Shinshu Mars
Mars Whisky is een Japanse whisky van Hombo Shuzo Ltd., die tussen 1985 en 1992 werd geproduceerd en sinds 2011 weer in productie is. Als instap in het portfolio van de distilleerderij is de betaalbare blend Mars Kasei aanbevolen.
Shinshu Mars Achtergrond

Mars Whisky is een Japanse whisky van Hombo Shuzo Ltd. De eerste distilleerderij Shinshu ligt in de prefectuur Nagano in de Japanse Alpen midden op het hoofdeiland Honshu. Na meerdere onderbrekingen wordt daar sinds 2011 continu Japanse single malt geproduceerd.
Sinds 2016 is er met Tsunuki de tweede Mars Single Malt Distilleerderij van het bedrijf Hombo Shuzo. Anders dan de zusterstokerij Shinshu ligt Tsunuki ver in het zuiden van het land in de subtropische klimaatzone. De rijping in vaten wordt versneld door de grote temperatuurverschillen, waardoor de whisky in enkele jaren intensieve aroma's kan opnemen. Sinds 2016 wordt hier hoogwaardige Japanse Single Malt op koperen pot stills gedistilleerd.
Huisstijl




Hoe smaakt Shinshu Mars Single Malt? De whisky uit de Shinshu Mars distilleerderij is licht, zeer fruitig en kruidig. Er worden geturfde en ongeturfde varianten van de whisky geproduceerd.
Productie
Hoe wordt Shinshu Mars Single Malt geproduceerd? De Shinshu Mars distilleerderij heeft 4 Pot Stills, die oorspronkelijk uit de Yamanashi distilleerderij komen en volgens de plannen van Masataka Taketsuru zijn gevormd. Ze lijken sterk op de distilleerketels in Nikka's Yoichi distilleerderij .
Het water voor Shinshu Mars Whisky is door graniet gesteente omhoog gekomen en is rijk aan natuurlijke mineralen.
De locatie voor de Shinshu Mars distilleerderij is niet in de laatste plaats gekozen vanwege de hoogte van het dorp Miyata. Dit ligt op 798 meter boven zeeniveau en heeft zeer lage gemiddelde temperaturen, inclusief hevige vorst in de wintermaanden, dit zou zorgen voor een langzame rijping van de whisky.
Geschiedenis
De geschiedenis van het bedrijf Hombo Shuzo Ltd is wisselvallig. Het begon al in 1872 in Kagoshima met de productie van de traditionele Japanse drank Shōchū en pruimenwijn. Al in 1949 begon hier ook de productie van Japanse whisky, maar de wereldmarkt was nog niet klaar voor whisky uit Japan. Goed 10 jaar later werd er een nieuwe poging gedaan in Yamanashi. De Yamanashi whisky was, net als Taketsurus Yoichi Malt, rokerig en zwaar. Onder leiding van Kiichiro Iwai ontstond hier een distilleerderij. Kiichiro Iwai had samengewerkt met de vader van de Japanse whisky, Masataka Taketsuru, in Setsu. In 1969 moest deze distilleerderij echter ook worden gesloten. Ook een poging in Kagoshima moest na enkele jaren weer worden stopgezet. In de jaren '80 werd de Shinshu Distillery in de prefectuur Nagano opgericht, die tot 1992 whisky produceerde. Maar ook hier was er niet voldoende vraag vanuit de markt.
Pas met de opkomst van de Japanse whisky kon in 2011 in Shinshu de productie weer worden opgestart. Sindsdien wordt hier Japanse whisky van wereldklasse geproduceerd. De lange adem van Mars is eindelijk beloond. In 2016 kon het bedrijf eindelijk de whiskyproductie terugbrengen naar zijn oorsprongen in het zuiden van Japan, naar Kagoshima. Zo sluit vandaag de cirkel en het decennialange streven naar de productie van hoogwaardige Japanse whisky begint eindelijk vruchten af te werpen. Met de Tsunuki distilleerderij heeft Mars nu een malt whisky distilleerderij in het subtropische klimaat van het Japanse zuiden. Het bedrijf had eerder al geëxperimenteerd met rijping in verschillende regio's van het land. Nu kan met Tsunuki de productie in een andere klimaatzone dan Shinshu worden voortgezet. Whisky liefhebbers mogen zich verheugen op de komende jaren en verschillende bottelingen van Mars uit de distilleerderijen Shinshu en Tsunuki.