Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Harris

De Harris Distillery is vernoemd naar haar thuis eiland Lewis & Harris. Ze ligt in het havenstadje Tarbert, op slechts een steenworp afstand van de veerhaven. Hier wordt naast de bekroonde Isle of Harris Gin nu ook een licht geturfde maritieme Malt Whisky geproduceerd, genaamd The Hearach, vernoemd naar de Gaelic term voor de inwoners van Harris.

Harris Achtergrond

De Harris Distillery is de tweede whisky-brouwerij van het eiland Lewis en Harris. Het eiland is verdeeld door een imaginaire grens in het zuidelijke Harris en het noordelijke Lewis. Het behoort tot de Buiten-Hebriden en is na Groot-Brittannië en Ierland de op twee na grootste landmassa van het Verenigd Koninkrijk. De distilleerderij ligt direct aan zee in het kleine havenstadje Tarbert, op slechts een steenworp afstand van de veerbootterminal. Voorzien van een aantrekkelijk bezoekerscentrum en een klein café is de Harris Distillery een ideale toeristenattractie. Het toerisme is naast de visserij en landbouw de belangrijkste economische sector van het eiland en zo levert de distilleerderij een belangrijke bijdrage aan het behoud van de eilandbevolking. Ongeveer 50 arbeidsplaatsen zijn al gecreëerd en de distilleerderij zet zich sterk in voor de eilandgemeenschap. Ze noemt zichzelf de Social Distillery, een distilleerderij van de eilandbewoners voor de eilandbewoners. Terwijl de maritieme Isle of Harris Gin de naam van de distilleerderij draagt, worden de whisky's uitgebracht onder de titel The Heararch – de Keltische term voor de inwoners van Harris.

Huisstijl

Wie proeft de Harris Whisky? De Harris Distillery produceert als typische eiland-distilleerderij een robuuste, licht geturfde maritieme Malt Whisky. Kruiden- en fruittonen zorgen voor dat beetje extra. We mogen ons dus verheugen op een andere complexe, maritieme Westkust-Malt! Fans van Talisker, Tobermory en Oban moeten dus goed opletten.

Productie

Hoe wordt Harris Whisky geproduceerd? Harris is een relatief afgelegen eiland van Schotland. Vanaf de noordelijkste haven Sykes Uig duurt het meer dan 1,5 uur om per boot naar het eiland te reizen. We kunnen ervan uitgaan dat de productie en bevoorrading van de distilleerderij op zich al een uitdaging vormt.

Harris produceert sinds de oprichting in 2015 een eigen gin, die internationaal grote populariteit geniet.

Uit de bron Abhainn Cnoc a' Charrain haalt de distilleerderij haar water. Het mout voor de Single Malt heeft een rookgehalte van 12-14 ppm. Een paar batches zijn zwaarder getorfd en hebben een rookgehalte van ongeveer 30 ppm. De draff wordt gratis aan de lokale koeien gevoerd. De wort is troebel en mag drie tot vier dagen in acht houten washbacks gisten. De whisky wordt gedistilleerd in koperen pot stills van het huis Frilli uit Italië. De focus van de rijping ligt op ex-bourbonvaten. Enkele sherryvaten worden echter ook gebruikt.

Geschiedenis

Anders dan vaak het geval is in de geschiedenis van een distilleerderij, kwam het idee voor de oprichting niet van een whisky-enthousiast, maar van een muziekwetenschapper. Anderson Bakewell maakte zich zorgen over de afnemende bevolking van het eiland en dacht na over manieren om langdurige werkgelegenheid voor de lokale bevolking te creëren. De keuze viel op een whisky-distilleerderij in Tarbert, een strategisch gelegen knooppunt tussen Lewis en Harris en het Isle of Skye. Het project werd met ongeveer 11 miljoen pond door de overheid ondersteund. Als bedrijfsleider kon Simon Erlanger, voormalig marketingdirecteur bij Glenmorangie, worden aangetrokken. In 2014 werd met de bouw begonnen en in september 2015 vloeide de eerste New Make van de distillatiekolommen. Andersons idee bleek duidelijk succesvol, want vandaag de dag heeft de distilleerderij ongeveer 50 medewerkers in dienst en is het een aantrekkelijke bestemming op het eiland geworden.