Lowland Whisky
De Lowlands zijn Schotlands snelst groeiende whisky-regio. Het karakter van de weinige distilleerderijen is tot nu toe niet-rokerig, licht en bloemig. Maar er gebeurt momenteel veel in de Lowlands. Proef als klassieke Lowland-whisky de single malts van Auchentoshan.
Lowland Whisky Achtergrond

De thuisregio van de Lowland Whiskys is niet identiek aan de geologische of politiek gedefinieerde Lowlands-regio. Terwijl de geologische Lowlands langs de Trossachs (een bebost bergdal ten noordwesten van Stirling) van de Highlands worden gescheiden, richt de whiskyregio zich in plaats daarvan naar de zogenaamde „Highlandlijn“, die teruggaat op een indeling die het Britse House of Commons eind 18e eeuw vaststelde. De huidige indeling volgt een denkbeeldige lijn tussen Greenock en Dundee. Alles ten zuiden van deze, licht gebogen lijn behoort tot de Lowlands.
Stijl




Single Malts uit de Lowlands zijn eerder licht van kleur en hebben typisch een droge afdronk. Deze droogheid komt van het mout zelf en niet van turf. Whisky uit de Lowlands wordt namelijk grotendeels gemaakt van ongegerst mout.
De Lowland Whisky is daardoor bijzonder mild. Vertegenwoordigers uit de Lowlands zijn daarom een uitstekende keuze voor een eerste kennismaking met de wereld van whisky – dit betekent natuurlijk niet dat ook experts geen plezier kunnen beleven aan de exquise, verfijnde aroma's van de Lowland Single Malts. Dankzij de progressieve nieuwkomers zal ook de "huisstijl" van de Lowlands met enkele uitzonderingen worden aangevuld.
Distilleerderijen
Distilleerderijen
Tot enkele jaren geleden waren er in de Lowlands met Auchentoshan en Glenkinchie slechts twee actieve distilleerderijen. Vandaag de dag zijn de Lowlands de snelst groeiende whisky-regio van Schotland.
In de Lowlands produceren vandaag de volgende Malt Whisky distilleerderijen:

De Lowlands kijken terug op een lange periode van sluitingen van distilleerderijen. De malts uit deze regio zijn in de gunst van de klanten vooral achter de bloemige malts uit de Speyside geraakt, met verwoestende gevolgen. Tot de distilleerderijen die moesten sluiten behoren Dumbarton/ Inverleven, Glenflagler / Killyloch, Kinclaith, Littlemill, Rosebank en St. Magdalene. Vooral de laatstgenoemden zijn voor veel whiskyliefhebbers een groot verlies, aangezien zij een heel bijzondere, unieke stijl vertegenwoordigden.
Gelukkig ervaren de Lowlands momenteel een renaissance. Door de huidige whisky-boom groeien naast de overlevende "traditionele distilleerderijen" een aantal jonge, deels progressieve nieuwkomers op. Tot de gevestigde whiskyproducenten behoren Auchentoshan, de enige distilleerderij in Schotland die uitsluitend driemaal distilleert, Glenkinchie nabij Edinburgh en Bladnoch, de zuidelijkste distilleerderij van Schotland. Alle drie de distilleerderijen werden aan het begin van de 19e eeuw opgericht.
In de vroege jaren 2000 kwam stilletjes een kleine farm-distilleerderij genaamd Daftmill erbij, die inmiddels een volledig ontwikkelde whisky kan presenteren. In 2007 breidde ook William Grant & Sons hun graaninstallatie in Girvan uit met de malt-distilleerderij Alisa Bay en verrijkte zo de Lowlands met een rokerige malt whisky.
Sinds 2010 hebben de Lowlands echter echt vaart gemaakt. Sindsdien zijn er een aantal nieuwe distilleerderijen ontstaan, voorop in de regio Fife, ook wel bekend als het "Kingdom of Fife". Hier verrijken nu Kingsbarns en de kleine craft-distilleerderij Eden Mill het golfersparadijs St Andrews. Daarnaast is er Lindores Abbey, een distilleerderij naast de "geboorteplaats van Scotch whisky" en Aberargie en Inchdairnie. Ook Glasgow heeft met de Glasgow Distillery en Clydeside nu weer twee whisky-distilleerderijen te bieden. Ook diep in de Lowlands staan met de "The Borders" distilleerderij en de "herleefde" Annandale Distillery nu weer twee malt whisky-vertegenwoordigers.
We volgen met grote belangstelling het plan van Diageo om de Rosebank distilleerderij nieuw leven in te blazen.
Naast de malt distilleerderijen maken ook alle belangrijke grain distilleerderijen van Schotland deel uit van de Lowlands. Girvan, Strathclyde en Cameronbridge behoren tot de grootste whiskystokerijen van het land.
Enkele kilometers ten noorden van de grens met de Highlands bevinden zich de Glengoyne, Deanston, Tullibardine en de Loch Lomond distilleerderij. Deze malt distilleerderijen zouden de Lowlands prachtig kunnen aanvullen, maar door de bestaande vooroordelen tegen Lowland Malts en het vermeende betere predikaat “Highland Malt”, zouden ze zich waarschijnlijk met hand en tand verzetten tegen een opname.
Productie
Traditioneel werd de whisky in de Lowlands driemaal gedistilleerd, zoals het anders meer typisch is in Ierland. Terwijl bij de gebruikelijke whiskyproductie in Schotland de wash met behulp van twee distilleerketels tweemaal wordt gedistilleerd, maakt men bij de driemaal distillatie gebruik van een derde – meestal intermediate still genaamd – distilleerketel. Als gevolg hiervan is het alcoholpercentage van de newmake iets hoger dan bij dubbele distillatie, is de whisky zuiverder en heeft hij een lichter lichaam, maar is ook scherper en vertoont hij minder intense aroma's. Tegenwoordig past alleen Auchentoshan in de Lowlands de driemaal distillatie toe.