Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Vodka

Wodka is in aller mond. Of als cocktail zoals bijvoorbeeld een verfrissende Moscow Mule of wodka puur, voor ieder is er iets bij. U kent zich nog niet goed uit, maar wilt graag een echt goede wodka proeven? Kijk dan eens naar de West Cork Two Trees Vodka. Een voorbeeld van een bijzonder hoogwaardige premiumwodka, ver weg van de grote hype merken, is de Nikka Coffey Vodka. Een bijzonder pure drank uit Japan.

Vodka Achtergrond

Wat betekent Vodka?

Bij het woord Vodka gaat het om een verkleiningsvorm van het Russische woord Voda (water). Letterlijk vertaald betekent Vodka dus 'watertje' - ofwel klein water. Nu zou je denken dat Vodka uit Rusland komt, toch? Helaas is het antwoord niet zo eenvoudig, want niemand kan echt zeggen waar Vodka vandaan komt. Zowel Polen als Rusland presenteren zich graag als de uitvinders, maar echte bewijzen hiervoor zijn er niet. Eén ding kan men echter met zekerheid zeggen: ergens in Oost-Europa is het watertje uitgevonden. 

Vodka of Wodka?

Gewoonlijk zijn momenteel beide varianten gebruikelijk – zowel Wodka als Vodka. Beide zijn dus correct. Aangezien het woord oorspronkelijk uit het Slavisch komt, komt de transliteratie van het Cyrillische woord водка in de Duitse transcriptie met een <w>. In de Engelstalige wereld wordt de Cyrillische letter <b> echter met een <v> vertaald. Daarom zijn beide schrijfwijzen juist. Het Duitse Wodka en het Engelse Vodka.

Smaak

Hoe smaakt wodka? Laten we eerlijk zijn. Wodka staat er niet bepaald om bekend dat het je met talloze aroma's om de oren slaat. Maar als je denkt dat wodka kleurloos, geur- en smaakloos is, heb je het mis! Natuurlijk moet je je eerst van bepaalde verwachtingen ontdoen. Markante aroma's zoals je die in rum of whisky vindt, komen in wodka niet tot uiting.

De zintuiglijke ervaring van de spirituose beperkt zich tot twee elementen: de reukzin en de waarneming op de tong. Laat de geur van de vodka gewoon op u inwerken. Tussen evenwichtige, plantaardige en volmondige minerale aroma's is alles aanwezig. Vooral fruit, specerijen, bloemige karaktertrekken, bieten en noten springen hier in het oog. De huidige gin-trend zorgt ervoor dat er een grotere openheid is tegenover heldere dranken. Dus geef ook vodka een kans om u te overtuigen!

Productie

De grondstof voor alle vodka's varieert. Volgens EU-recht is vodka een sterke drank die is gebaseerd op aardappelen, granen of andere landbouwproducten. Elke gefermenteerde grondstof is geschikt voor de productie. Vodka wordt tot een maximale sterkte van 95 vol% gedistilleerd en met water verdund tot drinksterkte. Deze ligt tussen 37,5 - 70 vol%. De Amerikaanse wetgeving heeft echter andere eisen. Vodka moet hier gefilterd worden met behulp van houtskool of andere filtermaterialen en moet een minimum alcoholpercentage van 40% hebben. Ook in Canada geldt een andere wettelijke basis. Hier mag vodka uitsluitend uit granen of aardappelen worden geproduceerd en moet het met houtskool worden gefilterd. Echter, niet alleen in Noord-Amerika wordt er met houtskool gefilterd. Smirnoff was de eerste distilleerderij die al in 1886 houtskool gebruikte voor filtratie.
Technisch gezien is vodka een zeer, zeer pure mengeling van water en ethanol. Praktisch gezien is het interessant om te zien welke verschillende grondstoffen invloed hebben op het eindproduct. Hieronder worden de verschillende stoffen opgesomd en in detail toegelicht.

Granen - de klassieker

Granen geldt als belangrijkste ingrediënt en klassieker van de wodkaproductie. De tijdens de kieming gewonnen suiker wordt hierbij door de toevoeging van water vergist. Verschillende vodkamerken gebruiken graanmengsels om voor een complexere afdronk te zorgen.
De verschillende aroma's en smaken worden voornamelijk bepaald door de gebruikte grondstoffen, daarom is het belangrijk om deze afzonderlijk te behandelen en toe te lichten.

Rogge - Oost-Europes favoriete ingrediënt

De nootachtige zoetheid die door rogge ontstaat, is vooral in Oost-Europese landen populair. In Rusland en Polen wordt rogge als hoofdingrediënt gebruikt. De klimatologische omstandigheden zijn hier inderdaad optimaal, aangezien zelfs temperaturen tot -25 °C rogge niet schaden. Rogge is ook het hoofdingrediënt voor Rye Whiskey.

Tarwe - de Allrounder

Tarwe is gemakkelijk in de omgang, omdat het sneller te verwerken is dan andere graansoorten. De zetmeel die in tarwe aanwezig is, kan sneller worden omgezet in fermenteerbare suikers. Tarwe-vodka's overtuigen door lichte en delicate tonen die doen denken aan citrus, anijs en peper. Vodka op basis van tarwe komt voornamelijk uit West-Europa en Noord-Amerika en biedt een pure en neutrale smaak. De alom bekende Absolut Vodka produceert zijn vodka bijvoorbeeld met wintertarwe.

Gerst 

De milde, kruidige smaak die ontstaat uit gerst als grondstof, is vooral populair in Finland. Het populaire vodka-merk Finlandia gebruikt bijvoorbeeld zesrijige Finse gerst in hun vodka's. Hier raden we vooral de klassieke Finlandia Vodka uit Finland aan. Gerst is minder dominant dan tarwe en niet zo bitter en krachtig als rogge. Tendenziëel is gerstvodka ook zuurder en lichter. Vaak wordt gemoute gerst gebruikt, dus dezelfde grondstof als bij Single Malt Whisky.

Maïs - de boterachtige Amerikaan

Maïs wordt voornamelijk in de VS gebruikt voor de productie van vodka. Een maïs-vodka bevat meer zetmeel dan andere graansoorten en heeft een romige body. Andere gedistilleerde dranken van maïs zijn bijvoorbeeld Bourbon Whiskey of Corn Whiskey.

Aardappelen - wanneer granen te schaars werden

Bij gebrek aan granen werd aardappel gebruikt voor de productie van wodka. In Rusland worden aardappelen al lange tijd als een minderwaardig grondstof beschouwd, terwijl in Oekraïne wodka bijna uitsluitend uit aardappelen wordt gemaakt. In Polen daarentegen worden aardappelen vaker als productiemateriaal gebruikt, maar blijft rogge de belangrijkste ingrediënt. Een aardappelwodka kenmerkt zich vooral door zijn romige textuur. Voor de productie worden aardappelen met een hoog zetmeelgehalte gebruikt. Vooral kleine aardappelen zijn hier populair, omdat ze nauwelijks water bevatten. Aardappelen hebben echter een nadeel. De benodigde hoeveelheid aardappelen om 1000 liter wodka te produceren, bedraagt 16 ton. Dezelfde hoeveelheid granen zou 30% meer wodka opleveren.

Melasse - zoet en vanillig

Melasse is in de eerste plaats een ingrediënt dat wordt geassocieerd met Rum. Het siroopachtige bijproduct van de suikerwinning uit suikerbieten of -suikerriet wordt in de wodkaproductie vaak als inferieur beschouwd. Dit komt omdat de grondstof zo goedkoop is. Het eindproduct is meestal een zoete wodka.

Druiven - hoogwaardig en interessant

De functie van druiven in de productie van wodka is zeer zeldzaam. Druiven brengen een hoge productiestandaard met zich mee, die zijn oorsprong in Frankrijk heeft. De aroma's die hierbij ontstaan, zijn meestal fruitig, soms ook bloemig. Marktleider is hier Cîroc.

Wodka en Water

Wodka bestaat voor 60 % uit water. Dit is in twee stappen van de productie belangrijk: 1. Bij de toevoeging aan de wort en 2. Bij de verdunning van de alcohol, nadat de wodka gedistilleerd is. Water zorgt voor de smaak en het mondgevoel van de wodka. Daarom worden vaak locaties voor distilleerderijen gekozen die dicht bij water zijn gebouwd. Vooral gletsjerwater heeft hier de voorkeur. Het Franse merk Grey Goose onderscheidt zich bijvoorbeeld doordat zijn water op natuurlijke wijze wordt gereinigd door het kalksteen van de Champagne. Hierdoor is dit bijzonder van hoge kwaliteit. Als vuistregel geldt: Hoe zachter het water, hoe verfijnder de whisky.

Filtering

Een andere stelregel: Hoe puurder de vodka, hoe minder waarschijnlijk de kater. Dankzij de filtering! Vodka is namelijk de schoonste sterke drank ter wereld, omdat het zuiverheidsgebod voorop staat. Tegenwoordig wordt, zoals eerder vermeld, meestal houtskool gebruikt voor de filtering. In het verleden werden echter de meest bizarre methoden gebruikt om de vodka zo puur mogelijk te krijgen. Onder andere het filteren door vilt en zand of de toevoeging van melk en eiwit waren hier gebruikelijk. Als het iets heel bijzonders moest zijn, werden in de jaren '90 zelfs gemalen diamanten gebruikt voor de filtering. In het eindproduct proef je meestal de filtering terug. Zo dankt men de houtskool bijvoorbeeld de bijzondere rokerige zoetheid, terwijl stoffen zorgen voor een katoenachtige zoetheid. 

Geschiedenis

Ook vandaag de dag strijden Rusland en Polen erover wie zich de uitvinder van de vodka mag noemen. Er zijn echter geen duidelijke bewijzen wie de werkelijke uitvinder is. Laten we eerst kijken naar de Russische wortels van de vodka.

Wodka-traditie in Rusland

Wodka in Rusland heeft een rijke traditie. Rusland is voor een groot deel gebaseerd op de consumptie van wodka. Ongeveer 14 liter wodka wordt jaarlijks door elke van de bijna 144 miljoen Russische inwoners geconsumeerd. Minstens 30.000 van deze mensen sterven jaarlijks aan alcoholvergiftiging. Overmatig gebruik van wodka hoort bij Rusland, net zoals het verbieden van de productie van het water.

Iwan de Verschrikkelijke - een dronken genie

In de 16e eeuw bijvoorbeeld voerde Ivan de Verschrikkelijke (1530-1584) hoge accijnzen op wodka in om de keizerlijke schatkisten te vullen. Hij zelf was een beruchte drinker, die zich bewust was van de macht van wodka in zijn land. De staat nam de wodkaproductie over en verleende een exclusief verkooprecht aan de herbergiers, ten behoeve van de staat, dat spreekt voor zich. Het dorstige volk raakte in de schulden bij de kroegen, de herbergiers waren verplicht om wodka in genereuze porties van 100 gram (tot op de dag van vandaag de geldende maat) uit te schenken. Dit leidde tot een steeds sterker wordende alcoholisme, de bevolking dronk zich letterlijk om het leven. En wie profiteerde daarvan? De tsaren.

Tot het einde van de Sovjetunie werd wodka beschouwd als een belastbare drank. Ongeveer een derde van de inkomsten van de staat kwam van zijn drinkende volk. De systematiek die hierachter zat, is schokkend. Peter de Grote merkte bijvoorbeeld op dat de strenge reguleringen van Ivan niet werkten en maakte de wodkaproductie vrij. Dit deed hij om het volk te sussen, maar hij verhoogde tegelijkertijd de belastingen. Suiker en zweep, zo gezegd. Het productie recht werd echter snel weer beperkt, wat leidde tot de dood van de vader van de wodka. 

Polugar - de vader van de wodka

In Rusland was er al heel vroeg Polugar, dat als de vader van de wodka wordt beschouwd. Deze broodwijn, wiens kenmerkende roggebroodaroma tot 1895 in ieders mond was, werd toen beschouwd als de Russische standaard. Tot 1895? Wat gebeurde er toen? Door een decreet van tsaar Alexander III werd de productietechniek van Polugar verboden. Alle potstill werden vernietigd, en door de invoering van een staatsmonopolie op gedistilleerde dranken werd ook de basis van Polugar vernietigd. Er mocht alleen nog ethanol uit column stills worden gestookt, dat doodgefilterd en met veel drinkwater verdund werd.

Polen heeft een even lange vodkatraditie. Nu volgt een blik op hun geschiedenis.

Polen - Godfather van Vodka?

In 1405 werd voor het eerst in een Pools document het woord Vodka opgeschreven. Dit is de eerste, publiek bekende vermelding van de drank. De middeleeuwse Vodka had een alcoholpercentage van ongeveer 25%. Op dat moment diende het echter nog niet als genotsmiddel, maar werd het als geneesmiddel gebruikt. In 1534 stelde de geleerde Stefan Falimierz in zijn werk Over kruiden en hun kracht dat Vodka de potentie verhoogde en de vruchtbaarheid verbeterde. Tegenwoordig gelooft echter niemand meer in de geneeskrachtige werking van Vodka. Ook het oudste nog steeds verhandelde merk komt uit Polen. De productie begon in 1823 in een distilleerderij in Poznań.

Wodka-Gordel: Hier vindt Premium Wodka zijn oorsprong

Vandaag de dag is vodka zo veelzijdig als nooit tevoren. Al lang wordt er niet meer uitsluitend in Rusland en Polen gestookt en gedronken. De landen die de historische thuisbasis en een bijzonder hoog per capita verbruik hebben, bevinden zich in de vodka-gordel. Rusland, Polen, Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische staten en Scandinavië mogen zich met deze gordel tooien. Echter, landen zoals Frankrijk met merken als Cîroc en Grey Goose bewijzen dat ook buiten de vodka-gordel hoogwaardige gedistilleerde dranken kunnen ontstaan.