Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Whiskey Sour

Een meesterlijke Whiskey Sour:

6 cl Bourbon
3 cl Verse citroensap
2 cl Suikersiroop
(optioneel 1,5 cl Eiwit / Aquafaba)

Voeg alle ingrediënten met ijsblokjes in een cocktailshaker – schudden – in een tweede shaker zeven – nogmaals schudden – in een glas met ijsblokjes schenken.

Serveren in een Double Old-Fashioned glas

Garnering: Citroen- of sinaasappelschil.

Productgalerij overslaan
FRC Barbados & Jamaica
De prachtige symbiose van rum uit Barbados en Jamaica brengt het beste van de Cariben naar uw huis. Bestel nu!
€ 43,99
Inhoud: 0.7 Liter (€ 57,13/Liter)
HAMPDEN Estate Pure Single 8 jaar oud Jamaican Rum
Krachtig-kruidige karakter dankzij 8 jaar tropische vatrijping! Bestel en proef nu onze rum-geheimtip.
€ 68,99
Inhoud: 0.7 Liter (€ 92,84/Liter)

Een historische cocktail

Het eerste recept voor een Whiskey Sour verscheen toepasselijk in het allereerste boek met drankrecepten. Dit werd samengesteld door de barman Jerry Thomas en 1862 gepubliceerd. Het boek met de titel The Bartender's Guide - How to mix drinks bevat 236 recepten. In 1922 verscheen in het boek Cocktails: How to mix them van Robert Vermeire voor het eerst ei in het recept.

Sours zijn er nu in allerlei varianten, of het nu gaat om Julep Sour, Pisco Sour, Vodka Sour of Scotch Sour. De bekendste onder alle recepten is en blijft de Whiskey Sour.
Waarom is deze drank zo populair? Zijn roem dankt hij zeker aan zijn trotse leeftijd, waarschijnlijk ook aan de gebalanceerde en tijdloze smaak, die sinds zijn ontstaan meer dan 150 jaar geleden liefhebbers van deze klassieker heeft overtuigd. Om een kwalitatief hoogwaardige Whisky Cocktail te maken, moet je op een aantal zaken letten. Zo eenvoudig als de ingrediënten lijken, is de Whiskey Sour niet. Verschillende aspecten zijn hier belangrijk:

  • De perfecte mixverhouding tussen zoet en zuur.
  • Hoort eiwit in een klassieke Whisky Sour?
  • On the Rocks of puur?
  • Welke whisky kies je voor de drank?
  • En de belangrijkste vraag: Hoe maak je hem?

Zoet en zuur in harmonieuze verbinding

De suiker-citroenbalans is cruciaal voor een perfecte Whiskey Sour. Citroensap en suikersiroop zijn naast whisky de belangrijkste ingrediënten van het recept. Een onevenwichtige zoet-zure balans kan een Whiskey Sour sneller verpesten dan welke andere fout ook. Een perfecte Whiskey Sour zou moeten voldoen aan de basisformule 2:1:1. De whisky moet in verhouding twee keer zo sterk zijn als de zoetheid en de zuurheid. Deze laatste zouden gelijkwaardig moeten zijn.

Eiwit: Ja of Nee?

Jein. Theoretisch is een Whiskey Sour met eiwit een Boston Sour. Echter, ei is zo ingeburgerd in de klassieke Whiskey Sour dat het in de meeste recepten als standaard wordt beschouwd. Maar wat doet het eiwit in de drank? Het geeft hem een andere structuur, een schuimlaag en een hogere viscositeit. Iedereen die om verschillende redenen op eiwit wil besparen, kan het ook vervangen door aquafaba, het kookwater van kikkererwten. Aquafaba proef je niet. Tip: Bewaar het afgegoten water bij de volgende aankoop van ingeblikte kikkererwten!

On the Rocks of Rechtstreeks?

IJsblokjes in cocktails zijn altijd zo'n ding. IJs verwatert de drank, dat klopt, toch zijn er genoeg bartenders die graag met ijs werken. Wij denken: Ieder zoals hij wil. Over het algemeen kan men zeggen dat krachtige bourbons zich uitstekend lenen om genotvol op ijs te worden gedronken. Terwijl lichtere dranken zoals fijne Single Malts misschien liever straight worden geserveerd.

De perfecte whisky voor de perfecte sour

Bourbon, Rogge of liever een Scotch? U kunt in principe kiezen wat u wilt. Een klassieke Whiskey Sour is echter gebaseerd op de Amerikaanse bottelingen. Hier heeft u een selectie van verschillende whiskeys die zich uitstekend als basisdrank in onze cocktail van de keuze aanbieden: