Finsche Whisky
Finse whisky staat momenteel nog in de kinderschoenen. De whisky's van Teerenpeli hebben zich echter al bewezen met hun kwaliteit. Probeer Teerenpeli Single Malts om een eerste indruk te krijgen van de noordelijkste whiskyproducent van Europa. Vooral liefhebbers van Rye Whiskys moeten de komende jaren Finland in de gaten houden!
Finsche Whisky Achtergrond
Finland was tot voor kort een moeilijke plek voor liefhebbers van gedistilleerde dranken. De wisselvallige geschiedenis van het land en de ambivalente relatie met alcohol hebben geen continue en traditionele productie van gedistilleerde dranken en whisky mogelijk gemaakt. Wodka vormt nog steeds het leeuwendeel van de Finse alcoholproductie. Maar er begint iets te bewegen in het hoge noorden van Europa. De Teerenpeli Distillery heeft, ondanks de strenge wetgeving van het land en het reclameverbod, haar weg naar de Duitse markt gevonden. Teerenpeli Single Malts zijn nu regulier bij ons in de handel verkrijgbaar en genieten grote populariteit. Ook op de eerste Finse Single Malt Roggen Whisky van Kyrö mogen we zeer benieuwd zijn. De jonge distilleerderij heeft het druk om te voldoen aan de vraag naar hun Gin. De oorspronkelijke bedoeling was echter om Finse roggen whisky te produceren en dat lijkt ook met succes te zijn gelukt! Wie weet, misschien zijn er binnenkort meer dan alleen sauna's uit Finland om je op te warmen!
Stijl




Hoe smaakt Finse whisky? Vanwege het zeer beperkte aantal whisky-distilleerderijen en de zeer jonge releases is er nog geen landtypische stijl voor Finse whisky. Er wordt echter graag met rogge gewerkt. Dit zal ongetwijfeld op de lange termijn roggetypische aroma's van roggebrood, kruidnagel en specerijen in enkele Finse whisky's laten zien. De Teerenpeli Single Malts kenmerken zich tot nu toe in ieder geval door zoete gebak-aroma's. Daarbij kunnen enkele kruidenaroma's komen en natuurlijk fruitaroma's uit de vatrijping.
Productie
Hoe wordt Finse whisky geproduceerd? Wat velen niet weten: Finland behoort tot de belangrijkste gerst-exporteurs van Europa. Met een jaarlijkse productie van 600.000 ton staat het bedrijf Viking Malt uit Lahti op de 5e plaats van de Europese mouterijen. De weinige Finse whisky-distilleerderijen experimenteren met verschillende graansoorten. Naast gerst, het klassieke graan voor Single Malt Whisky, wordt er ook graag met rogge gewerkt. Dit is eigenlijk niet verrassend, aangezien rogge het Finse "nationale graan" is. Finland consumeert zes keer meer rogge dan het wereldwijde gemiddelde. Zo heeft Finland al enkele eigen Rye Whiskys te bieden.
Teerenpeli (opgericht in 2002): Teerenpeli is Finland's eerste en ongetwijfeld belangrijkste whisky-distilleerderij. Volgens Schots voorbeeld destilleert de distilleerderij in Lahti sinds 2002 Teerenpeli Single Malt Whisky. Sinds 2015 heeft Teerenpeli een compleet nieuwe distilleerderij en een productiecapaciteit van ongeveer 100.000 liter per jaar. Een trotse hoeveelheid voor zo'n klein "whisky-land" als Finland. Teerenpeli heeft verschillende Single Malts op de Duitse markt, onder andere met finishes in sherry- en portvaten.
Helsinki Distilling Company (opgericht in 2014): "Elke burger heeft een bibliotheek, een theater en een brouwerij nodig." is het motto van de Helsinki Distilling Company. Ier Seamus Holohan heeft samen met zijn Finse zakenpartners Kai Kilpinen en meester-distillateur Mikko Mykkänen als doel gesteld om Finse whisky te produceren. Vandaag de dag is de Helsinki Distilling Company de eerste distilleerderij in de Finse hoofdstad in meer dan honderd jaar. De distilleerderij produceert Akvavit en Gin. Bij de whiskyproductie ligt de focus momenteel op Rogge Whisky.
Kyrö Distillery Company (opgericht in 2014): "In Rogge vertrouwen we" is de slogan van de Kyrö Distillery Company. Over de oprichtersgeschiedenis schrijft de distilleerderij: "Net zoals veel goede ideeën (en de helft van de Finse bevolking) werd het idee voor de Kyrö Distillery Company in een sauna geboren". En wel door een groep vrienden met een gezamenlijke liefde voor Rogge-Whisky. Slechts een jaar na de start van de productie kregen de Finnen een telefoontje uit het Verenigd Koninkrijk. Hun gin had op de internationale Wine & Spirits Competition IWSC een trofee gewonnen voor de beste gin & tonic. Sindsdien gaat het steil bergopwaarts voor het jonge bedrijf. Kyrö is een van de weinige distilleerderijen ter wereld die een Single Malt Rogge Whisky produceert. De Single Malt Rogge Whisky van Kyrö wordt gestookt uit 100% Fins volkorentarwe. Vervolgens rijpt hij in vaten van verse Amerikaanse eik en ex-bourbonvaten. De eerste sterk gelimiteerde release kwam in 2017 op de markt en zal tot 2020 sterk gelimiteerd blijven.
Valamo Distilleerderij (opgericht 2014): Valamo is een kloosterbrouwerij die voornamelijk bessenwijnen produceert. Sinds 2011 experimenteert men met distillatie, sinds 2015 is de distilleerderij volledig uitgerust. Ze heeft een 5000 liter mash tun en een distilleerketel van het bedrijf Carl. Ze stookt gin, absint en whisky. Regelmatige bottelingen zijn momenteel niet beschikbaar.
Geschiedenis
Veel graan en grote bossen – dat kenmerkt Finland. Eigenlijk ideale basisvoorwaarden voor whisky. Maar als directe buur van de Baltische staten en vooral Rusland, behoort Finland altijd tot de landen van de wodka-gordel. Daarnaast zijn bessenlikeuren en -schnaps historisch hier thuis. Finland heeft zich cultureel en geografisch altijd in de "spagaat" tussen Rusland en Europa bevonden. Begin 20e eeuw werd de zelfopgelegde onthouding van het land als protest tegen het monopolie van de Russische staat door de bevolking ingevoerd. De in Finland van 1917 tot 1932 geldende prohibitie voerde soms strengere bepalingen in dan die in de VS. Pas met de EU-toetreding in 1995 werd de situatie voor distilleerders weer versoepeld. Maar tot op de dag van vandaag is alcohol – zoals in veel Scandinavische landen – strikt gereguleerd. Het duurde tot de nieuwe whisky-boom in de jaren 2000 om whisky in en uit Finland in de schijnwerpers te zetten. Sinds de oprichting van de Teerenpeli Distilleerderij in 2002 is er een serieuze whisky-destilleerderij. We mogen benieuwd zijn hoe Finland zich op het gebied van whisky zal ontwikkelen.