Naar de hoofdinhoud springen Naar de zoekfunctie springen Naar de hoofdnavigation springen

Nederlandse Whisky

Duitse whisky heeft de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd. Veel Duitse whisky-distilleerders kunnen al terugkijken op vele jaren ervaring.

Nederlandse Whisky Achtergrond

Bij whisky denken de meesten begrijpelijkerwijs eerst aan Schotland, Ierland of de VS. De Japanners hebben de afgelopen jaren echter indrukwekkend bewezen dat eersteklas whisky ook elders geproduceerd kan worden. Waarom dan niet ook in Duitsland? Eigenlijk is Duitsland bij uitstek geschikt voor de whiskyproductie, aangezien whisky in het begin van zijn reis niets anders is dan gestookt bier. Van bierbrouwen begrijpen wij Duitsers immers meer dan genoeg! En granen zijn er in Duitsland in overvloed, waarmee de basisvoorwaarden voor de productie van whisky ruimschoots aanwezig zijn. Inmiddels is ook de internationale vakwereld op Duitse whisky gaan letten. Voorop staat de bekende 'whisky-paus' Jim Murray, die al eens 95 punten gaf aan whisky uit Duitsland.

Stijl

Hoe smaakt Duitse whisky? De aromatische diversiteit in de Duitse whisky-scène is enorm groot. Veel Duitse whisky's zijn bijzonder zoet en fruitig. Sommige distilleerderijen werken echter ook met rookmout, deels over turf, deels over hout gerookt. De veelzijdige vatkeuze van de Duitse producenten leidt tot een breed spectrum van fruit- en bessenaroma's. Vooral sherry-, port- en andere wijnvaten lijken de Duitse whisky-producenten te fascineren.

Productie

Hoe wordt Duitse whisky geproduceerd? In Duitsland is het vrij zeldzaam dat een distilleerderij uitsluitend voor de productie van single malt whisky wordt opgericht. De meeste Duitse whisky's zijn ontstaan uit andere distilleerderijen. Vaak zijn het distilleerderijen die schnaps en fruitbrandewijnen maken, die zich uiteindelijk op whisky richten. Gewoonlijk wordt er niet op Schotse pot stills gedistilleerd, maar met andere distillatiemethoden. Dit heeft een aanzienlijke invloed op de drank, die in Duitsland vaak zeer zoet-fruitig is. Uitzonderingen zijn de distilleerderijen Elsburn (voorheen Glen Els) en de St. Kilian distilleerderij. Hier wordt er op klassieke koperen pot stills gedistilleerd. De whiskyproductie is in Duitsland nog vrij jong, waardoor veel whisky's ook op jonge leeftijd worden gebotteld. Daarom kunnen ze vaak moeilijk concurreren met hun vaak oud-gerijpte Schotse verwanten. Duitse whisky wordt doorgaans in kleine batches door kleine distilleerderijen met de hand geproduceerd. Ambachtelijk werk is bekendelijk vrij duur in Duitsland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de verkoopprijzen voor relatief jonge whisky veel liefhebbers afschrikken. Dat Duitsland echter een enorm potentieel ontwikkelt en hier veel goede whisky wordt geproduceerd, daar bestaat geen twijfel over. Niet voor niets groeit de schare fans voor Duitse whisky gestaag.

Nederlandse Whisky in de test

Hercynian Distilling Co. - Elsburn Single Malt

De inmiddels internationaal meest succesvolle Duitse whisky is de Elsburn (voorheen Glen Els) uit de Hammerschmiede in het Harz. Zijn naam heeft de whisky te danken aan de ligging van de distilleerderij bij Zorge aan de Elsbach. Sinds de oude Hammerschmiede in 1985 is omgebouwd tot een distilleerderij, worden hier fruit- en kruidenbrandewijnen van uitmuntende kwaliteit geproduceerd. In 2002 ontstond hier de eerste single malt, waaraan tot nu toe zo'n 40 andere bottelingen zijn toegevoegd. Whiskies van Elsburn kenmerken zich allemaal door een volle en fruitige karakter met tegelijkertijd een gelaagd aroma. Ongeveer 50.000 liter whisky wordt hier inmiddels jaarlijks geproduceerd met gebruik van het heldere bronwater van de nabijgelegen Stauffenbergbron. Daarmee behoort Elsburn tot de grootste Duitse whiskyproducenten. De rijping vindt plaats in verschillende vaten, die eerder bijvoorbeeld sherry, madeira, port of ook cognac bevatten. Whiskies rijpen bij Elsburn doorgaans vier tot zes jaar voordat ze worden gebotteld. Hierbij wordt afgezien van technische processen zoals koelfiltering (chill filtration) en de toevoeging van karamelkleur. De waarschijnlijk bekendste whisky van Elsburn is The Journey, een met 43% alcohol afgegevulde single malt whisky, die zich presenteert met zoet-fruitige tonen en een vleugje karamel en vanille. Op de tong komen elementen van rozijnen, toffee en eik naar voren. Deze worden gevolgd door een rokerige afdronk en een herinnering aan rijpe mandarijnen.

Slyrs - Beierse Single Malt

Al sinds 2002 wordt aan de Schliersee in de bekende kruiden- en fruitstokerij Lantenhammer de internationaal zeer succesvolle Slyrs-Whisky geproduceerd. De „Bavarian Single Malt Whisky“ van Florian Stetter is daarmee een van de meest succesvolle innovaties van de in 1928 opgerichte stokerij Lantenhammer. Verder schittert de stokerij met Beierse specialiteiten zoals Bärwurz en Enzian. Bijzondere genot belooft de Slyrs Oloroso. Deze fijne Single Malt heeft maar liefst negen maanden gerijpt in gebruikte Oloroso-sherryvaten, die speciaal zijn aangeleverd door de Bodegas Tradición in Jerez. Dit resulteert in een krachtige Single Malt Whisky met een uitgesproken zoete noot, die met een zeer donkere amberkleur ook het oog verblijdt. Krachtige tannines en een gelaagd aroma zorgen voor een bijzonder intense smaakervaring!

Destillerie Liebl - Coillmór Single Malt

Eveneens in Beierse landen gevestigd, is de Bärwurzerei Liebl in Bad Kötzting. Hier werd in 2006 de Single Malt Whisky Coillmór gecreëerd, wat in de Gaelic taal „Grote Bos“ betekent. Net als bij concurrent Lantenhammer aan de Schliersee vormt een al decennialang bestaande distilleerderij voor Beierse specialiteiten de basis voor de nieuwe whisky-tak. Deze is al onderscheiden met meerdere prijzen op zo gerenommeerde internationale evenementen zoals de IWSC (International Wine and Spirit Competition).

De Coillmór American Oak mocht, zoals de naam al aangeeft, rijpen in Amerikaanse eiken vaten en werd in 2009 voor het eerst gepresenteerd. Het verwelkomt de neus met een zeer frisse en uitgesproken fruitige aroma, dat wordt gekenmerkt door peren en limoenen. Het geheel wordt omringd door een vleugje rijpe bessen. Op de tong komen vanille en een lichte rokerige noot naar voren, die in de afdronk worden vervangen door verrassend pittige indrukken. Het is verbazingwekkend welke smaakkwaliteit kan ontstaan uit slechts drie jaar rijping in een vat!

St. Kilian - Schotse Pot Still

De St. Kilian Distilleerderij in het Frankische Rüdenau is de eerste Duitse whisky distilleerderij die volledig is ontworpen en gebouwd als een Single Malt Whisky Distilleerderij. De naam is afkomstig van de Frankenapostel St. Kilian. Bij St. Kilian wordt vanaf het begin ingezet op Schotse apparatuur, zoals de koperen distilleerketels van Forsyths. In het begin werd de distilleerderij ondersteund door de voormalige Master Distiller van de Kilbeggan Distilleerderij, David Hynes, in Ierland. Zo produceert de distilleerderij vandaag de dag Duitse Single Malt met Schotse en Ierse wortels. Hier zijn zowel niet-rokende als rokende whisky te proeven. Het geturfde mout komt uit Schotland en benadert daardoor het aroma van de Islay Whiskys zeer dicht. Toch wil St. Kilian niet zomaar een Schotse/Ierse "whisky-kopie" op Duitse bodem zijn. De balans tussen lokaal karakter en Schotse kwaliteit heeft de distilleerderij naar onze mening met vlag en wimpel weten te behalen.

Krijgt u zin in Duitse whisky?

Geschiedenis

Hoewel de productie van Duitse whisky al in het begin van de 19e eeuw is gedocumenteerd, heeft het in Duitsland pas na de Amerikaanse bezetting na de Tweede Wereldoorlog geduurd voordat whisky echt populair werd. De GIs brachten hun voorkeur voor graandistillaten mee naar Duitsland. Zo legden zij de basis voor de ontwikkeling van een eigen Duitse whiskyproductie. Deze beperkte zich aanvankelijk tot de bekende „Racke Rauchzart“, een blend van Schotse whisky en Duitse graandistillaten. Maar geleidelijk aan ontstonden er echte Duitse whisky's, die inmiddels in meer dan 200 distilleerderijen in het land worden geproduceerd. In 2012 werd de „Vereniging van Duitse Whiskyproducenten“ opgericht. De vereniging streeft ernaar het aandeel van whisky in de totale Duitse spirituosenproductie, dat momenteel slechts 2,3% bedraagt, verder te verhogen. Inmiddels worden er jaarlijks ongeveer 70 miljoen flessen Duitse whisky geproduceerd, met een stijgende trend.