Strathearn
Strathearn is een van de kleinste distilleerderijen in Schotland. Bijgevolg is de romige, moutachtige whisky ook zeldzaam. Grijp dus snel je kans als je de mogelijkheid hebt!
Strathearn Achtergrond
De distilleerderij Strathearn ligt in het zuidelijke Highlands en wordt beschouwd als de eerste micro-distilleerderij van Schotland. Met een capaciteit van 30.000 liter whisky per jaar was Strathearn bij de oprichting in 2013 vele malen kleiner dan Edradour in Pitlochry, dat jarenlang als de kleinste distilleerderij van Schotland gold. In oktober 2019 nam de onafhankelijke bottelaar Douglas Laing de distilleerderij over. Sindsdien is de distilleerderij uitgebreid en worden er nu ongeveer 59.000 liter whisky per jaar geproduceerd. De Strathearn Inaugural Bottling, die in april 2024 werd uitgebracht, verenigde trouwens whisky uit de periode vóór de eigendomsoverdracht met de daarna geproduceerde spirit en markeerde daarmee een heel bijzondere mijlpaal voor de distilleerderij.
Huisstijl
Hoe smaakt Strathearn Whisky? De whisky van Strathearn is ongepekelde en mooi romig met zoete honing, botercrème, veelzijdige bak-specerijen en een vleugje citrusvrucht.
Productie
Hoe wordt Strathearn Whisky geproduceerd? De micro-distilleerderij nabij Perth stookt op twee Alembic Stills uit de Galicische kopersmederij Hoga in Spanje. Deze kleine distilleerketels met capaciteiten van 1.000 en 500 liter worden onder andere gebruikt voor de productie van Eau de Vie en Cognac. Ook in de craft whisky-scene vindt deze Pot Still-variant steeds meer bijval. Zo stookt ook Eden Mill op Alembics en de moderne Deense distilleerderij Stauning gebruikte ze als een voordelige instap in de productie.
Zoals enkele andere ambachtelijke distilleerderijen experimenteerde ook Strathearn met andere houtsoorten dan eik. Volgens Schotse regelgeving mag echter alleen whisky die eerder in eiken vaten heeft gerijpt, Scotch Whisky worden genoemd. Daarom heeft Strathearn hun product van andere houtsoorten eenvoudigweg uitgebracht als Uisge Beatha, het Gaelic woord voor “water van het leven”. Onder de nieuwe eigenaar Douglas Laing is het vatbeleid echter veranderd. Jammer, vinden wij. Ook de distilleerderij is uitgebreid. Er zijn drie extra distilleerketels met een capaciteit van 1.000 liter, een nieuwe mash tun en 8 extra roestvrijstalen washbacks. Momenteel worden er ongeveer 59.000 liter per jaar gestookt.
Als basis voor de Malt Whisky gebruikt Strathearn Maris Otter en Bere gerst, die weliswaar een lager rendement opleveren, maar volgens de distilleerderij aromatische voordelen hebben.
Geschiedenis
Het idee om een eigen whisky-distilleerderij te bouwen, ontstond naar verluidt in 2010 tijdens het Fringe Festival in Edinburgh. Tony Reeman-Clark, oprichter en distilleerder, richtte Strathearn op in 2013, nadat hij kon terugkijken op een lange succesvolle carrière in de IT-sector.
Interessant en tegelijkertijd slim was de oplossing van het prijsprobleem van de eerste Strathearn-releases. Nieuwe distilleerderijen staan voor de grote vraag welk prijskaartje ze hun nieuwe whisky moeten geven. Is de whisky te goedkoop, dan baalt men achteraf – is hij te duur, dan schaadt dat het imago van de distilleerderij. Een elegante oplossing met gelijktijdige winstmaximalisatie was de veiling van de eerste 100 flessen in 2016, die uiteindelijk voor een gemiddelde prijs van maar liefst 333 pond per fles werden verkocht.
In 2019 verwierf Douglas Laing Strathearn en werkte samen met een klein team van de distilleerderij aan de herlancering van het merk. Na de lancering van een New Make in 2022 werd in 2024 de eerste release op de markt gebracht.