Invergordon
Invergordon Achtergrond

De 4000 inwoners tellende stad Invergordon is de thuisbasis van de gelijknamige whiskystokerij „Invergordon“. Ze ligt in de Schotse Highlands, ongeveer 20 km ten noorden van de stad Inverness. De focus van de stokerij ligt op Grain Whisky, wat betekent dat graan wordt gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld maïs of tarwe zijn. Invergordon is de enige Grain-stokerij in de Schotse Highlands. Op zichzelf staande bottelingen zijn nauwelijks op de markt te vinden. Enkele onafhankelijke bottelaars, zoals bijvoorbeeld Douglas Laing of Duncan Taylor, bottelen af en toe een Invergordon Whisky. Het grootste deel van de jaarlijkse productie gaat naar de blends van Whyte & Mackay.
Huisstijl




Wie proeft men Invergordon Whisky? Ruikt men aan de Invergordon Whisky, dan komen we mooie, zoete aroma's tegen. Een lichte vruchtigheid is waarneembaar. Proeft men de whisky, dan worden de beschreven aroma's nog duidelijker. Naast de zoetheid ontmoeten we een mooi zachte en romige smaak. Goed geïntegreerde bittertonen ronden de zoete noten af. Al met al is de whisky zeer licht en aangenaam.
Productie
Hoe wordt Invergordon geproduceerd? De graan distilleerderij maakt gebruik van water uit het nabijgelegen zoetwatermeer Loch Glass voor de productie van haar whisky. Tijdens het kookproces worden door druk en hoge temperaturen de zetmeelmoleculen van het graan omgezet in suikermoleculen. De gist kan hierop reageren en de ruwe alcohol ontstaat.
Deze wordt gedistilleerd in een van de 4 Coffey Stills. De distilleerketels verschillen sterk van de klassieke Single Malt Pot Stills. In plaats van de bolvorm zijn deze cilindrisch en zeer hoog. Coffey Stills kunnen met hogere snelheid aanzienlijk goedkopere alcohol produceren en kunnen met bijna elke graansoort worden gebruikt. Met een productievolume van 40 miljoen liter behoren ze tot een van de grootste distilleerderijen in heel Schotland. Ter vergelijking: Glenfiddich produceert met 43 distilleerketels ongeveer 21 miljoen liter per jaar.
Na het distilleren worden de vaten, zoals bij klassieke single malt whisky, gevuld en opgeslagen. Aangezien Invergordon een groot deel van hun geproduceerde hoeveelheid voor de blended-industrie gebruikt, worden de meeste vaten na het vullen direct afgevoerd. De weinige rest wordt in het eigen magazijn opgeslagen. Meestal worden Amerikaanse en Europese eiken vaten voor de rijping van de whisky gebruikt.
Geschiedenis
Sinds de Eerste Wereldoorlog werd de stad Invergordon gebruikt als marinebasis. Toen deze in 1956 vertrok, zocht men naar werkgelegenheid voor de bevolking van de stad. De combinatie van een gemakkelijke toegang tot graan en een eigen haven maakte de stad tot een perfecte locatie voor een distilleerderij. De Invergordon Distillery werd in het jaar 1960 opgericht, met de bedoeling een grote graan-distilleerderij te worden. Een jaar later begon ze met haar activiteiten. Men startte met een enkele Coffey Still. Al in 1963 breidde men de installatie uit met twee extra Coffey Stills. In 1965 werd op het terrein van de distilleerderij de single malt distilleerderij “Ben Wyvis” opgericht. Deze werd echter in 1977 weer afgebroken. De distillatieketels van de Ben Wyvis Distilleerderij bevinden zich vandaag de dag in de Glengyle Distillery. De tot nu toe grootste distillatieketel werd in 1978 geïnstalleerd. In 1993 werd de distilleerderij overgenomen door Whyte & MacKay.