8 Doors Distillery
Ga met ons mee op een reis naar de noordelijkste whisky-distilleerderij op het Schotse vasteland. Te midden van het unieke, opwindende landschap van de ruige Hooglandkust produceert de 8 Doors Distilleerderij haar maritieme whisky.
8 Doors Distillery Achtergrond
Jarenlang was Old Pulteney in Wick de noordelijkst gelegen whisky-distilleerderij op het Schotse vasteland. In 2013 werd ze opgevolgd door Wolfburn in Thurso. Slechts 9 jaar later eiste de 8 Doors Distillery in John O’Groats deze titel op.
De naam van de nieuwe Schotse whisky-mikrodistilleerderij is afgeleid van de legende over Jan De Groot, naar wie het dorp John O'Groats is vernoemd. De Nederlander had zeven zonen die tijdens de familiebijeenkomst om de plek aan het hoofd van de tafel streden. Om conflicten te vermijden, bouwde Jan een achtzijdig huis. Elke zijde had een eigen deur, één voor elke zoon en één voor zichzelf. Elke deur leidde naar het midden van het huis, waar een achtzijdige tafel stond. Hierdoor kon niemand aan het "hoofd van de tafel" zitten en werden de ruzies beëindigd.
Productie
Hoe wordt 8 Doors Whisky geproduceerd? De distilleerderij gebruikt voornamelijk ongetorfde Schotse gerstemout van een externe leverancier. Het water voor de nieuwe Highland-Whisky wordt uit een 60 meter diepe put op het terrein van de distilleerderij gewonnen. Naast vijf roestvrijstalen washbacks (elk 2.000 liter) heeft 8 Doors een 1.700 liter wash still en een 1.300 liter spirit still. De single malt whisky wordt opgeslagen in verschillende vatgroottes: Van kleine octave-vaten, quartervaten en hogsheads tot grote sherry butts.
Bij de productie wordt 8 Doors ondersteund door de gerenommeerde Master Blender John Ramsay. Hij heeft 40 jaar ervaring in de whisky-industrie en was werkzaam bij bekende Schotse merken zoals Famous Grouse, Cutty Sark, Glenrothes en Highland Park actief.
Geschiedenis
4 jaar heeft het geduurd voordat de oprichters Kerry en Derek Campbell hun droom werkelijkheid konden maken. Op 2 augustus 2023 werd de 8 Doors Distillery officieel geopend door koning Charles III. Hij vulde een Pedro Ximénez Hogshead en proefde de fruitige New Make van de nieuwe distilleerderij.