Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Indiase Whisky

Ervaar de smaak van India door zijn Whisky, gekenmerkt door rijke aroma's en de puurheid van de Himalaya. Voor de ultieme beleving raden wij Amrut aan, een whisky die de essentie van zijn oorsprong vastlegt. Laat Amrut u meenemen op een smaakvolle reis door India.

Indiase Whisky Achtergrond

Single Malt Whisky uit India hoeft zich in internationale vergelijkingen niet te verstoppen! Omdat India een uitzonderlijk warm klimaat heeft, rijpt whisky in India bijzonder snel. De interactie tussen hout en Newmake is zeer intens en ook de Angels Share (= alcoholverdamping tijdens de rijpingsperiode) is aanzienlijk hoger dan in Schotland. Bijgevolg zijn er weinig echt oude whisky's uit India - de jonge whisky's uit India zijn in vergelijking echter bijzonder rijp en complex.

Stijl

Hoe smaakt Indiase whisky?Indiase whisky's overtuigen door hun intense kruidigheid en een hoog niveau van complexiteit. Donkere chocoladetonen evenals zachte kokosnoot en vanilletonen zijn aanwezig.

Productie

Hoe wordt Indiase whisky geproduceerd? In India zelf worden gedistilleerde dranken als whisky geclassificeerd, die deze status volgens Europese wetgeving zo niet zouden mogen krijgen. Aangezien ze voor het grootste deel op suikerrietsap (melasse) zijn gebaseerd, zouden ze eerder aan rum worden toegewezen. De productie is enorm. Deze soort "whisky" is in Europa echter niet toegestaan; bij ons vindt u uitsluitend Indiase whisky die aan de strenge eisen voldoet (destillatie uit graan-moutbeslag, minimaal drie jaar gerijpt in houten vaten met een inhoud van 700 liter of minder, minimum alcoholpercentage van 40 volumepunten). Gerst wordt ook in India verbouwd. In het hoge noorden, in de grensregio met China, Pakistan en Nepal, is het klimaat aanzienlijk koeler en biedt het een ideale omgeving voor de teelt van gerst. Gerstemout wordt dus in India zelf verbouwd. De weg naar de distilleerderijen is lang, aangezien de meeste zich in het zuiden van het land bevinden.

De distilleerderij Amrut is bijvoorbeeld gevestigd in Bangalore, terwijl John Distillers Jdl, de producent van Paul John Single Malt Whisky, hun distilleerderij aan de kust van Goa heeft gebouwd. Het graan moet over een afstand van ongeveer 2400 km worden vervoerd. Gerookt gerstemout wordt daarentegen geïmporteerd uit Schotland en andere delen van Europa.

De trend richting Single Malt Whisky zet zich voort in India. Met een jaarlijkse groei van 10% in de verkoopcijfers toont de toenemende enthousiasme voor kwaliteitswhisky uit India zich aan. We kunnen dus benieuwd zijn hoe het in het whisky-boomland India in de toekomst verder zal gaan.