Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Goede Rum - Een Overzicht voor Beginners

Rum is heerlijk, daar is geen twijfel over - maar de wereld van de suikerrietdrank is niet zo eenvoudig te doorgronden. In tegenstelling tot dranken zoals Whisky of Cognac zijn er veel minder gestandaardiseerde richtlijnen. Deze zijn vaak alleen van toepassing op bepaalde regio's of verschillen per gebied. Natuurlijk zou u zich wild kunnen doorproeven om goede rum te vinden. Uiteindelijk beslist u zelf welke stijl of welk merk u het meest aanspreekt. Voor beginners is het echter bijzonder lastig om zich een weg te banen door de jungle van producten.

Een mogelijkheid voor de oriëntatieloze is om de verschillende smaakrichtingen van rum nader te bekijken. Zoekt u eerder licht toegankelijke, ongedwongen rum, die goed is voor cocktails, houdt u van volmondig en zoet of geeft u de voorkeur aan kruidige en grasachtige tonen? Spreekt droge specerij u meer aan of toch liever exotische fruitigheid? Een antwoord op deze vragen helpt u om dichter bij uw persoonlijke beste rum te komen.

U kunt verdere beperkingen aanbrengen op basis van merken. Voordat u een Underdog probeert en misschien teleurgesteld wordt, probeer dan rum van bekende producenten. Hier kunt u zich in ieder geval van een zekere kwaliteitsstandaard verzekeren. Grote merken zoals Don Papa, Botucal, Ron Zacapa of Plantation Rum kunnen een eerste indruk van rum geven.

Daarom willen we het niet bij deze instap tips laten, maar u ook concrete voorstellen doen. Of u nu onze persoonlijke favoriet wilt vertrouwen of liever officiële prijswinnaars nader wilt bekijken, dat is aan u.

Productgalerij overslaan
FRC Barbados & Jamaica
De prachtige symbiose van rum uit Barbados en Jamaica brengt het beste van de Cariben naar uw huis. Bestel nu!
€ 43,99
Inhoud: 0.7 Liter (€ 57,13/Liter)
HAMPDEN Estate Pure Single 8 jaar oud Jamaican Rum
Krachtig-kruidige karakter dankzij 8 jaar tropische vatrijping! Bestel en proef nu onze rum-geheimtip.
€ 68,99
Inhoud: 0.7 Liter (€ 92,84/Liter)

Een laatste aandachtspunt is de herkomst en de stijl van de rum. Hoewel de meeste rums in het Caribisch gebied worden geproduceerd, verschillen de productiemethoden soms van eiland tot eiland. Grofweg zijn er drie verschillende stijlen: de Franse, de Spaanse en de Engelse stijl. Deze zijn terug te voeren op de verschillende kolonies. Achter de Franse stijl schuilen elegante, bloemige tot fruitige rums. Guadeloupe en Martinique zijn bekende regio's die deze stijl toepassen. In tegenstelling tot de andere stijlen wordt in plaats van melasse puur suikerrietsap als basis gebruikt. Het product kan ook worden aangeduid als Rhum Agricole. Martinique heeft de strengste regels voor de daar geproduceerde rum.

De Engelse stijl wordt bijvoorbeeld toegepast op Barbados en Jamaica. De resulterende rum is door de lange fermentatie en pot-still distillatie doorgaans zwaarder en krachtiger dan zijn soortgenoten. Tot slot moet de Spaanse stijl worden genoemd, die vooral soepele, zoete en ronde rum voortbrengt. Deze wordt bijvoorbeeld geproduceerd in Venezuela en de Dominicaanse Republiek. Een veelgebruikte methode in deze gebieden is het zogenaamde Solera-systeem of Soleraverfahren. Bij deze methode worden de vaten van dezelfde rum met verschillende leeftijden piramidevormig opgestapeld – onderaan het oudste, bovenaan het jongste. Wanneer een deel van de rum uit het onderste vat wordt afgevuld, wordt het aangevuld met de inhoud van het daarboven liggende vat, dat op zijn beurt weer wordt aangevuld met de jongere rum. Aan het einde krijgt de rum overigens meestal de leeftijd van de op deze manier het langst gerijpte rum op het etiket. Het oudste deel kan dus bijvoorbeeld 23 jaar gerijpt zijn, terwijl een ander deel slechts een paar maanden heeft gelagerd. Een goed voorbeeld van hoe verwarrend de informatie over rum kan zijn. Welkom in het Wilde Westen van de wereld van gedistilleerde dranken.

Wereld Rum Awards

Wie stelt de lijst samen?

Bij de World Rum Awards is er een jury die elk jaar uit andere leden kan bestaan. Hoe precies je jurylid kunt worden, is op de website niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen zijn dat degenen die interesse hebben, zich kunnen aanmelden of dat mensen door de uitgevers van de awards worden benaderd. Beide scenario's zijn denkbaar en zo lijkt het op het eerste gezicht vrij willekeurig. Echter, bij de jaarlijkse selectie van de juryleden wordt er wel degelijk op gelet dat ze zich in het vakgebied uitkennen. Van rum-geeks, over bekende journalisten uit de sector en drankvakhandelaren tot bekende experts uit de industrie, alles is vertegenwoordigd. Vooral in de beslissende laatste ronde, waarin het gaat om het kronen van de beste rums ter wereld, wordt er waarde gehecht aan bijzondere expertise. Hier wordt de jury aangevuld met gerenommeerde distillateurs en rum-experts. Al met al wordt er jaarlijks een goede mix samengesteld van mainstream-vertegenwoordigers en underdog-liefhebbers, die in hun geheel tot resultaten komen die recht doen aan de verschillende voorkeuren van de consumenten.

Welke criteria spelen een rol bij de selectie?

Voor de selectie van de beste gins ter wereld zijn er twee relevante factoren: de smaak en het ontwerp. We willen ons hier echter uitsluitend op de smaak concentreren, aangezien dit punt centraal staat en beide aspecten volledig afzonderlijk van elkaar beoordeeld worden. Bij de smaak worden de rums die tot een categorie behoren met elkaar vergeleken. Elke ingediende rum wordt binnen de indeling geplaatst en overeenkomstig door de juryleden geproefd en met de concurrenten vergeleken. Hierbij worden drie verschillende rondes doorlopen, aan het einde waarvan de beste rums van elke categorie worden uitgeroepen.