Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Mildere Whisky

Duik in de milde wereld van de whisky's, die zich kenmerken door hun zachtheid en toegankelijkheid. Deze whisky's zijn bekend om hun zachte, soepele aroma's, die vaak tonen van lichte vanille, verse vruchten en een vleugje mout omvatten. Ze bieden een subtiele en onopdringerige smaakervaring, ideaal voor beginners of degenen die een minder intense whisky verkiezen.


Mildere Whisky Achtergrond

Zoekt u milde whisky? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. In dit artikel leert u alles over milde whisky en wat invloed heeft op de individuele waarneming. Want "mild" is niet gelijk aan "mild". Hieronder presenteren we een selectie van whisky's die onder de categorie "milde whisky's" vallen. Daarnaast lichten we de verschillende factoren toe die invloed hebben op de mildheid van de whisky.

Hoe wordt zachte whisky gemaakt?

Hoe wordt milde whisky gemaakt? Wat maakt een whisky mild? En waar moet ik op letten als ik een milde whisky zoek? Hier hebben we een paar tips verzameld. Deze moeten u helpen om een milde whisky voor uzelf of uw dierbaren als cadeau te vinden.

Alcoholpercentage: Blijf onder 46 % Vol.

Whisky is een sterke drank die met minimaal 40 % vol. in de fles komt. Een zekere alcoholische scherpte is het drankje daarom eigen. Onze smaak- en geurreceptoren reageren vaak, vooral aan het begin van onze whisky-ontdekkingsreis, gevoelig op hoge alcoholpercentages. Wij raden whisky-beginners daarom aan om te kiezen voor whisky's met een alcoholpercentage van 40 tot maximaal 46 % vol. Hoewel alcohol als aroma-dragend middel fungeert, waardoor hoogprocentige whisky's aromatischer lijken, brengt het ook een zekere basis-scherpte met zich mee. De gevoeligheid voor deze scherpte neemt af met toenemende ervaring. Gevorderde whisky-genieters neigen daarom vaak naar hoger percentage whisky's, of zelfs naar die in cask strength, de zogenaamde Cask Strength Whisky's. Het is echter lang niet zo eenvoudig te zeggen dat een hoger alcoholgehalte resulteert in een scherpere whisky. Er zijn namelijk andere invloedsfactoren die bepalen hoe mild of scherp een whisky wordt waargenomen.

Distilleerderij-karakter

Een niet te onderschatten factor bij het onderwerp "milde whisky's" is het individuele distilleerderij-karakter van de verschillende whisky-distilleerderijen. Want door de manier van produceren en de eigenheden van de distillatie beïnvloeden de distilleerderijen zeer direct de eigenschappen van hun whisky. Daarbij hebben sommige distilleerderijen de reputatie, bijzonder milde whisky te produceren, sommige adverteren daar zelfs mee op hun flessen. In Schotland zouden fans van milde whisky bijvoorbeeld een blik moeten werpen op de volgende distilleerderijen, die een lichte en milde basischarakter toegeschreven krijgen: Auchentoshan, Aberfeldy, Balvenie, Cardhu, Dalwhinnie, Glengoyne, Glenmorangie, Glenfiddich, The Glenlivet, Glenkinchie, Tomatin en Tomintoul.

Land specifieke eigenschappen - Ierse Whisky en Co.

Whisky en whiskey worden in veel delen van de wereld gedistilleerd. De verschillende landen hebben vaak een totaal andere benadering. Zo hebben landen zoals Ierland, de VS en Canada zich ontwikkeld tot landen waar veel mildere whisky wordt geproduceerd. Turfrook zult u in de whiskeys van deze landen doorgaans tevergeefs zoeken.

Ierse Whiskey staat al lange tijd bekend als DE milde whisky bij uitstek. Voorop staan de blended Ierse whiskeys van Jameson, die het land de reputatie van lichte en milde whiskey hebben bezorgd. Onze geheime tip in Ierland is de West Cork Distillery, die een reeks zeer betaalbare en milde whiskeys aanbiedt, zoals de West Cork Black Cask. Wie een klassieke Ierse Single Pot Still Whiskey wil proeven, raden we de Redbreast 12 jaar aan.

Afhankelijk van persoonlijke voorkeur kan ook de Amerikaanse Bourbon in de smaak vallen. Hier zijn ook Bourbons die de reputatie hebben bijzonder mild te zijn. Vooral Bourbons met een hoog tarwepercentage in de "Mash Bill", de graansamenstelling, voelen vaak lichter aan dan hun verwanten met een hoog roggepercentage. Goede voorbeelden hiervan zijn de Eagle Rare 10 jaar en de Maker's Mark.

Ook de buurman van de VS, Canada, heeft de reputatie uiterst zoete en milde whisky's te produceren. De Canadese Whisky is nog steeds een onderschatte categorie en bijzonder geschikt voor whisky-beginners. U kunt hier kiezen voor de klassiekers van Glen Breton.

Leeftijd en vatrijping

Whisky is een drank die in belangrijke mate wordt beïnvloed door het houten vat waarin het rijpt. Ongeveer twee derde van de aroma's die we in whisky vinden, komen uit het vat. Maar de vatrijping heeft niet alleen invloed op de diversiteit van aroma's, maar ook op het mondgevoel en de scherpte van de whisky. In principe kan men zeggen dat whisky met de leeftijd milder en complexer wordt. Daarom is het voor fijnproevers die op zoek zijn naar bijzonder milde whisky, zinvol om ook de leeftijd in de gaten te houden. Hoe langer de whisky in het vat rijpt, hoe meer scherpte het vat kan afbreken. Vooral ex-bourbonvaten van Amerikaanse witte eik staan bekend om hun vermogen om de scherpte uit de whisky te halen. Deze worden eerst verbrand en de koollaag in het vat fungeert dan als een natuurlijk filtersysteem. Sherryvaten, portvaten en wijnvaten worden bijvoorbeeld doorgaans alleen verwarmd, maar niet verbrand. Ze breken daarom de scherpte minder snel af. Onze tips voor whisky's ouder dan 15 jaar: The Glenlivet 18 jaar, Glenfiddich 15 jaar en Glengoyne 15 jaar.

"Juist Genieten" - Hierop moet u letten

Onze geur- en smaakervaring is uiterst subjectief. Dat is maar goed ook! Anders zouden we allemaal dezelfde whisky drinken. Wat de ene fijnproever als "mild" ervaart, kan voor de ander allesbehalve mild zijn. Voor sommigen betekent "mild" niet-rokerig, voor anderen gaat het om de alcoholische scherpte of het karakter van de drank. Proeven gaat hier boven studeren! Vind de passende whisky voor uzelf en maak gebruik van ons Probeer-Voordat-U-Koopt-voordeel, of de Tasting Circle, om verschillende whisky's te proeven.

Een andere factor voor de momentopname van een proeverij is de persoonlijke gemoedstoestand. Whisky moet, indien mogelijk, in alle rust in een ontspannen sfeer worden genoten. Vermijd voor het genieten van whisky gerechten die knoflook, chili, peper of curry bevatten. Deze prikkelen onze smaakreceptoren en laten de whisky scherper aanvoelen. Ook de temperatuur kan invloed hebben op ons scherptegevoel. Bij temperaturen boven de 25 graden worden veel whisky's scherper en verliezen ze aan diepte. Let daarom op een aangename drinktemperatuur rond de 20 graden.

Expertbeoordelingen: Mildere Whisky

Een klassieke Single Malt Scotch Whisky uit de prachtig mooie Highlands is de Edradour 10 Jaar. Een hoogwaardige Highland Whisky met verbazingwekkende complexiteit voor zijn prijsklasse. Absoluut aanbevolen!

Zoekt u een exotische, milde en toch betaalbare whisky? Dan zou u de Japanse whisky Nikka Days moeten proberen. Japanse whisky behoort tegenwoordig tot de topklasse als het om whisky gaat.

Men zegt dat Ierse whiskey bijzonder mild en soepel is. Proef de West Cork Black Cask of kijk eens in het uitgebreide assortiment van de West Cork Distillery.

Andere aanbevelingen

Sommige fijnproevers associëren met "milde whisky" bij voorkeur niet-rokerige whisky. Dit betekent dat het mout niet boven turf-vuur is gedroogd. Aangezien deze waarneming zeer individueel is, hebben we onze whisky-aanbevelingen onderverdeeld in niet-rokerige whisky's en rokerige whisky's.

Milde, niet-rokerige whisky's

Instapprijssegment:

Schotland:

Glenmorangie Original - De meest gedronken Single Malt van de Schotten: Mild, fruitig en vanilleachtig.

Monkey Shoulder - Een Malt Blend uit de zusterbrouwerij van Glenfiddich: Zoet en chocoladeachtig.

Balvenie 12 Jaar Double Wood - Deze Single Malt Scotch heeft de perfecte vatcombinatie: sinaasappels en vanille zijn de beloning!

Glenfiddich 15 Jaar - Een Single Malt Scotch uit de Speyside met een hoge leeftijd, voor een kleine prijs: Honing en bloemenweide laten zich begroeten.

Auchentoshan 12 Jaar - Licht nootachtig, met sinaasappels en karameltonen overtuigt deze milde Schotse Lowland-whisky.

Tomatin 12 Jaar - De mildste Highland-whisky van Schotland. Bloemig, kruidig en zoet.

Ierland:

Redbreast 12 Jaar - Een olieachtige Ierse Single Pot Still Whisky met fijne sherry-aroma's en kruidnagel.

West Cork Black Cask - Prijs-kwaliteitkampioen uit Ierland: Een Ierse whiskey met fijne fruit- en vanilletonen.

VS & Canada: 

Eagle Rare 10 Jaar - Zeer drinkbare Kentucky Straight Bourbon met een hoog tarwegehalte: Vanille en sinaasappelschil domineren.

Maker's Mark - Deze Kentucky Straight Bourbon is de beste vriend van de barmannen: Zoet, karamelachtig en licht.

Glen Breton 10 Jaar - Deze Canadese whisky neemt u mee naar Canada met zijn aroma van ahornsiroop en bijenhonig.

Japan:

Nikka Days - Een bloemige Japanse blended whisky met zoete mout- en karameltonen.

Gemiddeld en hoog prijssegment:

Glenlivet 18 Jaar - Prijs-kwaliteitwinnaar op hogere leeftijd. Fijne houttonen, honing en tropisch fruit wachten.

Glengoyne 15 Jaar - Gedroogd fruit en vanille-aroma's verwennen ons bij deze Highland Single Malt.

Cardhu 18 Jaar - Een enorm zachte Single Malt met veelzijdige fruitaroma's. 

Milde, rokerige whisky's

Als u op zoek bent naar een milde whisky met turfrook, dan moet u de volgende whisky's eens nader bekijken:

Instapprijssegment:

Highland Park 12 Jaar - Een Single Malt Scotch van de Orkney-eilanden met fijne heide en subtiele rook.

Bowmore 12 Jaar - Een medium-rokerige Single Malt Scotch van het eiland Islay met honing en citrusvruchten.

Benromach 10 Jaar - Een Single Malt Scotch uit de Speyside met fijne houtrook, graan- en fruittonen. 

Connemara Peated - Een rokerige Ierse single malt met kruiden en zoete mout.

Gemiddeld en hoog prijssegment:

Benromach 15 Jaar - Een Single Malt Scotch uit de Speyside met fijne houtrook, sherry-, karamel- en fruittonen. 

Bowmore 15 Jaar - Gemiddelde turfrook vermengt zich bij deze Single Malt Scotch met chocolade en donkere vruchten.