Arbikie
Arbikie is een enorm spannende boerderij-distilleerderij in de oostelijke Hooglanden van Schotland. Op de eigen velden groeit het graan dat wordt verwerkt tot whisky, gin en wodka. Hier zeggen ze "Van graan tot glas".
Arbikie Achtergrond

Begrippen zoals „Transparantie“ en „Provenance“ (in het Nederlands: herkomst/oorsprong) hebben in de huidige whiskywereld aanzienlijk gewicht. Distilleerderijen zoals Bruichladdich en Kilchoman hebben indrukwekkend bewezen dat er een markt is voor whisky's met regionale focus. Als deze trend zich voortzet, zou de succesformule van de Arbikie Distilleerderij aan de Schotse oostkust moeten opgaan. Want meer provenance gaat in feite niet.
De drie broers, aan wie de distilleerderij toebehoort, zijn van plan niet alleen de basis voor hun gedistilleerde dranken van hun eigen velden te betrekken, maar ook het gehele productieproces zelf in handen te nemen. Als dat al niet genoeg respect verdient, hebben ze aangekondigd hun Single Malt minstens 14 jaar te laten rijpen! Een aankondiging die in onze snel veranderende tijd bijna een kuisheidsgelofte lijkt. In de tussentijd heeft de jonge boerderij-distilleerderij echter al verschillende field-to-bottle Single Grain Whiskys, Vodka en Gin gepresenteerd.
Huisstijl




Hoe zal Arbikie Whisky smaken? Het karakter van de tot nu toe gepubliceerde Grain Whiskys is fruitig en aangenaam kruidig, met tonen van bakspecerijen en zwarte thee, evenals een licht bloemige heideachtige noot. Ook een rokerige Grain behoort tot het portfolio - deze is echter geproduceerd met behulp van vaten die eerder rokerige whisky bevatten. Voor de komende Malt Whiskys is een klassieke Highland-stijl met een kustflair gepland.
Productie

Arbikie is een Single Estate Distillery. Dat betekent dat alle grondstoffen voor de whisky en andere gedistilleerde dranken van het eigen boerenland komen. Enkele honderden jaren geleden was dit de norm. In de huidige tijd van grote bedrijven en importgerst is het echter de zeldzame uitzondering. De distilleerderij zal dit zeldzame kenmerk met trots op het fleslabel tonen, zodat de klant zelfs kan lezen van welk veld zijn product afkomstig is.
Het ambitieuze plan van de distilleerderij is om het volledige productieproces van de boerderij tot aan de fles zelf uit te voeren. Hiervoor is in de nabije toekomst de bouw van eigen mouterijen en bijbehorende drogerijen gepland.
Deze distilleerderij begint haar distillatie in de twee koperen distilleerketels van het Duitse traditionele bedrijf CARL. Terwijl de eerste distillaat voor de latere whisky vervolgens in het vat gaat, wordt de eigen vodka in de kolomdistilleerderij verder verwerkt. Ook bij de gin stopt de innovatiedrang van de distilleerderij niet. Anders dan gebruikelijk, wordt de gin uit aardappelen gedistilleerd.
Zoals hierboven vermeld, is de distilleerderij van plan om hun whisky niet na de wettelijke minimumrijpingstijd van drie jaar op de markt te brengen. Dit is tegenwoordig verfrissend ongebruikelijk, maar het betekent ook dat wij liefhebbers ons nog tot minstens 2029 moeten geduld hebben voordat we Arbikie Single Malt Whisky kunnen proeven. Met 14, 18 en 21 jaar zullen de whisky's in vintage-formaat, dus met jaartalvermelding, op de markt komen. Een nobel doel, gezien de hoge kosten die een operationele distilleerderij met zich meebrengt.
Volledig zonder "snuffelen" laat de distilleerderij de klanten echter niet in de kou staan. Arbikie heeft al een twee jaar oude Rye Spirit uitgebracht - een voorproefje van een Schotse Rye Whisky. Er wordt vermoed dat dit de eerste Schotse whisky op basis van rogge in meer dan 200 jaar zou kunnen zijn. De distilleerderij stelt dus nu al normen op het gebied van innovatie.
Arbikie distilleert naast de toekomstige whisky's ook heldere dranken zoals vodka en gin. Anders zou een kleine boerderij-distilleerderij waarschijnlijk niet over zo'n ambitieus tijdsbestek kunnen overleven.
Geschiedenis
Het ontstaan van de distilleerderij klinkt als een 'snapsidee' in de ware zin van het woord. De drie broers John, Iain en David zaten blijkbaar samen met een paar drankjes in New York, toen ze op het idee kwamen om een eigen whisky-distilleerderij te bouwen. Toegegeven, wie heeft niet ooit zo'n idee gehad? Maar terwijl de meesten de volgende ochtend en het pure gebrek aan middelen en/of expertise deze gedachte weer laten vervagen, leek het de drie broers niet los te laten. Ze waren samen opgegroeid op een boerderij die al vier generaties in de familie is. John was op dat moment belastingadviseur, David had een bar in New York geopend en Iain was al werkzaam in de drankenindustrie, onder andere voor Diageo. Het idee kreeg steeds meer vorm. Uiteindelijk ontdekten de broers dat er al in 1794 een distilleerderij op het terrein heeft gestaan. Dit zou de laatste noodzakelijke impuls zijn geweest om het project te realiseren. In 2015 vloeide uiteindelijk de eerste spirit van de eigen distillatieketels. In 2017 werd de distilleerderij uitgeroepen tot 'Scottish Gin Distillery of the Year' bij de Scottish Gin Awards.