Canadian Club
Canadian Club is een van de succesvolste Canadese whisky-merken. Proef de milde en toegankelijke Canadian Club Classic 12 om zelf een beeld te krijgen van deze populaire Canadese whisky, of verken ons assortiment van de Canadese Whisky.
Canadian Club Achtergrond
Canadian Club is misschien wel het succesvolste merk van Canadese whisky ter wereld. De geschiedenis gaat terug tot het midden van de 19e eeuw en vandaag de dag wordt het in meer dan 150 landen gedronken. Canadian Club is een enorm zachte en veelzijdige blended whisky met een goede smaak. De whisky heeft de reputatie van de gehele Canadese whisky gevormd en heeft een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding ervan. Aromatisch beweegt Canadian Club zich in de gebieden van zoete vanille, aangename roggenoten en fijne specerijen. Een aangename drinkwhisky, zoals de Canadezen het graag hebben!
Huisstijl




Canadian Club is een lichte en milde niet-rokerige blended whisky. Aroma's van vanille, bruine suiker en lichte specerijen domineren het basisprofiel van de whisky. Ook een paar kruidige tonen spelen vaak mee in het aromatische geheel van sommige bottelingen.
Productie
Canadian Club wordt geproduceerd in de Hiram Walker Distillery in Windsor, Ontario. Een proces, dat door oprichter Hiram Walker is ontwikkeld, wordt daar nog steeds toegepast. Er worden graansoorten zoals maïs, rogge en gemoute gerst afzonderlijk gemaischt, gefermenteerd en gedistilleerd. Anders dan bij bijvoorbeeld Bourbon Whiskey worden deze niet vooraf gemengd en samen gedistilleerd. De verschillende distillaten van de toekomstige whisky-soorten worden nog voor hun rijping in vaten gemengd. Zoals bij de meeste Canadese whisky's dient de maïs whisky als "basis whisky", dus als zoete basis. De "flavouring whiskys" zijn meestal Rye Whiskys en whisky's van gerstemout. De rogge wordt in Canada verbouwd en draagt bij aan fijne specerijaroma's. Ook de gerst geeft kruidige en nootachtige aroma's aan de latere whisky door. Gezamenlijk rijpen de distillaten dan gedurende vele jaren in de eiken vaten en verbinden zich zo tot een milde en zoete whisky. Voor de rijping worden, vergelijkbaar met Scotch Whisky, voornamelijk ex-Bourbonvaten gebruikt. In de Hiram Walker Distillery wordt ook de Canadese whisky J.P. Wiser geproduceerd.
Geschiedenis
Het is niet zonder enige ironie dat een van de belangrijkste persoonlijkheden uit de vroege Canadese whisky-industrie een Amerikaan was. Hiram Walker, geboren nabij Boston, woonde in Detroit. De stad ligt direct aan de Canadese grens en is slechts gescheiden door de Detroit River van het Canadese Windsor. Hier bouwde de graan- en gedistilleerde drankenhandelaar in 1858 zijn eigen whiskystokerij. Zoals veel distilleerderijen in zijn tijd, was het een combinatie van graanmolen en stokerij, de "Windsor Flouring Mill and Distillery". Voor zijn whisky gebruikte Walker een graanmix (Mash Bill) van 80% maïs, 14% rogge, 3% gemoute gerst en 2% haver. Tarwe werd enkel tot meel verwerkt. Het destillaat uit zijn houten distilleerinstallatie filterde Hiram Walker door vele lagen houtskool. Tegenwoordig kennen we dit proces voornamelijk van Tennessee Whisky zoals Jack Daniels als de "Lincoln County-proces".
Al snel werd de whisky van Hiram Walker zeer populair en gewild. Vooral de periode van de Amerikaanse Burgeroorlog kwam hem ten goede. Niet alleen door de stijgende vraag naar zijn whisky, maar ook dankzij de waardevermindering van de dollar ten opzichte van de Canadese munt. Zelfs door de economische recessie van 1873 vocht Walker, dankzij zijn breed opgezette bedrijven, dapper door. In 1878 overtrof de whiskyproductie die van de graanmolen ruimschoots. In 1882 begon Hiram Walker zijn whisky in de VS te vermarkten als "Hiram Walker Club Whisky". Een slimme marketingstrategie maakte de whisky in de "Gentlemen's Clubs" van zijn tijd uiterst populair. Dit droeg bij aan het feit dat Walkers whisky uitgroeide tot een premium merk in de VS. Men zegt dat er een poging van Amerikaanse whiskeyproducenten is geweest om de reputatie van Walkers Club Whisky te schaden. Walker werd door de overheid gedwongen zijn whisky als "Canadian Whisky" te labelen. Dit label, zo was de hoop van zijn tegenstanders, zou leiden tot een daling van de verkoop. De Canadian Club was geboren. Aangezien de whisky echter zo goed was, ging het plan waarschijnlijk niet op. Zo droeg Walker met het succes van zijn Canadian Club niet alleen bij aan zijn eigen succes. Hij droeg door het succes van de Canadian Club aanzienlijk bij aan de vestiging van de Canadese whisky in de VS. Sinds 1888 bestaat het merk "Canadian Club" en heeft het zich tot op de dag van vandaag gehandhaafd.
Om de distilleerderij van Hiram Walker te ondersteunen, bouwde Walker huizen voor zijn werknemers. Deze nederzetting ontwikkelde zich uiteindelijk tot een kleine gemeenschap genaamd "Walkerville". Walkers bijdrage aan zijn gemeenschap bestond uit veel meer dan alleen betaalbare huren. Hij zorgde gratis voor elektriciteit en water, hield zich bezig met de wegenbouw en richtte uiteindelijk zelfs scholen en een ziekenhuis op. Canadese whisky was de eerste whisky ter wereld waarvoor een wettelijke minimumrijpingstijd werd voorgeschreven. Dit leidde onbedoeld tot een "keurmerk" van de Canadese whisky.
Na de dood van Hiram Walker in 1899 ging de distilleerderij over naar zijn zonen Edward, Franklin en James, en na hun overlijden naar Harrington E. Walker. Tijdens de drooglegging verkocht Harrington E. Walker de distilleerderij aan Harry Hatch. De drooglegging had een grote impact op de distilleerderij. Er wordt gezegd dat tussen 1929 en 1932 er meer whisky in de opslaghuizen verdampte dan er verkocht werd. Na deze moeilijke periode investeerde Hatch echter veel in de distilleerderij en de modernisering ervan. De huidige distilleerderij is bijna volledig te danken aan de ingrijpende uitbreidingen in de jaren '50 en '60. Helaas kreeg Hatch de groei van zijn distilleerderij niet meer mee, aangezien hij begin 1946 overleed. De Hatch-familie verkocht de distilleerderij in 1987 aan het Britse bedrijf Allied Lyons, later Allied Domecq. Zo verliet de erfenis van Hiram Walker Canada en verhuisde naar Londen. In 2005 nam het Franse drankenconcern Pernod Ricard Allied Domecq over. Hoewel de distilleerderij naar Pernod Ricard ging, ging het merk Canadian Club echter naar het Japanse bedrijf Beam Suntory. De erfenis van Canadian Club blijft bestaan. Het heeft de Canadese whisky als een pioniersprestatie in de VS en de hele wereld bekendgemaakt.