Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Bombay Sapphire

De traditionele London Dry Gin uit de blauwe fles valt op door zijn lichtheid en is uitstekend geschikt voor cocktails. Of het nu voor een huisfeest of een gezellige avond met vrienden is - deze gin is altijd de moeite waard om achter de hand te hebben.

Bombay Sapphire Achtergrond

Het eerste wat bij Bombay Sapphire in je opkomt, zijn de blauwe flessen waarin het wordt afgevuld. Daarachter schuilt een lange traditie en een gin, die aroma's van botanicals uit de hele wereld verenigt en constante kwaliteit belooft. Hij wordt geproduceerd in het zuiden van Engeland, in de innovatieve Laverstoke Mill, waar de producenten tegelijkertijd botanicals voor nieuwe creaties kweken.

Huisstijl

Wie proeft Bombay Gin? Zoals bij elke gin zijn het natuurlijk de botanicals die het karakter van het eindproduct bepalen. De Bombay Gin is licht en toont, naast een eerder subtiele jeneverbesnoot, vooral frisse citrusaroma's, die worden ondersteund door koriander en eindigen in een peperige nasmaak.

Productie

Hoe wordt Bombay Gin geproduceerd? Bij de productie van Bombay ligt de nadruk duidelijk op de gebruikte botanicals, die de gin zijn karakter geven. Als een van de weinige producenten heeft het merk een "Master of Botanicals", Ivano Tonutti, die bekend staat als een gerenommeerd kenner en met elke individuele leverancier van zijn gebruikte botanicals een persoonlijke relatie onderhoudt. Van elke van de 10 gebruikte ingrediënten van de klassieke Bombay Sapphire leert men waar ze vandaan komen: Engelwortel uit Saksen, cassia uit Indochina, koriander uit Noord-Afrika, paradijskorrels uit West-Afrika, zoethout uit China, citroen uit Spanje, iriswortel uit Toscane, jeneverbes uit Italië, amandelen uit Spanje en kubebenpeper van het eiland Java. Deze aromatische ingrediënten worden aan de gin toegevoegd via stoominfusie. Ze liggen dus in een mandje aan de bovenkant van de still, zodat de spirit de etherische oliën kan opnemen. Door deze methode krijgt men een bijzonder milde, aangename gin. In totaal wordt Bombay Gin 3 keer gedistilleerd, wat hem nog verfijnder en zachter maakt.

Bombay Sapphire in de test

Vaak wordt vergeten dat er naast de in blauwe flessen verkrijgbare Bombay Sapphire ook de klassieke Original Bombay bestaat. Degenen die bijzonder krachtige jenevertonen in een gin waarderen, zouden zich moeten richten op de inhoud van deze minder opvallende flessen. Hij wordt nog steeds bereid volgens het oorspronkelijke recept van 1761. Voor alle anderen blijft onze tip echter de Bombay Sapphire Gin, die dankzij zijn lichte karakter met fijne citrusnoot uitstekend geschikt is voor cocktails. De verplichte Gin & Tonic brengt het precies op de punt.

Geschiedenis

In 1761 richtte Thomas Dakin zijn gin-distilleerderij op in de Bridge Street in Warrington. De stad lag in die tijd zeer gunstig, omdat het perfect verbonden was met de handelsroute tussen Londen en Liverpool. Hierdoor was het voor de oprichter eenvoudig om aan de benodigde botanicals voor zijn product te komen en dit ook breed te vermarkten. De productiemethoden werden door de jaren heen door de familie Dakin steeds verder verbeterd, zonder echter het originele recept te veranderen. In 1831 kocht de familie uiteindelijk een van de eerste Carterhead-distilleerketels, die zorgde voor een aanzienlijk betere kwaliteit van de drank, waardoor hun gin zich duidelijk onderscheidde van andere producten op de markt. Kort daarna werd in de distilleerderij de stoominfusietechniek geïntroduceerd, waarbij de botanicals in een mand in de kop van de distilleerketel liggen, zodat de alcohol de aroma's kan opnemen. Ongeveer 30 jaar later werd de distilleerderij, samen met het recept, verkocht aan de succesvolle brouwerijfamilie Greenall, die vanaf dat moment de productie overnam. Tot 1950 waren er geen noemenswaardige veranderingen. Toen toonde de Amerikaanse zakenman Alain Subin interesse in de gin, die hij op de Amerikaanse markt wilde vestigen. Zo werd de Greenall's, zoals de gin toen heette, de Bombay Gin, die in de VS groot succes boekte. In de jaren '80 was gin echter zo goed als afgeschreven en was vodka in opkomst - vooral voor het mixen van cocktails. Zakenman Michel Roux, die de Bombay Gin op dat moment naar Amerika importeerde, zag een kans om een gin te creëren die zo licht en aangenaam was dat hij ook vodka-liefhebbers zou kunnen imponeren. Aan het originele recept werden twee extra botanicals toegevoegd en het alom bekende stoominfusieproces werd voortgezet, wat de gin een bijzonder milde smaak gaf. De Bombay Sapphire was geboren. De naam is geïnspireerd op de tijd van Brits-Indië, waarin gin zeer populair was en de 60-karaats saffier "Star of Bombay" werd ontdekt. Ook het markante blauwe flesontwerp - zoals we het vandaag de dag nog kennen - komt daar vandaan. De Bombay Sapphire Gin heeft bijgedragen aan het feit dat gin weer zijn weg naar de bars heeft gevonden en zich als een echte alternatieve drank naast vodka en andere gedistilleerde dranken heeft gevestigd. Sinds 2014 wordt Bombay Gin niet meer in of bij Warrington geproduceerd, maar in de Laverstoke Mill in het zuiden van Engeland.

Bombay Sapphire kopen bij whic.nl