fruittonen vermengen zich met de kruidigheid van het eikenhout.


Tobermory 1995/2016 20 jaar Hogshead
Een levendige single malt die de geest van het eiland Mull met krachtige, uitgebalanceerde aroma's weergeeft.

Aroma: Lichte bloemige noot in de richting van rozenolie wordt gedragen door krachtige malttonen en een aardse kwaliteit. Romige vanilletonen zweven mee, maar blijven subtiel op de achtergrond. Met de tijd legt zich een fruitige frisheid over het glas.
Smaak: Een lichte prikkel en dan wordt de hele mond gevuld met de volumineuze granen tonen en zachte boter. Droge eikentonen worden vergezeld door een aangenaam koffiearoma. Iets witte peper en lichte tonen van natte aarde komen naar voren achter een milde zoetheid.
Afdronk: Middellang en fruitig-chocoladeachtig met droge eikenkruidigheid en snel vervagende lichte rokerigheid.


Westport 2006/2016 9 jaar Hogshead
Vanille-ijs en koele perzikthee tonen in deze intense whisky wekken lentefeeltjes op. Ondanks de Cask Strength van 52,4% een verrassend delicaat bouquet.

Aroma: Koelend vanille-ijs en perzikthee, zachte amandelaroma's die zich ontwikkelen tot zoet marsepein. Witte druiven, onrijpe peren en zonovergoten hooi worden vergezeld door een snufje witte peper. In één woord: delicaat.
Smaak: Suikerzoet met lichte abrikoos en kruidig mout, duidelijke pepertonen en dan winnen geconcentreerde koffiearoma's aan momentum. Zoet-kruidige drop tonen monden uit in een heel lichte muntnoot.
Afdronk: Kort met langzaam vervagende karameltonen.


Caledonian 1987/2016 28 jaar Cask Strength Barrel
 Een verloren schat uit de Lost Distillery Caledonia. Een fris-fruitige single grain uit de hoofdstad van Schotland.

Aroma: Uhu-lijm aan de voorgrond, die echter snel vervaagt, vlinderbloem bloeit op in de neus en gekarameliseerde popcorn met gefermenteerde honing tonen, ananas uit blik en dan duiken verse kruiden en specerijen op - voorop dille en mosterdzaad, dan kaneel en vanille.
Smaak: Zachte karamelbonbons leggen zich over de tong samen met aardbeienaroma, terwijl smeulende eiken tonen de whisky meer dimensie geven. Daarbij een maïsnoot zoals bij bourbonwhisky.
Afdronk: De zoete karameltonen blijven nog lang in de keel hangen en worden vergezeld door fijne eikenkruidigheid en een vleugje dille.