Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Buffalo Trace

Buffalo Trace produceert enkele van de populairste en meest gewaardeerde whisky-merken van de VS. Niet voor niets wordt Buffalo Trace als de "meest onderscheiden whisky-distilleerderij ter wereld" aangeduid. Proef als instap de milde Buffalo Trace Bourbon of ga een stap verder met de Eagle Rare 10 jaar als geweldige prijs-kwaliteit bourbon. 

Buffalo Trace Achtergrond

Interesse in Amerikaanse whisky, of bent u een fan van Single Malt Scotch en wilt u uw horizon verbreden? Dan kunt u Buffalo Trace niet negeren! Deze distilleerderij in Frankfort, Kentucky, produceert enkele van de populairste en meest gerespecteerde whisky-merken van de VS. Niet voor niets wordt Buffalo Trace de 'meest onderscheiden whisky-distilleerderij' ter wereld genoemd. Buffalo Trace is al vijf keer uitgeroepen tot 'Distiller of the Year' door Whisky Magazine en de bottelingen van de distilleerderij behalen regelmatig topplaatsen, of het nu gaat om de World Spirits Competition in San Francisco of in Jim Murrays beroemde Whisky Bible. Bij Buffalo Trace wordt voornamelijk Bourbon geproduceerd en een deel Rye Whiskey.

Whisky en whiskey zijn en blijven een kwestie van smaak, maar wie zich eenmaal in de wereld van de Amerikaanse whiskey wil omringen, kan bij Buffalo Trace niet veel fout doen. Want bij Buffalo Trace ontstaan een verscheidenheid aan verschillende bourbon- en rye whiskeys, die vanwege hun verschillende stijlen onder verschillende merknamen worden uitgebracht.

Huisstijl

Wie smaakt Buffalo Trace? Bij Buffalo Trace  gaat het om de instap Bourbon van de distilleerderij. Meestal met 40 % vol. gebotteld, biedt deze Kentucky Straight Bourbon een betaalbare instap in de Amerikaanse whiskey en is het een goed alternatief voor Jim Beam en consorten. Er is een standaardversie en een Single Barrel versie. Hij is geproduceerd met een 'low rye' Mash Bill, met een roggenpercentage van 10 % of minder. Het is daarom aannemelijk dat deze whiskey voornamelijk uit maïs is gedistilleerd. Wie een hoogwaardiger alternatief zoekt, raden wij de Eagle Rare 10 jaar aan, uit hetzelfde Mash Bill-segment, maar met een hogere leeftijd. 

Productie

Wie wordt er bij Buffalo Trace geproduceerd? Aangezien voor Bourbon en Rye Whiskey verschillende granen worden gebruikt, wijkt de productie aanzienlijk af van die van een Malt Whisky distilleerderij in Schotland. Maïs en rogge worden apart gekookt voordat ze samen met gemoute gerst worden gemengd. De gemoute gerst is hierbij nodig om de voor het maischen belangrijke enzymen vrij te maken. Tijdens de gisting worden oude en nieuwe mash met elkaar vermengd, dit noemt men de 'Sour Mash'-methode.

Een van de belangrijkste verschillen tussen Single Malt en Straight Bourbon/Rye is de distillatie. Hier worden (meestal) geen pot stills zoals in Schotland gebruikt, maar kolomdistilleerders. Deze worden ook wel column of patent stills genoemd. Hier wordt een relatief pure, maar minder complexe rauwe brand, in de VS 'White Dog' genoemd, gedistilleerd. Dit type distillatie is aanzienlijk efficiënter dan de Schotse malt whisky productie, maar critici verwijten het verlies van belangrijke aroma's.

Nu komt de White Dog in verse eiken vaten en wordt het verdeeld over de vele verschillende opslaghuizen. Het grote aantal opslaghuizen van Buffalo Trace geeft de distilleerderij ruimte voor experimenten met temperatuur en verschillende opslagomstandigheden. Zo zijn er duidelijke verschillen afhankelijk van de positie van de whisky's in de verschillende opslaghuizen en regio's in het magazijn (zie Blantons opslaghuis H).

Buffalo Trace in de test

Blanton’s

Blanton’s is de pionier-bourbon op het gebied van Single Barrel. Tegenwoordig geen zeldzaamheid meer, was deze Straight Bourbon in 1984 de eerste bourbon die als Single Barrel, dus een eenheidsafvulling, op de markt werd gebracht. Blanton’s behoort tot de „higher rye“ Mash Bill van Buffalo Trace met een aandeel tussen de 12 en 15 % rogge, naast het wettelijk vastgestelde minimumpercentage van 51 % maïs voor Straight Bourbon. Nog steeds is Blanton’s een begrip en een goed beschikbare hoogwaardige Single Barrel Kentucky Straight Bourbon. Blanton's wordt afgevuld op vatsterkte en in drinksterkten van 40 en 46,5 % vol. We raden de Blanton's Original aan met 46,5 vol. %. 

Benchmark

Wie Buffalo Trace is ook Benchmark in het instapsegment geplaatst. Als basis voor cocktails is het ook een alternatief voor Jim Beam en co. Het is geproduceerd met dezelfde 'low rye' Mash Bill als Buffalo Trace. Wie iets meer geld wil investeren, raden we de verwante maar rijpere Eagle Rare 10 jaar aan.

Eagle Rare

De Eagle Rare Kentucky Straight Bourbon is geproduceerd met een 'low rye' mash bill, met een roggenpercentage van 10% of minder. Door zijn, voor Bourbon-begrippen, hoge rijpingsduur van 10 jaar, verenigt deze Bourbon de zoete zachtheid van een Bourbon met een laag roggenpercentage met kruidige vat aroma's. Een spannende combinatie en onze prijs-kwaliteit aanbeveling!

Colonel E.H. Taylor

Dit is een van de kroonjuwelen van de "low rye" Mash Bill afdeling van Buffalo Trace. Onder de naam van de voormalige eigenaar van de distilleerderij, Colonel Edmund Haynes Taylor, worden vandaag de dag een "bottled in bond" Single Barrel Kentucky Straight Bourbon en een "bottled in bond" Single Barrel Kentucky Straight Rye aangeboden. De whiskey wordt opgeslagen in het "Warehouse C", dat in 1881 door Taylor werd gebouwd.

George T. Stagg

George T. Stagg is zonder twijfel een van de beste (en duurste) paarden in de stal van Buffalo Trace. De onderscheidingen die deze Kentucky Straight Bourbon heeft binnengehaald zijn overweldigend. Drie jaar achtereen, 2004, 2005 en 2006, was hij de „World Whisky of the Year“ in Jim Murray's Whisky Bible. Bij de San Francisco World Spirits Competitions heeft hij al meerdere keren goud en dubbel goud gewonnen. Hij maakt deel uit van de „Antique Collection“, een reeks gelimiteerde speciale uitgaven die jaarlijks in de herfst wordt uitgebracht. Meestal rijpt deze Straight Bourbon 15 jaar of langer in het vat.

Stagg Jr.

Nadat de grote broer George T. Stagg zeer gewild is en ook in de VS snel uit de schappen verdwijnt, was het een kwestie van tijd voordat er een 'juniorversie' op de markt kwam. Om een beter beschikbare versie van de whiskey te creëren, werd de Stagg Jr. in 2013 geïntroduceerd. Het is een jongere versie van de George T. Stagg, maar wordt ook in cask strength, ongekleurd en ongefilterd gebotteld. De kleur zegt genoeg!

W.L. Weller

Het whiskeymerk W.L. Weller is vernoemd naar William Larue Weller (1825-1899), een van de pioniers van de bourbonindustrie. Hij was de eerste die tarwe in plaats van rogge gebruikte als toevoeging voor de bourbonproductie. Het resultaat was een zachtere, 'gemakkelijk te drinken' bourbon. In deze traditie zijn de whiskeys onder de merknaam W.L. Weller tarwe-achtig. Aangezien het bij Kentucky's Straight Bourbons 51% maïs moet zijn en ongeveer 5% gemoute gerst in de mash bill moet zitten, kunnen we uitgaan van ongeveer 35% tarwe in deze 'Wheated Mash Bill'. De receptuur is overigens dezelfde als die van de legendarische 'Pappy Van Winkles'. W.L. Weller is verkrijgbaar als 'Special Reserve' met 40% vol., als 'Antique 107' met 53,5% vol. (107 Amerikaanse proof) en als 12 jaar oude versie.

Sazerac Straight Rye

Vernoemd naar het bedrijf dat Buffalo Trace bezit en de gelijknamige whiskey-cocktail, die typisch Rye Whiskey bevat. Dit is een Straight Rye, dus een whiskey die vergelijkbaar is met Bourbon, alleen moet hij in plaats van maïs minimaal 51% rogge bevatten. De rest van de samenstelling van de mash bill is zoals altijd geheim. Door het hoge roggepercentage is deze whiskey pittiger dan zijn Bourbon-collega's. Typische Rye-aroma's zijn specerijen zoals kruidnagel en peper, drop en vanille.

Geschiedenis

De geschiedenis van Buffalo Trace begint aan de Kentucky River. Hier, op een bijzondere plek die de buffelherden van de 18e eeuw diende om de rivier over te steken, zou later een distilleerderij ontstaan die vandaag de naam van het uitgetreden pad draagt, de “Buffalo Trace”. De distilleerderij werd opgericht onder de naam Old Fire Cooper (OFC) door Benjamin Blanton, die eerder als goudzoeker zijn geluk had gezocht en gevonden. Enkele jaren later werd ze hernoemd naar de huidige eigenaar George T. Stagg in Old Stagg Distillery. De voormalige eigenaar is ook de naamgever van een van de meest onderscheiden bourbons in Jim Murrays Whisky Bible. In 1912 begint de zoon van de oprichter, kolonel Albert Blanton, als 16-jarige kantoorleerling zijn carrière in de distilleerderij. In 1921 wordt hij president van de distilleerderij en leidt hij deze door de zwaarste jaren van de Prohibitie en de Tweede Wereldoorlog. Voor vrienden, familie en speciale gasten selecteert Blanton bijzondere vaten uit zijn Warehouse H. Bijna 60 jaar later introduceert zijn leerling Elmer T. Lee, inmiddels Master Distiller en zelf een legende, in 1984 de Blanton’s als eigen merk en daarmee als de eerste Single Barrel Kentucky Straight Bourbon ter wereld. Elmer T. Lee wordt in 2001 opgenomen in de Kentucky Bourbon Hall of Fame en ontvangt in 2002 de “Lifetime Achievement Award” van Whisky Advocate en in 2012 van Whisky Magazine. Tot kort voor zijn dood kwam hij naar de distilleerderij om vaten te selecteren, onder andere voor de naar hem vernoemde Kentucky Straight Bourbon “Elmer T. Lee”. Elmer T. Lee overleed in 2013 op 93-jarige leeftijd.