Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Michter's

Michter’s is een merk van Amerikaanse whisky's, waaronder Bourbon, Rye en American Whiskey. De lange geschiedenis van het merk gaat terug tot de 18e eeuw. Proef Michter's als u een authentieke whisky uit de VS wilt proberen.

Michter's Achtergrond

Michter’s is een merk voor Amerikaanse whiskyStraight Bourbon en Straight Rye Whiskey. De geschiedenis van de voormalige distilleerderij van Michter's, de Bomberger Distillery, gaat terug tot 1753 en was een van de eerste whisky-distilleerderijen in de VS. De naam Michter's werd pas in de jaren '50 bedacht. Het thuisland Pennsylvania van de oude Bomberger distilleerderij verloor halverwege de 20e eeuw al zijn distilleerderijen en bevindt zich momenteel in een fase van heropleving. Het huidige merk Michter's wordt geproduceerd in Kentucky in onbekende distilleerderijen en gebotteld door het bedrijf Chatham Imports. Een nieuwe Michter's distilleerderij is al gebouwd in Kentucky en is begonnen met haar werkzaamheden. 

De huidige bottelingen van Michter’s tonen een constante geweldige kwaliteit en hebben een vaste fanbase opgebouwd. Overtuig uzelf van het heruitgebrachte tradit merk.

Stijl

Hoe smaakt Michter's Whiskey?

Michter’s Straight Rye Single Barrel is, zoals de naam al aangeeft, een klassieke Straight Rye Whiskey met minimaal 51% roggepercentage. Daarnaast wordt deze whiskey als Single Barrel/Eenfles-variant afgevuld.
Het bouquet is zowel zoet als zuur en doet denken aan zuurdesem, honing, peper en kruidnagel. Op de tong komen rijke geroosterde aroma's en bitterzoete sinaasappeljam naar voren. In de afdronk vinden we specerijtonen en lichte hooi-aroma's.

De Straight Bourbon van Michter's wordt als „Small Batch“ gebotteld, wat betekent dat er een beperkte hoeveelheid vaten wordt samengevoegd. Hoe „klein“ de batch werkelijk is, wordt echter niet onthuld. Straight Bourbon mag niet gekleurd worden, daarom is de Michter's Straight Bourbon ongekleurd, over mogelijke koelfiltering doet het bedrijf geen uitspraken.

In de neus vinden we abrikozen, noten en peper. Op de tong ontvouwt de bourbon zoet-fruitige en vanilleachtige aroma's. De afdronk doet denken aan pruimen en rozijnen.

De Michter's Small Batch Unblended American Whiskey is noch een Straight Bourbon noch een Straight Rye Whiskey. In de VS vallen alleen de Straight Whiskeys onder de regels voor het minimale aandeel van maïs en rogge en de minimale rijpingsperiode van 2 jaar in nieuwe eiken vaten. Theoretisch mag in de VS alles wat whiskey wordt genoemd, met neutrale graanbrandewijn worden gemengd, daarom wordt op het label expliciet met de term „unblended“ afstand genomen van deze praktijk. Aangezien de whiskey in gebruikte en niet in nieuwe eiken vaten rijpte en mogelijk op basis van de mash bill niet als Straight Bourbon of Straight Rye kan worden gekwalificeerd, wordt hij gepromoot als „American Whiskey“. Er zijn aroma's van eiken, vanille, karamel en gedroogd fruit.

Hetzelfde geldt voor de Michter's Small Batch Original Sour Mash Whiskey. Vanwege de samenstelling van granen, de Mash Bill, kan de whiskey niet Bourbon of Rye Whiskey worden genoemd. Vermoedelijk ontbreekt het aan de vereiste 51% aandeel van een van de betreffende graansoorten. Net als Straight Bourbons wordt hij geproduceerd volgens de Sour Mash-methode, waarbij een deel van de vergiste mash aan de nieuwe mash wordt toegevoegd om de fermentatie te ondersteunen. Eigenlijk is dit minder een kwaliteitskenmerk dan een gangbare praktijk in de Amerikaanse whiskeyproductie. 
In de neus toont de Michter's Small Batch Original Sour Mash Whiskey een hartige geur met nootachtige tonen en kruidenthee. Op de tong is hij aangenamer met gezoete amandelen, kaneel en boter vanille. In de afdronk klinkt hij na met vanille en specerijtonen. 

Productie

Hoe wordt Michter's Whiskey geproduceerd? Vanwege de geheimzinnigheid van het bedrijf achter Michter's kunnen we geen betrouwbare informatie geven over het productieproces van de whiskey. Op de website staat: „Gedistilleerd en gebotteld in Kentucky“. Het is zeer waarschijnlijk dat Michter's, net als de meeste Amerikaanse whiskeys, op Column Stills wordt gedistilleerd.

De oude Pot Still op het etiket doet denken aan de „goede oude tijd“ van de originele distilleerderij in Pennsylvania, maar komt vandaag de dag met grote waarschijnlijkheid niet meer overeen met de waarheid.

In een van de nieuwe distilleerderijen in Shively, Louisville, heeft de distilleerderij twee actieve, naar de oude geïnspireerde Pot Stills. In hoeverre deze echter betrokken zijn bij de productie van de toekomstige whiskey, is onduidelijk.
Het origineel van de Pot Still, waarmee Lou Forman in de jaren '70 al „Show Destillation“ in Schaefferstown, Pennsylvania, had, kan vandaag de dag bewonderd worden in de Whiskey Row in Downtown Louisville, de thuisbasis van Michter's in het Fort Nelson gebouw.

Geschiedenis

Een van de spannendste aspecten van het merk Michter's is dat de wortels ervan aan het begin van de Amerikaanse whiskygeschiedenis liggen. Wie vandaag de dag aan bourbon en Amerikaanse whisky denkt, denkt onvermijdelijk aan Kentucky en Tennessee. Maar de Zwitserse Mennonieten, die vandaag de dag worden beschouwd als de eersten die whisky in de VS produceerden, distilleerden in Pennsylvania en Maryland. Al in 1683 werd hier op kleine, schottische pot stills lijkende koperen distilleerketels voornamelijk rogge tot whisky gedistilleerd. Zo startte in 1753 ook de later genoemde Bombergers Distillery.
Volgens een legende zou George Washington tijdens de Onafhankelijksoorlog zijn troepen van whisky uit de distilleerderij hebben voorzien, wat de reden is dat het merk vandaag de dag nog steeds adverteert: “Michter's warmed the Revolution”. Van de Onafhankelijksoorlog tot het einde van de Eerste Wereldoorlog droeg de distilleerderij de naam Bomberger totdat deze in 1919 door de drooglegging gedwongen werd om te sluiten. Op dat moment was de distilleerderij al 167 jaar in familiebezit! Na het einde van de drooglegging wisselde de distilleerderij meerdere keren van eigenaar en naam. De naam Michter's is te danken aan de toenmalige voorzitter Louis Forman. Hij creëerde de merknaam “Michter's” uit de namen van zijn zonen “Michael” en “Peter”. In 1975 werd de distilleerderij uiteindelijk omgedoopt tot Michter's. Vanwege de geringe vraag naar whisky in de VS in de jaren '70 en '80 werd de productie tot een minimum beperkt en concentreerde de distilleerderij zich op het toerisme. Als functionerende showdistilleerderij toonde zij de gasten hoe whisky in de 17e en 18e eeuw werd gedistilleerd. De productie omvatte slechts één vat per dag. In 1990 kwam, vanwege financiële problemen, een einde aan de distilleerderij die in een nacht- en nevelactie samen met de apparatuur in de steek werd gelaten. Grote delen van het magazijn werden geplunderd. Gezien het feit dat uiteindelijk het gehele magazijn met rijpende whisky per gerechtelijk bevel vernietigd moest worden, was dat misschien nog het minste kwaad.  

Nadat de Michter's Distillery haar deuren sloot, eindigde daarmee ook de whiskyproductie in haar thuisstaat Pennsylvania. Bijzonder cynisch en tragisch is het feit dat de gebouwen van de distilleerderij vanwege hun historische betekenis onder monumentenzorg zijn geplaatst. De whisky viel echter niet onder de monumentenzorg. Vandaag de dag behalen de weinige resterende flessen van de distilleerderij met de naam “A.H. Hirsch” op veilingen wereldwijd recordprijzen van enkele duizenden dollars.

Het huidige merk Michter's probeert aan de lange traditie vast te houden, maar wordt niet in de oude distilleerderij geproduceerd. De whisky komt uit onbenoembare distilleerderijen in Kentucky, die in opdracht van het bedrijf Chatham Imports Straight Bourbon en Single Barrel Straight Rye Whiskey produceren, die door het bedrijf worden gebotteld. In de VS is dit een gangbare werkwijze. Veel grote merken worden op deze manier geproduceerd. Angel's Envy, Bulleit Rye, George Dickel Rye en James E. Pepper worden bijvoorbeeld ook in opdracht van de betreffende bedrijven in een andere distilleerderij geproduceerd. Wie dus denkt dat whisky uit vreemde stills niets waard is, heeft het mis! Hoewel het bedrijf zelf niet produceert, werd het in 2012 door het Wine Enthusiasts Magazine uitgeroepen tot “Distiller of the Year”. Begrijpelijkerwijs zorgde deze benoeming voor veel discussie in de whisk(e)y-scene.

Het bedrijf heeft al twee nieuwe Michters-distilleerderijen gebouwd, maar beide in Kentucky. Het is toch een beetje jammer dat niet tenminste een van de twee distilleerderijen in hun voormalige thuisstaat Pennsylvania is gebouwd.