Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

The Cairn Distillery

De Cairn Distillery is de nieuwe whisky distilleerderij van de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail in het hart van de Cairngorm Mountains en dus in de gerenommeerde whisky-regio Speyside.

The Cairn Distillery Achtergrond

Te midden van de Speyside, in het Cairngorm National Park, ligt de moderne Cairn Distillery. Het woord "cairn" komt van het Gaelic "carn" en verwijst meestal naar een opgestapelde hoop stenen. De naam van de Cairn Distillery is geïnspireerd op het gebied van de Cairngorm Highlands. Zo is de distilleerderij onmiskenbaar een ode aan de Speyside en Schotland in het algemeen. Tegelijkertijd moet de nieuwe merknaam voor elke whiskyfan gemakkelijk uit te spreken zijn, ongeacht de taal.

Huisstijl

Er is nog geen in de distilleerderij gedistilleerde whisky. In 2022 werd echter een fruitige New Make met zoet-malzige tonen in vat nummer 1 afgevuld. De Cairn distilleerderij streeft ernaar een ongepeilde single malt te produceren. In vergelijking met de andere distilleerderij van de eigenaar, Benromach, zou hij een duidelijk lichtere stijl moeten hebben. Of ze dat hebben bereikt, zal in 2030 zichtbaar zijn, wanneer de eerste afvullingen verschijnen.

Tot het zover is, is er een selectie van in in sherryvaten gerijpte bottelingen, die alleen beschikbaar zijn voor bezoekers van de distilleerderij. Onder de naam CRN57° is er een verscheidenheid aan Blended Malts met een leeftijd tot 70 jaar, die een voorproefje moeten geven van de komende whisky's. De bottelingen onthullen zoete karamel- en chocoladearoma's en subtiele fruittonen, die ruimte laten voor kruidige eik, zwarte peper en milde koffienoten.

Productie

De Cairn Distilleerderij hecht bijzonder veel waarde aan elke stap van het distillatieproces, om smaak en karakter optimaal te ontwikkelen. Er worden alleen lokale ingrediënten gebruikt. De gerst komt uit Schotland en het pure water uit ondergrondse bronnen diep onder het Cairngorms National Park.

In de distilleerderij wordt een 5,8 ton zware filterketel gebruikt, vergezeld van zes stalen washbacks van 27.000 liter. De fermentatie varieert in duur, met korte (67 uur) en lange (110 uur) processen. De distilleerderij herbergt bovendien twee traditionele wash stills en vier spirit stills.

Het productievolume ligt op één miljoen liter pure alcohol. Door een geplande uitbreiding met zes extra washbacks zal de capaciteit worden verhoogd naar 2 miljoen liter.

Geschiedenis

Gordon & MacPhail is een van de oudste onafhankelijke bottelaars van Scotch Whisky in Schotland. Het bedrijf, gevestigd in het Speyside-stadje Elgin, heeft eigen vatenopslagplaatsen waar whisky-schatten van verschillende single malt distilleerderijen in Schotland rusten. De trend gaat ook voor de onafhankelijke bottelaars richting een eigen distilleerderij. Sinds 1993 is Gordon & MacPhail eigenaar van de Speyside distilleerderij Benromach. In 2018 werden verdere plannen bekendgemaakt. Een extra distilleerderij genaamd “The Cairn Distillery" zal worden gebouwd in Craggan nabij Grantown-on-Spey. Mhairi Winters is aangesteld als manager van de distilleerderij. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in de Scotch-whisky-industrie en was laatstelijk werkzaam bij Balvenie en Kininvie.

De bouwaanvraag werd in oktober 2019 goedgekeurd en in juli 2020 begon de bouw van de Cairn Distilleerderij. Het indrukwekkende gebouw is ontworpen om zijn omgeving te weerspiegelen. Elk detail, van een groene dakbedekking tot paden van lokaal steen, respecteert de natuurlijke vormen en kleuren van de omgeving. Er worden herbebossingsprojecten uitgevoerd om inheemse soorten te bevorderen en de zeldzame schellente wordt doelgericht heringevoerd.

De eerste gedistilleerde drank werd in de zomer van 2022 geproduceerd. Op 17 oktober van hetzelfde jaar gingen de deuren voor bezoekers open. Naast het bezoekerscentrum is de moderne distilleerderij uitgerust met een proeverij en een café.

The Cairn Distillery kopen bij whic.nl