Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Hoe lager je whisky het beste?

Whisky en whiskey zijn hoogwaardige en vaak waardevolle producten. Ze worden met liefde met de hand gemaakt en rijpen vele jaren, vaak decennia, in vaten voordat ze bij ons thuis komen. Of Single Malt WhiskyBourbon of Rye, de vraag naar de juiste opslag van onze geliefde whisky is een veelgestelde. Hoe voorkom ik dat mijn whisky beschadigd raakt of zijn prachtige aroma's verliest? Hieronder behandelen we de belangrijkste punten met betrekking tot opslag en bieden we u enkele tips en oplossingen aan, hoe u uw schatten het beste kunt bewaren.

Tip 1: Bewaar uw whisky staand.

 Zeer vaak zijn whisky's met een kurk afgesloten. Aangezien whisky in de fles niet verder rijpt, wordt hier een andere sluitkurk gebruikt dan bijvoorbeeld bij hoogwaardige wijn. Kurk kan na verloop van tijd reageren op het hoge alcoholgehalte van de whisky en gedeeltelijk oplossen. Dit kan leiden tot ongewenste kurkdeeltjes in de whisky, problemen met de dichtheid en in het ergste geval tot een smaakverandering. Ook het uitdrogen van de kurk over vele jaren moet worden vermeden, omdat hij daardoor kan krimpen, wat weer tot oxidatie van de whisky leidt. Een af en toe kantelen van de fles en daarmee het bevochtigen van de kurk kan dit voorkomen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor verzamelaars die hun whisky gedurende vele jaren of decennia niet openen.

Tip 2: Bewaar uw whisky donker.

Whisky reageert op direct contact met zonlicht. Een lichte kamer zal hierbij niet onmiddellijk tot problemen leiden. Laat men echter een fles whisky op de vensterbank in het felle zonlicht staan, kan dit zeker schadelijke gevolgen hebben voor de smaak en de kleur van de whisky. Controleer daarom bijvoorbeeld de positie van uw whiskyrek en of dit beschermd is tegen langdurige zonneschijn. De oplossingen zijn denkbaar eenvoudig, hoewel iedereen hier de voor zichzelf passende variant moet vinden. Flessen kunnen bijvoorbeeld in de daarvoor bestemde verpakkingen worden opgeslagen, of in een afsluitbaar meubelstuk. Een schaduwrijke plek in de kamer volstaat ook en zal de whisky geen merkbare schade toebrengen.

Tip 3: Bewaar uw whisky koel.

Bijzondere grote temperatuurschommelingen moeten in de ruimte waar uw whisky staat, vermeden worden. Bij grote kou (onder de 5 graden Celsius) kunnen niet-koudgefilterde whisky's troebel worden en uitvlokken (»Wat is koudfiltering?). Het is daarom raadzaam om een kamertemperatuur tussen de 10 en 20 graden aan te houden. 15 graden heeft zich als kamertemperatuur bewezen, hoewel deze meetwaarde waarschijnlijk eerder in de tijd van kastelen en landhuizen als "kamertemperatuur" werd aangeduid. Duidelijk boven de 20 graden, in de buurt van radiatoren bijvoorbeeld, zou de whisky liever niet staan. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de verdampingssnelheid van de whisky kan worden. Bijzondere verzamelaars moeten daarom letten op een koele opslag, om de vulniveaus van hun flessen niet te sterk te verminderen. Verzamelaars moeten ook vermijden om de whisky te vochtig, bijvoorbeeld in de kelder, op te slaan. Dit kan de verpakking en het etiket beschadigen en zo de waarde van de whisky verminderen.

Tip 4: Open flessen? Verminder oxidatie.

De grootste vijand van whisky is oxidatie, de reactie van whisky met zuurstof. Terwijl dit in het glas de aroma's ten goede komt, moet de luchttoevoer in de flessen over een langere periode dringend worden vermeden. Zo blijven de aangename aroma's langer behouden. Bijzonder geopende whiskyflessen lijden sneller onder de in tip 1 genoemde droge kurk. Dit kan fataal zijn voor de aroma's. Geopende flessen zouden probleemloos een half jaar drinkbaar moeten blijven, soms zelfs langer, maar er zijn hier individuele verschillen. Vooral bij lage vulstanden (minder dan de helft van de fles) neemt de fles bij elke inschenking veel nieuwe omgevingslucht op, waardoor de whisky ook in de fles verder oxideert. Om dit effect tegen te gaan, zijn er verschillende mogelijkheden. We hebben tot nu toe goede ervaringen met Vacu Vin vacuümpompen, waarmee je de lucht uit de fles kunt verwijderen. Een even effectieve maar visueel minder aantrekkelijke variant is het overgieten in kleinere glazen flessen.
Als vuistregel geldt: Hoe meer lucht in de fles, des te sneller de whisky gedronken moet worden!

Parafilm, zinvol of overdreven?

Bij veel whiskygenieters hoort Parafilm tot de standaarduitrusting. Parafilm is een extreem elastische wasfolie die in laboratoria wordt gebruikt en doorgaans zonder resten kan worden verwijderd. Vanwege eigenschappen zoals ongevoeligheid voor chemicaliën, water en een relatieve vochtigheidsdichtheid, wordt het vaak gebruikt om flessen te "verzegelen". Vooral aan de hals en de kurk van de fles worden flessen zo voor langere tijd afgesloten. Voor veel whiskyfans voelt dat zeker veiliger aan. Of en hoeveel veiligheid de sluiting met Parafilm werkelijk biedt, is moeilijk te zeggen. Bij losse kurken is het zeker nog steeds beter om de verdamping in de fles met Parafilm te verminderen, maar hier kan men zich afvragen of men elke keer dat men de whisky wil drinken, de Parafilm van de kurk wil prutsen. Als u van plan bent om gesloten flessen gedurende vele jaren op te slaan, moet u zeker waarde hechten aan de hierboven genoemde punten, die duidelijk onderbouwde criteria voor opslag zijn. Voelt u zich veiliger met extra Parafilm, dan kunt u uw flessen daarmee verzegelen. Zolang u voorzichtig met de Parafilm omgaat, doet het doorgaans geen kwaad. U moet dan op gevoelige decoratieve elementen aan de fles hals letten. Want een beschadiging van het etiket aan de fles hals verlaagt de wederverkoopwaarde, mocht u van plan zijn de whisky niet zelf te genieten.

Als beste oplossing zien wij nog steeds, de whisky gewoon met vrienden te genieten, want daarvoor is hij tenslotte bedoeld.