Edradour
Edradour brandt in de Schotse Highlands een krachtige, maltige Single Malt. Deze kleine distilleerderij heeft zich van een geheimtip tot de favoriete distilleerderij van veel whiskyfans ontwikkeld. Vooral de hoogwaardige rijpingen in sherry- en wijnvaten maken Edradour tot een must voor Scotch-liefhebbers. Voor een eerste kennismaking raden wij u de maltige, zoete Edradour 10 jaar aan. Voor fans van turfrook is de Ballechin 10 jaar de juiste keuze!
Edradour Achtergrond

Jarenlang stond er trots op het bord bij de ingang van de Edradour Distillery "Scotlands smallest Distillery" - Schottlands kleinste distilleerderij. Dit is echter al vele jaren niet meer helemaal correct. Daarom heeft de kleine Highland distilleerderij aan de rand van het dorp Pitlochry inmiddels haar slogan veranderd. Nu staat er "Scotlands little gem" - Schottlands kleine juweel. De nieuwe titel past minstens zo goed, zo niet beter, bij Edradour. De gebouwen brengen ons terug naar de 19e eeuw en er is sindsdien eigenlijk niet veel veranderd. De schattige witgekalkte gebouwen liggen direct aan een zijarm van de rivier Tummel. Edradour doet eerder denken aan een sprookjesdorp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de distilleerderij jaarlijks talloze bezoekers ontvangt. Edradour produceert een klassieke krachtige Highland Whisky die verkrijgbaar is in niet-rokerige en rokerige varianten.
Huisstijl




Wie smaakt Edradour Single Malt? Edradour Whiskys zijn over het algemeen kruidig, krachtig en moutachtig. De kleine distilleerderij experimenteert veel met verschillende vatsoorten, vooral wijnvaten hebben het de eigenaar Andrew Symington bijzonder aan het hart gelegd. Daarom zijn er veel Single Malts van Edradour in wijn- en versterkte wijnvaten te vinden. Afhankelijk van het vattype hebben de whiskys hun eigen aroma's. De Single Malts met de naam van de distilleerderij "Edradour" zijn niet geturfde. Als eigen merk heeft Edradour het merk Ballechin opgericht, waarvan alle bottelingen ongeveer 50ppm zwaar geturfde zijn.
Productie

Hoe wordt Edradour Whisky geproduceerd? De productie bij Edradour verloopt nog zeer traditioneel en ambachtelijk. Behalve het mouten wordt elke stap van de whiskyproductie ter plaatse met de hand uitgevoerd. De kleine schaal maakt het voor bezoekers goed zichtbaar hoe whisky wordt gemaakt.
Edradour heeft inmiddels twee distilleerderijen. De oorspronkelijke distilleerderij (Edradour 1) heeft een traditionele, gietijzeren 1,1 ton mash tun, vier houten washbacks en twee kleine koperen distillatieketels. Een wash still met een volume van 4.218 liter en een spirit still met 2.179 liter volume. Een van de vele bijzonderheden bij Edradour zijn de wormtub condensatoren, een oude methode om de alcoholdamp uit de distillatieketels te vernevelen. Men zegt dat whisky's uit worm tub condensatoren een zwaarder lichaam hebben. Bij Edradour is dat zeker het geval. In het aangrenzende gebouw, ook wel Edradour 2 genoemd, zijn er twee identieke distillatieketels en vier nieuwe washbacks. De uitbreiding tussen 2016 en 2018 heeft Edradour naar een productiecapaciteit van 260.000 liter pure alcohol gebracht – momenteel wordt er ongeveer 200.000 liter geproduceerd. Vanwege de toenemende vraag naar de ongegetorfde Edradour whisky is de productie van de getorfde whisky teruggeschroefd naar 10 tot 15.000 liter per jaar. Een bijzonderheid bij Edradour is het gebruik van Morton Refrigerators. Dit is een speciaal koelsysteem dat de wort, die uit de mash tun komt, afkoelt. Vroeger werden deze apparaten vaak gebruikt, tegenwoordig is Edradour de enige Schotse distilleerderij die ze nog gebruikt.
Edradour zet sinds de overname door Andrew Symington en Signatory steeds meer in op diversiteit in het houtbeheer. De Highland-distilleerderij richt zich op finishes en volledige rijping in vaten die eerder Marsala, Madeira, portwijn, Chardonnay, Sauternes, Bordeaux of zelfs Bourgogne bevatten. Hierdoor zijn er naast de standaarden Edradour 10 jaar en de 12-jarige Caledonia, ook een serie die onder de naam „Straight from the cask“ wordt gebotteld. Hier krijgen whisky-liefhebbers de pure authentieke whisky, zoals deze uit het vat komt. Zonder toevoeging van karamelkleurstof, zonder koudefiltering en in krachtige vatsterkte komt de whisky in de fles. Allen zeer aan te bevelen en uitstekende ambacht.
Onder de merknaam Ballechin zijn sinds 2006 ook geturfde, rokende whisky's uit de Edradour distilleerderij verkrijgbaar. Sinds de uitbreiding van de distilleerderij in 2018 kan de geturfde Ballechin en de ongeturfde Edradour afzonderlijk van elkaar worden gestookt.
Naast de productie van whisky is Edradour ook een toeristische attractie. Meer dan 100.000 bezoekers per jaar pelgrimeren in de zomermaanden naar de schattige distilleerderij in de Highlands. Zo heeft Edradour in de zomer meer medewerkers in het bezoekerscentrum dan in de whisky-productie. Ondanks de grote bezoekersaantallen kunnen we Edradour nog steeds als reisbestemming aanbevelen, net als hun whisky!

Geschiedenis
De oorsprongen van Edradour gaan ver terug. Al voor 1825 zou daar whisky illegaal zijn gestookt. Zelfs het oprichtingsjaar van de officiële distilleerderij is niet helemaal duidelijk. Men vermoedt dat in 1825 de distilleerderij Glenforres werd opgericht. Pas in 1837 wordt er gesproken over Edradour. Men gaat ervan uit dat de vandaag zo populaire, pittoreske distilleerderijgebouwen uit dat jaar stammen. In de eerste 100 jaar van haar bestaan wisselde Edradour vaak van eigenaar. Pas in 1933, met de overname door William Whiteley & Co., kwam er enige continuïteit in de geschiedenis van de distilleerderij. Bijna 50 jaar later nam Pernod Ricard de distilleerderij over in 1982. In 1986 werd de eerste single malt van de distilleerderij uitgebracht, die voorlopig alleen in de distilleerderij-winkel verkrijgbaar was. Halverwege 2002 realiseerde Andrew Symington, eigenaar van de onafhankelijke bottelaar Signatory, de droom van een eigen whisky-distilleerderij en kocht Edradour. In hetzelfde jaar werden de Edradour 10 jaar en de Edradour 13 jaar uitgebracht. In de daaropvolgende periode ontwikkelde Edradour zich prachtig. De distilleerderij reageerde daarop met plannen voor uitbreiding, die in 2016 begonnen en in 2018 werden afgerond.
Edradour kopen bij whic.nl
Edradour Single Malt Whisky en likeur koopt u het veiligst in de goed gestructureerde onlineshop whic.nl. Met handige filters kunt u zich met gemak oriënteren en vindt u precies waar u naar op zoek bent - of u nu een beginner of verzamelaar bent. Kies voor de populaire Edradour 10 jaar, als u een Edradour wilt proberen. Alternatief kunt u ook de Edradour 12 jaar Caledonia als een andere smakelijke Edradour-vertegenwoordiger bij whic.nl kopen.
En zo, zoals u kunt vertrouwen op een hoog niveau bij het traditionele merk Edradour - zo kunt u dat natuurlijk ook bij uw aankoop bij whic. Koop Edradour Whiskys en likeuren online bij whic. Uw bestellingen worden door ons breukveilig verpakt. Met DHL hebben we een bewezen partner voor een eenvoudige levering. Zo kunt u snel uw nieuwe favorieten proeven. Mocht u vragen of wensen hebben over onze Edradour Whiskys of likeuren of uw bestelling, kunt u zich eenvoudig wenden tot ons bekwame klantenserviceteam via het contactformulier. Wij vinden altijd een goede oplossing voor u.
Tijd om jezelf weer eens iets te gunnen. Koop nu heerlijke whisky's en likeuren van Edradour hier in de onlineshop whic.nl.